Durisol aan de Achthovenerweg. | Foto: PR
Durisol aan de Achthovenerweg. | Foto: PR Foto: PR

Durisol in Leiderdorp

Durisol houtvezelbeton is kort na WO II in Zwitserland ontwikkeld. Het materiaal dat vele toepassingen kent, is licht, geluids- en warmte-isolerend, brandwerend en duurzaam. Uiteindelijk zou Durisol onder Zwitserse licentie in 22 landen worden vervaardigd.

Op 25 november 1949 werd NV Nederlandse Durisol opgericht. Het bedrijf werd gevestigd op het terrein van de voormalige steenfabriek van Jan Jansz. Koning aan de Achthovenerweg 19 te Leiderdorp. Men startte met een kapitaal van 2 miljoen gulden en vervaardigde hoofdzakelijk isolatieplaten, bewapende dakplaten en gevelelementen. Het bedrijf ontwikkelde zich voorspoedig en in 1952 waren er 50 man in dienst. Drie jaar later was het aantal personeelsleden gestegen tot 200 en besloeg het terrein een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. Er werden, naast een nieuwe kantine, een fietsenstalling en een nieuwe wasgelegenheid voor het personeel gebouwd.

De nieuwe kantine met buffet en toneel is ook heel belangrijk geweest voor het bewoners van Achthoven. Er werden feestavonden georganiseerd en culturele avonden, maar ook repeteerden hier muziekverenigingen en kwam de

buurtvereniging er bij elkaar.

Het in Den Haag gevestigde kantoor van verkoopassociatie Durisol-Mevriet werd in april 1957 overgeplaatst naar Leiderdorp. De zaken gingen goed en de aandeelhouders konden jaarlijks stijgende dividenden tegemoetzien. Er werd zelfs in april 1959 een nieuwe bedrijfshal van 3.000 m2 geopend. In april 1964 wordt NV Nederlandse Durisol overgenomen door Verenigde Bedrijven Bredero (VBB).

Vanaf de zeventiger jaren gaat het minder goed met het bedrijf, dat inmiddels Durisol BV heet. Zo moeten er in september 1971 al 25 man worden ontslagen. Toch neemt Durisol BV in juli 1974 een deel van de productie van Mecon BV Gouda over. Hiervoor worden 30 werknemers van Mecon overgeplaatst naar Leiderdorp.

De zaken veranderen als Verenigde Bedrijven Bredero eind 1976 betonbedrijf Oosthoek en Zoon te Zoeterwoude overneemt. Vervolgens wordt dit bedrijf (inmiddels Oosthoek Beton BV) door VBB samengevoegd met Durisol BV. Op dat moment had Durisol nog ca. 60 werknemers in dienst tegen 140 bij Oosthoek Beton. Later besloot VBB de productie van Durisol te verplaatsen naar het Oosthoek-terrein te Zoeterwoude. Wanneer dit precies is gebeurd, is niet geheel duidelijk, maar uiteindelijk verdwijnt Durisol van de bekende locatie in Leiderdorp. De buurt- en speeltuinvereniging vraagt de gemeente begin 1987 om subsidie voor een clubgebouw, nu de kantine van Durisol niet meer beschikbaar is. De gemeente weigert dit vooralsnog.

In september 1987 wordt het faillissement uitgesproken over Verenigde Bedrijven Bredero. Een aantal (gezonde) voormalige VBB-bedrijven wordt ondergebracht in een nieuwe vennootschap genaamd de Van Geldens Groep en de overige bedrijven gaan failliet.

Oosthoek Beton BV viel onder de Van Geldens Groep, evenals het Leiderdorpse bedrijf Velopa BV. Beide bedrijven werden overigens eind 1988 doorverkocht aan het Duitse concern RWK.

De naam Durisol verdwijnt uit Nederland maar komt in 1994 terug. Toen werd het failliet verklaarde bedrijf Veldhoen (dat 85 jaar bestond) overgenomen door Ballast Nedam. Het bedrijf werd in afgeslankte vorm voortgezet onder de naam Durisol. Het in Raalte gevestigde bedrijf kon door de overname 40 van de 100 werknemers in dienst houden. Dit bedrijf bestaat nog en is inmiddels fors uitgebreid.

                                        Tekst: Warner Veltman