Aanleg Warmterotonde uitgesteld

Een belangrijke reden voor de gemeente Leiderdorp om vorig jaar het onderzoek naar de energietransitie in de Oranjewijk op te starten, was de komst van de Warmterotonde. Dit nog aan te leggen ringnet van leidingen moet heet water uit het Rotterdamse havengebied naar Leiden gaan brengen. Het tracé loopt door Leiderdorp wat een kans biedt voor de Oranjewijk - en wellicht ook andere wijken - om aan te sluiten op deze alternatieve warmtebron.

De oorspronkelijke planning was dat de Warmterotonde uiterlijk 1 januari 2020 klaar zou zijn. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan de aanleg. Begin dit jaar was al helder dat de planning niet gehaald zou worden, onder meer door problemen rond de financiering en de vergunningen. Er werd gerekend op een vertraging van minimaal een jaar. Wel was het plan dit voorjaar alvast te starten met het werk op delen van het tracé. Het gaat dan om plekken, negentien in totaal, waar de pijpleidingen door dijken gaat. In het stormseizoen (van oktober tot maart) mag daar niet geboord worden. Half april bleek dat ook dit niet gaat lukken. Het Warmtebedrijf Rotterdam, het bedrijf dat het leidingennetwerk moet gaan aanleggen en beheren, heeft de aanbesteding voor de aanleg stilgelegd.

Volgens wethouder Willem Joosten heeft het uitstel niet direct gevolgen voor de Oranjewijk: "De gekozen route door Leiderdorp blijft hetzelfde. En mocht de wijk besluiten van het gas af te gaan en ervoor te kiezen om aan te sluiten op de Warmterotonde, dan gaan er toch nog wel een paar jaar overheen voor we daadwerkelijk zover zijn."


De serie 'Van het gas af' wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Teksten en eindredactie: Corrie van der Laan, minidocumentaire: Marc Wonnink, foto's: Johan Kranenburg