Afbeelding
Foto: PR

Nachtelijke gasten in Leiderdorp

Tot voor kort waren er in de Munnikkenpolder in de avondschemering grote aantallen wulpen te zien die in kleine en grote zwermen kwamen aanvliegen.

De wulpen overnachtten in de grote vogelplas van de Munnikkenpolder en in de plas-/dras gebiedjes in de Doeshofpolder aan de andere kant van de Does. De volgende ochtend waren ze al weer vroeg vertrokken. De waargenomen aantallen variëren van enkele tientallen tot zelfs dertienhonderd wulpen. Nu het broedseizoen is begonnen zijn ze vertrokken, want in de Munnikkenpolder broeden geen wulpen.

Jaar van de Wulp

Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Wulp en wordt er meer onderzoek gedaan naar onder andere hoe succesvol de broedende wulpen in Nederland zijn en hoeveel wulpen er slapen op welke slaapplaatsen. De Munnikkenpolder is er hier één van.

Onderzoek is nodig want het gaat slecht met de grootste steltloper van Europa. De afgelopen 25 jaar is het aantal broedende wulpen met 40 procent afgenomen en de wulp staat dan ook op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten. In Nederland broeden naar schatting tussen de 4000 en 5000 paar, die daarna wegtrekken naar Zuidwest Europa en Engeland. Daarentegen is het aantal overwinterende wulpen, van buitenlandse afkomst wel heel hoog, zelfs rond de 200.000. Dit hoge aantal hebben we vooral te danken aan een verschuiving van overwinteringsgebieden.

Wie de wulp niet kent kan een ezelsbruggetje gebruiken, 'de wulp kijkt naar zijn gulp'. Dit slaat op de lange gebogen snavel van 13 cm, die hem erg doet opvallen. Daarnaast valt zijn jodelende roep op. Als je zijn roep eenmaal hebt gehoord zal je hem niet gauw meer vergeten.

Weidevogels en rietzangers

Het is niet alleen de wulp die neerstrijkt in de Munnikkenpolder. Er zijn veel grutto's te zien, kieviten, scholeksters, kluten, tureluurs en als je goed oplet soms ook kleine plevieren, putters en graspiepers. En niet te vergeten de oeverzwaluwen die in de speciaal voor hen aangelegde oeverzwaluwenwand nestelen. Elders zijn al kleine karekieten en rietzangers gesignaleerd, dus kunnen we ze ook ieder moment in de Munnikkenpolder verwachten. Wel elk jaar in afnemende aantallen. Als ze aankomen uit het verre zuiden zullen ze wel op hun neus kijken. Om een nest te kunnen maken hebben ze riet nodig en dat is er nauwelijks. De gemeente heeft, net als de vorige jaren, in haar ijver opnieuw de meeste rietkragen weggemaaid.

Eenden, ganzen en zwanen

Verder zijn er veel eenden, met name wilde eenden zoals slob-, berg-, krak- en kuifeenden, maar ook enkele pijlstaarten en wintertalingen. De vele ganzen laat ik onbesproken, maar hun pullen peddelen al weer rond. Als de vogelplas erg wit ziet kun je er zeker van zijn dat er veel knobbelzwanen zijn. Soms in grote aantallen.

Blauwborst

En last but not least de blauwborst, een vogel waarvan de aantallen wel toenemen. Al heb je hem nooit gezien, eenmaal in beeld met een verrekijker zie je al direct een fel gekleurde blauwe borst en besef je wie je voor je hebt.

Eind juli tot half september vertrekt hij weer om te overwinteren naar Zuidwest-Europa en West-Afrika. Laten we hopen op een aantal bezoekende blauwborsten of zelfs een succesvol nest.

IVN Edward Sodderland