De jongste spelers van Jeugdtheaterschool Theaterplaats. | Foto: J.P. Kranenburg
De jongste spelers van Jeugdtheaterschool Theaterplaats. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Kinderen van JTS Theaterplaats schitteren in voorstellingen

liefde n De leerlingen van JTS Theaterplaats lieten op zaterdag 13 april tijdens het elfde jeugdtheaterfestival van de jeugdtheaterschool van Leiderdorp en omstreken in verschillende theatervoorstellingen zien wat ze het afgelopen cursus jaar hebben geleerd. Het gemeenschappelijke thema was dit jaar de liefde.

Zo verbeeldden, speelden, zongen en dansten de jongste spelers in 'de liefste kusjes zijn voor jou', waarom en aan wie en wat voor kusjes ze wilden geven. De boefjes in de voorstelling 'Schatje en Scheetje' maakten, nadat ze elkaars hart hadden gestolen hadden en één paar sokken bij de sokken super, hun saaie cel in de katta kombe erg gezellig. Naast hun geleerde theatertekst speelden de kinderen uit deze groep hun ingestudeerde improvisaties zo enthousiast, wat tot veel humoristische momenten leidde.

De oudere groepen lieten het publiek even een traan wegpinken nadat Romeo en Julia in de gelijknamige voorstelling in elkaars armen lagen. In de voorstelling' Ik hou van vies en gemeen ' worstelde een wanhopige puber met haar vader, over levensvragen zoals ; waar je van moet houden van vies of gemeen, braaf of netjes, en waarom mensen zo houden van naar alle ellende kijken, die je elke dag op de tv ziet. Een mooie pittige theatertekst, waaraan je kon merken dat de spelers ervaren zijn.

In de voorstelling 'De koningin houdt van schaken' kregen we een theatrale les van het schaakspel, waarin de koningin en de klas hun liefde voor schaken lieten zien. De spelers van deze theatergroep wisselden steeds knap van de ene scene naar de andere scene en van tekst en kostuums, in de rol van een leerling naar een rol als figuur in het schaak spel.Ze schitterden in de prachtige kostuums van het schaakspel ,die JTS Theaterplaats mocht lenen van de Kastanjelaanschool uit Leiderdorp.

Met groot spelplezier speelde iedere groep een bijzondere versie van het thema de liefde in een prachtig en steeds wisselend decor, bedacht en gemaakt door de ontwerpers Marloes en Jan Nelson, in de regie van theaterdocent en regisseur Heléne Kok.


Knutselen en speuren met Romeinen in Rijksmuseum van Oudheden

meivakantie n De meivakantie (20 april t/m 5 mei) staat in het Rijksmuseum van Oudheden in het teken van de Romeinen. Er zijn elke dag knutsel- en kleuractiviteiten in de Tempelzaal, en wie is uitgeknutseld kan met een speurroute de museumzalen verkennen. Op zondagmiddag 28 april is Julius Zebra, bekend van de gelijknamige kinderboeken, in het museum.

Romeinenfans kunnen in de meivakantie elke dag Romeinse sieraden of een geldbuideltje knutselen. Verder zijn er kleurplaten voor de kleintjes en bakken vol Kapla om Romeinse villa's, aquaducten en triomfbogen mee te bouwen.

Avonturiers kunnen op reis door het Romeinse Rijk: met een speurroute of een doeboekje gaan ze op zoek naar de Romeinen in de museumzalen. Daar ontdekken ze hoe de Romeinen woonden, welke goden ze vereerden en hoe de grens van het Romeinse Rijk (die langs Leiden liep!) werd bewaakt.

Op zondagmiddag 28 april (14.00-16.00 uur) komt de gladiator Julius Zebra naar het Rijksmuseum van Oudheden. Gary Northfield, de schrijver en tekenaar van de kinderboeken over deze heldhaftige Zebra, vertelt over Julius' nieuwe avonturen in Griekenland. Er is een tekenworkshop, een wedstrijd en een signeersessie. Fans kunnen ook verkleed als gladiator met Julius en Gary op de foto. Vooraf aanmelden kan via www.rmo.nl/juliuszebra

Vergeet ook niet de spectaculaire lichtshow in de Tempelzaal te bekijken. De meer dan tweehonderdjarige geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden komt tot leven in een wervelende lichtshow op de Egyptische tempel in de centrale hal. Dit vier minuten durende spektakel is elke dag te zien om 11.30 uur, 13.30 uur (in het Engels) en 15.30 uur.

Tijdens de meivakantie is het museum aan het Rapenburg 28 in Leiden open van 10.00 tot 17.00 uur, ook op maandag 22 en 29 april. De knutselactiviteiten in de Tempelzaal zijn gratis bij een bezoek aan het museum.

www.rmo.nl/meivakantie2019.

Ontdek hoe de Romeinen woonden en leefden. | Foto: PR