De twee auteurs met Sonja Smits van War Child. | Foto: PR,
De twee auteurs met Sonja Smits van War Child. | Foto: PR, Foto: PR

Viering 400 jaar Dorpskerk wordt feest voor alle Leiderdorpers

eeuwfeest n De Dorpskerk aan de Hoofdstraat bestaat volgend jaar 400 jaar. De bedoeling is dat in 2020 het hele dorp betrokken wordt bij de viering. Het zal een feest worden voor alle Leiderdorpers.

In aanloop naar het eeuwfeest vond eind maart al de eerste bijeenkomst plaats om bewoners in de buurt te informeren over de plannen. Ter gelegenheid sneden burgemeester Laila Driessen en oud-burgemeester Michiel Zonnevylle de speciale 'Dorpkerk 400-taart' aan.

Het jubileumjaar start officieel op 4 januari, wanneer de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiderdorp in de Dorpskerk wordt gehouden. Eind februari zal tijdens de kerkdienst aandacht worden besteed aan het thema 400 jaar Dorpskerk.

In de loop van het jaar 2020 krijgt de begraafplaats rondom de kerk een opknapbeurt, komen er speciale concerten en wordt er een speurtocht georganiseerd voor scholen. In september is het grote feest bij de Dorpskerk, met onder meer een theaterstuk. Ook zal er een historische maaltijd worden bereid.
De laatste activiteit van het eeuwfeest is het korenfestival, waarna in december de afsluiting wordt verricht.

Op een later moment wordt het officiƫle programma van Dorpskerk 400 jaar bekendgemaakt.


RCL decor van thriller

Boekpresentatie n Het kan bij RCL op de Bloemerd soms spoken en erg spannend zijn maar afgelopen zondag was het clubgebouw van de Leiderdorpse voetbalvereniging decor van een echte thriller. Dit keer niet vanwege een sportieve strijd maar vanwege de presentatie van het boek 'De Saraceense Samenzwering'.

RCL was gastheer omdat een van de schrijvers, Herman Zandstra, hoofd jeugdopleiding bij RCL is. Samen met co-auteur Eric Bakker schreef hij, onder het pseudoniem Era Richmen, de spannende thriller waarbij verdwenen splijtstofstaven een hoofdrol spelen.

In een goedgevulde RCL-kantine werd, na een kort woordje van de RCL-voorzitter Dick van der Bijl, afgetrapt door vrijwilligster Sonja Smits van War Child. Alle royalty's van het boek gaan namelijk naar dit goede doel. Daarna kregen achtereenvolgens de uitgever en het schrijversduo zelf het woord om hun motivatie voor het schrijven van dit boek toe te lichten. Tot slot kon natuurlijk het boek gekocht worden en voorzien van een persoonlijke noot en handtekening tijdens de signeersessie.

Al met al een zeer geslaagde middag in het multifunctionele clubgebouw van de Rood-Witten. En voor wie dit alles heeft moeten missen, is er op 11 mei een nieuwe kans tijdens de signeersessie in winkelcentrum Winkelhof.


Muziek-luistergroep

informatiebijeenkomst n Senia organiseert donderdagochtend 2 mei om 10.30 uur in de bibliotheek aan de Nieuwstraat in Leiden een informatiebijeenkomst over de oprichting van een luistergroep klassieke muziek.

Senia richt in het hele land luistergroepen op voor mensen die van klassieke muziek houden. De zeven tot acht deelnemers bespreken om de zes weken een muziekstuk met behulp van een muziek-luisterwijzer, opgesteld door deskundigen. Hierin staan allerlei luistertips en achtergrondinformatie over het muziekstuk. Dat doen ze aan de hand van cd's en luisterfragmenten op internet.

Het gaat om stukken van Bach en Mozart maar ook van Gershwin en Berlioz.

De bijeenkomst is gratis en vrijblijvend. Aanmelden via e-mail jetty.vanderveen@senia.nl of bij de bibliotheek via tel. (071) 5161627.


Het aansnijden van de taart. | Foto: Tine de Witt