Schoolontbijt op de Willem de Zwijgerschool. | Foto: J.P. Kranenburg
Schoolontbijt op de Willem de Zwijgerschool. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Toch Koningsspelen op Leiderdorpse scholen

VERVOLG VAN VOORPAGINA

"Toen we de boodschap kregen dat de basisscholen de Koningsspelen zelf moesten gaan invullen, hoopte ik eerst nog dat we dat samen zouden doen. Maar dat is helaas niet gelukt", zei directeur Sander Meijer van KBS De Schakel vrijdagochtend. "Wij vonden dat we de Koningsspelen niet zomaar voorbij konden laten gaan. Dankzij meester Jens, die de trekker was, en de hulp van heel veel ouders kunnen we er toch een leuke dag van maken."

Die dag startte met een officiële opening op het plein van De Schakel door sportwethouder Willem Joosten waarna alle kinderen het Koningsspelenliedje 'Pasapas' zongen en dansten. Daarna vertrok de hele school naar de velden van RCL

in sportpark De Bloemerd, waar al een circuit van sportieve spellen klaar lag.

De Schakel was niet de enige school die zelf Koningsspelen organiseerde in het sportpark. Zo hadden de midden- en bovenbouw van de Hasselbraam een sportieve ochtend in sporthal De Bloemerd en leefden groepen 6 en 7 van Daltonschool de Leeuwerik zich 's middags uit op de velden van hockeyclub Alecto.

De leerlingen van 't Bolwerk en de Willem de Zwijgerschool startten de dag met het zingen en dansen van de Pasapas op hun schoolpleinen, waarna ze in de klassen genoten van een speciaal Koningsdagontbijt. Bij 't Bolwerk was er daarna sport en spel op het schoolplein, de leerlingen van de Willem de Zwijgerschool renden zoveel mogelijk rondjes om de school bij een sponsorloop voor het Lilianafonds.

De Koningin Julianaschool had gekozen voor het Cliniclownlied als opening van de dag. En dat was

In 2020 wellicht weer Koningsspelen met alle scholen samen

niet zomaar: hier zamelden de kinderen vrijdag via een sponsorloop geld in voor de Cliniclowns.

Mede dankzij het mooie weer werd het een mooie oranjegetinte dag op de verschillende scholen. Toch hoopt Meijer dat in 2020 alle scholen de Koningsspelen weer samen beleven. "Binnenkort komen we weer bij elkaar met de directeuren van de Leiderdorpse basisscholen. Incluzio zal daarbij ook aanwezig zijn. Dan gaan we meteen kijken hoe we dat volgend jaar kunnen aanpakken."

         Tekst: Corrie van der Laan


Serie calamiteiten in scène gezet

oefening n Barbecues in de fik, een ongeval met een pontje, gewonden. Er ging zaterdag 16 april gruwelijk veel mis op het terrein van de scouting in het Leiderdorpse Weteringpark. Gelukkig was het allemaal nep, al waren de vlammen echt. Het hoorde bij de vaardigheidstoets van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). waaraan tien brandweerteams uit Zuid-Holland en Gelderland meededen.

De wedstrijden van zaterdag waren georganiseerd door het Leiderdorpse brandweerkorps. Er was een serie van calamiteiten in scène gezet: een barbecue feestje op het scoutingeiland in de Vadedoplas wordt een ramp wanneer een fles spiritus in een van de brandende barbecues wordt gegooid. Om het nog wat erger te maken ontstaat er een brandje in een loods van de scouting op het vaste land waar twee monteurs aan een auto werken. De monteurs hebben dat niet in de gaten omdat ze zich richting eiland reppen om hulp te bieden. Daarbij raakt ook nog een van hen gewond doordat hij zich misrekent als hij op de pont naar het eiland wil springen.

Beoordeling

De teams kregen de niet geringe taak de slachtoffers in veiligheid te brengen en de branden te blussen. Daarbij beoordeelde het ABWC de teams op meerdere aspecten: kennis, kunde en de kwaliteit van de deelnemers. Factoren als stress en tijdsdruk wogen ook mee. Het brandweerteam van Benthuizen scoorde het beste, de tweede plaats ging naar het team van de Brandweer Zwijndrecht en de derde plek was voor het team van de Brandweer Nieuw Beijerland.

Een 'slachtoffer' met brandwonden wordt gestabiliseerd. | Foto: Koen Jongen