Afbeelding
Foto:

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag 2 mei, 20.00 uur.

BANKIER VAN HET VERZET

Deze film is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld. De film vertelt het verhaal van bankier Walraven van Hall. Als Walraven in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang.

Donderdag 16 mei, 14.00 uur

VICEROY'S HOUSE

1947. De Britse heerschappij in India is bijna ten einde. Koningin Victoria's achterkleinzoon Lord Mountbatten verhuist voor een periode van zes maanden met zijn echtgenote en dochter naar New Delhi. Als laatste onderkoning is het zijn taak de overgang naar onafhankelijkheid van het land te overzien. Al snel breekt geweld uit tussen hindoes, moslims en sikhs.

Donderdag 6 juni, 20.00 uur

SÉRAPHARINE

Ze schilderde niet om haar doeken te verkopen of beroemd te worden. Ze deed het omdat haar engelbewaarder het haar influisterde. En omdat het haar troost bracht. Net zoals de natuur dat deed. En toen werd deze ietwat simpele ziel ontdekt. En alles veranderde. Dat is het verhaal van Séraphine, nu bekend als Séraphine de Senlis.

Donderdag 20 juni, 14.00 uur

SSTILL LIFE

John May is een gemeenteambtenaar die belast is met het vinden van nabestaanden van hen die alleen zijn gestorven. Met zijn zeer perfectionistische instelling probeert hij zoveel mogelijk informatie over de overledene te achterhalen, zodat er een passende uitvaart geregeld kan worden waar uiteindelijk niemand anders bij zal zijn dan hij.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp. Reserveren: info@filmhuisleiderdorp.nl. Toegang € 7,50, donateurs €5,00. Betaling contant aan de zaal.


Nieuws van de LVU

programma n Educatieve rondwandelingen, museumbezoeken, creatieve workshops, lezingen. De Volksuniversiteit Leiderdorp biedt het allemaal. Hieronder een greep uit het programma voor mei.

'Bagage' - 'Bagage' is een bijzonder monument, dat bestaat uit zes natuurstenen koffers in modellen uit de jaren dertig en veertig. Ze zijn geplaatst op vijf verschillende locaties met historische betekenis in de stad ter herdenking van de deportatie van en moord op de Joden. De LVU organiseert een rondwandeling die start bij de Synagoge aan het Levendaal en loopt langs de zes schijnbaar nonchalant geplaatste koffers naar het voormalig Joods Weeshuis aan de Roodenburgerstraat.

Zaterdag 4 mei, 14.30 – 16.30 uur.

Origami - Origami is de traditionele Japanse techniek voor papiervouwen, van 'ori', Japans voor vouwen en 'kami', dat is papier. Met origami kunnen de prachtigste kunstwerken gemaakt worden in ongelooflijke vormen. De deelnemers aan de cursus 'Origami' van twee lessen leren hoe de Origami-instructie gelezen en gebruikt moeten worden en vouwen allerlei modellen met het uitstekende Japanse origami papier van de docente.

Donderdag 9 en 16 mei, 10.00 – 12.00 uur.

Museum Engelandvaarders - Tijdens WO II ontsnapten ca. 2500 jonge mannen en vrouwen uit bezet Nederland om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Van hen hebben 1700 Engeland bereikt. Velen werden al tijdens de voorbereidingen en onderweg gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten, of verdronken op zee. De LVU organiseert een bezoek aan het Museum Engelandvaarders in Noordwijk dat laat zien welke moeilijkheden de Engelandvaarders moesten overwinnen en wat zij na aankomst in Engeland bij de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij en als geheim agent verricht hebben.

Vrijdag 10 mei, 10.30 – 12.00 uur.

De Oude Sterrewacht en de Kaiserstraat - Op vrijdag 10 mei, 15.00 – 17.00 uur, organiseert de LVU een bezoek aan de oude Sterrewacht en de Kaiserstraat. Het programma bestaat uit een lezing over de architectuur en een rondleiding door het gebouw onder begeleiding van de Leidse architect Boudewijn Veldman en een architectuurwandeling door de Kaiserstraat met architect Fons Verheijen. De afsluiting vindt plaats met een drankje in een gezellig café.

Lezing: Samengesteld gezin - Samenwonen met een nieuwe partner is, met een samengesteld gezin, soms spannend of werkt niet goed. De komst van een stiefouder levert kinderen méér stress op dan de scheiding. Binnen vijf jaar gaan twee op de drie gezinnen weer uit elkaar, door loyaliteits­problemen, onrealistische verwachtingen en de invloed van de ex-partner. Voorlichting ver­groot de kans van slagen. In de lezing 'Rust, harmonie en verbinding in je samengesteld gezin' gaat het om vragen als: Wat is mijn rol in het samengestelde gezin? Hoe ga je om met stiefkinderen? Hoe steun je elkaar als partners? Deze lezing is bedoeld voor stellen die willen gaan samenwonen of al samenwonen. Ook zonder partner ben je welkom – maar samen is beter.

Woensdag 15 mei, 19.00 – 21.30 uur.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of kom langs op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).


Gratis bloeddruk laten meten

gezondheid n Bij de Vegro Thuiszorgwinkel aan de Simon Smitweg 10 in Leiderdorp kan iedereen woensdag 1 mei tussen 10.00 en 15.00 uur gratis zijn bloeddruk laten meten. De bloeddruk kan een hoop vertellen over de conditie waarin men verkeert. Het is daarom van belang de bloeddruk regelmatig te controleren. Een afspraak maken voor 1 mei is niet nodig. De Vegro medewerkers kunnen geen medisch advies aan de meting verbinden. Bij afwijkende waarden kan contact opgenomen worden met een huisarts.