Afbeelding
Foto: PR

Realisering energietransitie in Oranjewijk kan nog jaren duren

. n Als de straten in de Oranjewijk op de schop gaan voor de vervanging van de riolering, worden meteen de gasleidingen, die aan het eind van hun levensduur zijn, uit de grond gehaald. Het dilemma waar de wijk nu voor staat is: wordt er een nieuw gasnet teruggelegd of is dit het moment om de stap te wagen naar een gasloze toekomst. In 2019 moet de knoop worden doorgehakt, gaf wethouder Willem Joosten (VVD) van Duurzaamheid eind vorig jaar aan, en de wijkbewoners krijgen daarbij een doorslaggevende stem. Inmiddels is een derde van 2019 verstreken. Tijd om te checken hoever het besluitvormingsproces gevorderd is.

"We lopen redelijk op schema", zegt Joosten. Hij vertelt dat de Werkgroep Oranjewijk, bestaande uit elf buurtbewoners, vijf gemeenteambtenaren, zich momenteel buigt over de mogelijkheden voor een alternatieve warmtevoorziening in de wijk. "De werkgroep selecteert de komende tijd met ondersteuning van een technisch bureau enkele opties. Daar gaan we vervolgens mee de wijk mee in. Hiermee wordt voor bewoners duidelijk wat de mogelijkheden zijn, wat deze kosten en wat ze opleveren. In het derde kwartaal van dit jaar moeten we zo een beeld krijgen van het draagvlak voor de verschillende alternatieven."

'Dit is voor ons een nieuwe aanpak waar wij zelf ook van leren'

Stel dat dit uitmondt in het besluit om daadwerkelijk van het gas af te gaan, dan betekent het nog niet dat de gaskraan op korte termijn dicht gaat, benadrukt Joosten. "Het realiseren van de energietransitie is een lange termijn traject dat jaren in beslag kan nemen." Hij verwacht dat de gemeente bij de uitvoering tegen de nodige uitdagingen aan zal lopen. 'Afkijken' bij andere gemeenten kan amper omdat er nog weinig ervaring is met het gasvrij maken van bestaande wijken. En al helemaal niet op de manier waarop Leiderdorp dat aanpakt. "Wij heb-

ben ervoor gekozen het gehele traject met de bewoners te doorlopen. Vanaf het idee - waarvoor vorig jaar een inspiratiebijeenkomst is georganiseerd - tot het komen tot mogelijke oplossingen - die voorbereid worden met een werkgroep van bewoners. Dit is voor ons een nieuwe aanpak waar wij zelf ook van leren."

Als mogelijk struikelblok noemt hij ook het ontbreken van wetgeving om de energietransitie te ondersteunen. "Als 70 tot 80 procent van de wijk van het gas af wil en de rest niet, dan ben je nu nog verplicht voor die 20 tot 30 procent van de woningen te voorzien in een gasnet", noemt hij als voorbeeld. "Maar het is niet onwaarschijnlijk dat in de toekomst de wetgeving verandert, om klimaatdoelen te halen."

Hij mist in het transitieproces sowieso snelheid en regie van hogere overheden. "De praktijk leert dat lokale bestuurders graag meters vooruit willen maken maar dat je daarin toch weer geremd wordt in afwachting van besluitvorming of wetgeving op provinciaal of landelijk niveau.

Wat dat betreft komt het mooi uit dat de druk wat van de ketel lijkt te zijn als het gaat om de vervanging van de riolering. De afgelopen maanden zijn de rioolbuizen uitgebreid onderzocht, onder meer met camera-inspecties. Joosten: "Bin-

'Misschien is het riool nog goed genoeg om nog een paar jaar te laten liggen'

nenkort krijgen we het eindrapport. Misschien is het riool nog goed genoeg om, wellicht met wat ingrepen, nog een paar jaar te laten liggen. Als dat zo is en als de wijk kiest voor een warmtenet, dan stellen we de vervanging van het riool uit tot we het werk in één keer kunnen doen."

Wethouder Willem Joosten verwacht dat de gemeente bij de uitvoering van de energietransitie in de Oranjewijk nog tegen heel wat uitdagingen zal aanlopen.