Afbeelding
Foto:

Lijntje

Zachtjes aan, dan breekt het lijntje niet! Een heel begrijpelijke uitdrukking, althans als het om de scheepvaart gaat. Of het nu gaat om de stevige lijn waarmee de oeroude trekschuit wordt voortgetrokken of de diverse lijnen waarmee een boot voorzichtig te water wordt gelaten, daar moet je toch echt voorzichtig en kalm aan mee doen. Anders gaat het mis, bij een gebroken lijntje. Daar komen ernstige ongelukken van.

Honden zullen er net iets anders over denken. En dat is niet zo vreemd. Jawel, zij zullen het met de zegswijze eens zijn, maar niet direct vanwege het gebroken lijntje. Het zal de aangelijnde hond immers een rotzorg zijn, of dat lijntje nu wel of niet zal breken. Sterker nog, menig hond zal af en toe denken: laat maar lekker breken dat lijntje, dan kan ik even los lopen! Want dat dat lang niet overal kan en mag, tja, dat is bekend.

De hond heeft een heel andere reden om in te stemmen met de uitdrukking. Een goede, belangrijke reden: de eigen gezondheid. Want hoe vaak gebeurt het niet dat een hond te maken krijgt met een plotse, harde ruk aan de lijn? Te vaak! Dat zal dan in de regel simpelweg corrigerend en goed bedoeld zijn door bazin of baas, maar voor de hond kan dat hoe dan ook verkeerd uitpakken. De lijn van de hond zit nu eenmaal meestal rondom zijn nek of hals, en die is behoorlijk kwetsbaar. De luchtpijp zit er, de halswervels, en er lopen zenuwen doorheen. Een wilde ruk aan de lijn is dan sowieso mogelijk pijnlijk en kan ook nog eens een beschadiging veroorzaken, onbedoeld wellicht maar daarmee niet minder vervelend voor de hond.

Zachtjes aan, dan breekt het hondje niet! Klinkt lang niet gek, toch? Al zal het nog een eeuw of zo moeten duren voordat we dit als heel gebruikelijke zegswijze zullen hebben geaccepteerd…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding