Willem Joosten (l.) en Chrétien Mommers op de heimachine. | Foto: J.P.K.
Willem Joosten (l.) en Chrétien Mommers op de heimachine. | Foto: J.P.K. Foto: Johan Kranenburgt

Eerste paal 36 sociale huurappartementen

Woningbouw n Willem Joosten (wethouder Leiderdorp) en Chrétien Mommers (directeur-bestuurder Rijnhart Wonen) sloegen vrijdag 12 april de eerste feestelijke paal voor de bouw van 36 sociale, zeer energiezuinige huurappartementen in het nieuwe Leiderdorpse wijkje Bij de Zijl.

De 36 appartementen worden verdeeld over vijf woonlagen. Het appartementengebouw is gasloos en wordt aangesloten op de stadswarmte van NUON. Op het dak komen zonnepanelen.

Architect en bouwer KAW architecten uit Eindhoven heeft de appartementen ontworpen. De woningen worden ontwikkeld door DID Vastgoedontwikkeling en Vink Bouw.

Het wijkje Bij de Zijl ligt op de plek van het voormalige ROC-gebouwen, tussen Engelendaal, Rietschans en Oude Spoorbaan. Behalve de 36 sociale huurappartementen komen hier 42 koopwoningen verdeeld in 10 waterwoningen, 19 hofwoningen en 13 terraswoningen, plus een woontoren met 104 vrije sector huurwoningen.

De oplevering van de 36 sociale huurappartementen wordt verwacht in het eerste kwartaal 2020 en ze worden aangeboden via www.hureninhollandrijnland.nl.


Nieuws van de LVU

educatie n In mei biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) een aantal interessante excursies:

Rondwandeling langs 'Bagage'

'Bagage' is een over verschillende plaatsen verspreid monument voor de uit Leiden gedeporteerde en vermoorde Joden, gemaakt door de Nederlands-Israëlische kunstenaar Ram Katzir. Het bestaat uit zes natuurstenen koffers, gehouwen naar bestaande modellen uit de jaren dertig en veertig, geplaatst op vijf locaties met historische betekenis in de stad. De titel verwijst letterlijk en figuurlijk naar wat ieder van ons meeneemt in het leven, maar ook naar wat wij achterlaten. De wandeling gaat van de synagoge aan het Levendaal langs de zes koffers naar het voormalig Joods Weeshuis aan de Roodenburgerstraat. Zaterdag 4 mei, 14.30 – 16.30 uur.

Engelandvaarders

Het Museum Engelandvaarders in Noordwijk vertelt het verhaal van de ongeveer 2500 'Engelandvaarders', jonge mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. 1700 van hen hebben, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, Engeland bereikt. Honderden namen de kortste, maar ook gevaarlijkste weg: rechtstreeks over de Noordzee in nauwelijks zeewaardige bootjes. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Tijdens de rondleiding wordt getoond welke moeilijkheden de Engelandvaarders moesten overwinnen en wat zij na aankomst in Engeland bij de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij en als geheim agent verricht hebben. Vrijdag 10 mei, 10.30 – 12.00 uur.

De Oude Sterrewacht

Architecten vertellen over de renovatie van de Oude Sterrewacht in Leiden. De lezing over de architectuur wordt gevolgd door een rondleiding door het gebouw onder begeleiding van de Leidse architect Boudewijn Veldman en een architectuurwandeling door de Kaiserstraat met architect Fons Verheijen. De afsluiting vindt plaats met een drankje in een gezellig café. Vrijdag 10 mei, 15.00 – 17.00 uur.

Informatie en aanmelding: W. www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, E. info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, T (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, Leiderdorp (ma. t/m vr., 9.30-12.00 uur).