Het Academiegebouw. | Bron: Leiden University Library,  H. Tisseur
Het Academiegebouw. | Bron: Leiden University Library, H. Tisseur Foto: Leiden University Library, H. Tisseur

Laatste kaarten voor Passie van Johannes

theatervoorstelling n De laatste kaarten zijn nog beschikbaar voor de Passie van Johannes.

Deze muziek- en theatervoorstelling wordt op Witte Donderdag en Goede Vrijdag opgevoerd in de Scheppingskerk in Leiderdorp. In de voorstelling draait het om het leven van Jezus, en om de betekenis en inspiratie die zijn lijden en opstanding ons nu nog kan geven.

De Passie van Johannes is geschreven door Gerard van Amstel en Piet van Midden op basis van het evangelie naar Johannes. Eerder werkten ze met succes het Mattheüs-evangelie om tot de Moderne Matteüs, een theaterstuk dat eveneens in de Scheppingskerk werd opgevoerd. Regisseur Ilse Nievaart en dirigent Piet Jasperse hebben het stuk uitgebreid met extra muziek en bijdragen van spelers. In totaal doen er zo'n vijftig mensen mee aan koor, band en spelersgroep.

De Passie van Johannes wordt op (Witte) donderdag 18 en (Goede) vrijdag 19 april opgevoerd om 20.15 uur in de Scheppingskerk. Kaarten kosten 12 euro en zijn te koop bij Bloemsierkunst Gerbera aan de Hoofdstraat, Bloemenboetiek De Blauwe Roos aan de Ommedijk en Decorette Winkelhof.


Drie jaar hart for her

jubileum n Maandag 1 april was het alweer 3 jaar geleden dat hart for her haar deuren opende aan de Splinterlaan. Om dit te vieren is het de hele maand feest bij hart for her met leuke acties en aanbiedingen voor leden maar ook voor vrouwen die nog geen lid zijn en dat wel willen worden. Zo is er een loterij, een vriendinnenactie, een Better Belly actie en een Back in Shape jubileumaanbieding voor nieuwe leden.

Hart for her is een laagdrempelige, kleinschalige en persoonlijke sportschool, alleen voor vrouwen. De sportschool biedt een afwisselende circuittraining aan van dertig minuten waarbij kracht en cardio gecombineerd worden tijdens een intervaltraining. Ook kun je bij hart for her terecht voor begeleiding bij het afvallen.


In contact met collecties

Workshop n Op woensdag 8 mei, van 19.00 tot 20.30 uur, vindt voor het belangstellende publiek in de Senaatskamer van het Academiegebouw van de Universiteit Leiden een workshop In Contact met Collecties plaats. Deze workshop gaat aan de hand van stukken uit de collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) en het Academisch Historisch Museum (AHM) in op het rijke verleden van de Universiteit.

Het verleden in handen

In 2019 bestaat de Universiteit Leiden 444 jaar en dat wordt gevierd met allerlei verschillende soorten activiteiten. Zo is er in de Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling Minerva's Metamorfosen te zien waarin de geschiedenis van de Universiteit wordt getoond aan de hand van stukken uit de collecties van de UBL en het AHM.

Tijdens de workshop In Contact met Collecties, georganiseerd in het kader van het themaprogramma Voorbij de Inhoud, krijgt u de kans zelf bijzondere stukken uit de collecties van dichtbij te bekijken en aan te raken. Onder begeleiding van Corrie van Maris (beheerder collecties AHM) en Mart van Duijn (conservator UBL) krijgt u op die manier het verleden van de Universiteit in handen.

Academisch erfgoed

De UBL en het AHM beheren samen het academisch erfgoed van de Universiteit Leiden. Zo bevinden zich in de Universiteitsbibliotheek de archieven van de Universiteit die teruggaan tot de oprichting in 1575 en geeft de daar aanwezige collectie vriendenboeken een inkijkje in het studentenleven in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw.

Ook de collectie van het AHM in het Academiegebouw is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Universiteit Leiden. De collectie kent een grote verscheidenheid en omvat onder andere bullen, vaandels, toga's, paradestukken, schilderijen, beelden en penningen.

Aanmelden voor de workshop is verplicht. Dat kan tot vrijdag 3 mei via aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. 'workshop 444 jaar universiteit' en het aantal personen) of via tel. (071) 071-527 2832. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.