Annemiek de Groot (links) en Saskia van der Lugt organiseren voor de vijfde maal het Amuse-Notenpad.
Annemiek de Groot (links) en Saskia van der Lugt organiseren voor de vijfde maal het Amuse-Notenpad. Foto:

Amuse-Notenpad krijgt feestelijke lustrumeditie

evenement n Een bijzonder hapje, een bijpassend glas wijn en live muziek. En dat op acht verschillende horecalocaties die in willekeurige volgorde bezocht kunnen worden. Het is een gouden formule die zich in Leiderdorp al viermaal heeft bewezen tijdens het Amuse-Notenpad op de eerste zondag in juni. Organisatoren Annemiek de Groot en Saskia van der Lugt zetten momenteel de laatste puntjes op de i voor de vijfde editie, die plaats zal vinden op zondag 2 juni.

Door: Corrie van der Laan

De lustrum editie van het Amuse-Notenpad krijgt een extra feestelijk tintje, verklapt De Groot alvast. "De meeste mensen fietsen langs de verschillende stops maar dat kan natuurlijk ook anders. We loven een prijs uit voor de deelnemer met het meest ludieke vervoermiddel. Dat kan een bijzonder versierde fiets zijn, maar ook bijvoorbeeld een step, kruiwagen of stelten."

De locaties die meedoen, zijn dit jaar mooi geclusterd. In het oude dorp liggen er vier: café-restaurant De Hollandsche Tuyn van mede-organisator Saskia van der Lugt aan de Hoofdstraat 24, Grieks eethuis Mr. Gyros aan de Hoofdstraat 11, pizzeria La Palazzina aan de Hoogmadeseweg 1 en café De Koning aan de Koningstraat 1-5. Een tweede groepje is te vinden nabij park De Houtkamp. Het gaat dan om Brasserie Park aan de Van Diepeningenlaan 2, IJscafé Danice aan de Van Diepeningenlaan 12 en Kookplanet aan de Laan van Berendrecht 264. De afstand tussen beide clusters is ook te voet prima te overbruggen. De laatste locatie, Brasserie Meelfabriek Zijlstroom aan de Zijldijk 28, ligt iets verder uit de route. Om die voor iedereen goed bereikbaar te maken, wordt dit jaar een pendeldienst in de vorm van een tuktuk ingezet tussen de Hollandsche Tuyn en de Zijlstroom.

Deelnemers krijgen een passe-partout, die vanaf morgen (18 april) à 49,50 euro te koop zijn bij de acht horecagelegenheden en via de website www.amuse-notenpad.nl. Op 2 juni kan vanaf half 12 gestart worden op ieder van de acht locaties en er wordt geserveerd tot half 5. "Het is aan te raden om niet te laat weg te gaan, anders haal je het gewoon niet", geeft De Groot mee.

Op de startlocatie krijgen de deelnemers een keycord met het Amuse-Notenpadlogo. Handig om de passepartout en het glas dat ze ook meekrijgen aan te hangen. Iedereen kan zijn eigen volgorde en route bepalen.

De amuses zijn ook dit jaar weer heel gevarieerd en bijzonder, weet Van der Lugt. "Bijvoorbeeld een hapje met gerookte en gegrilde runderentrecote, Griekse mezze en suppli al telefono", licht ze een tipje van de sluier op. Welke wijnen daarbij geschonken worden, is mede afhankelijk van het weer. "Als het erg warm is, valt als regel witte wijn en rosé meer in de smaak." Overigens kan de wijn desgewenst vervangen worden door bier of fris.

De muzikanten regelen was ook dit jaar geen probleem, vertelt De Groot. "Ze vinden het leuk om mee te doen. Voor het ensemble Voices, Strings & Things is het alweer de vijfde keer dat ze erbij zijn." Alle muziek is semi-akoestisch, dus zonder boxen. Wat wel zo prettig is voor de omwonenden. De deelnemers aan het Amuse-Notenpad krijgen een schema mee van wie wanneer speelt zodat ze hun route en timing daarop kunnen afstemmen.

Vorig jaar waren er ruim tweehonderd deelnemers en daar kunnen er nog wat meer bij. "Het Amuse-Notenpad is vooral leuk om met een groepje te doen. Een prima uitje met familie, vrienden, buren, collega's of je sportteam", prijst Van der Lugt aan. Wie na half 5 nog even door wil gaan, is welkom in De Hollandsche Tuyn voor de afterparty. Daar wordt ook de winnaar bekend gemaakt van de vervoermiddelenwedstrijd.

Meer informatie op de website www.amuse-notenpad.nl of op Facebook.


Bijzonder beeld van koning Willem I

Oranjelezing n 'Wilde Willem Wijzer Worden' is de titel van de Oranjelezing die Dorine Hermans dinsdag 23 april houdt op uitnodiging van de Kunstkring Leiderdorp en de Oranjevereniging.

Hermans schetst in haar het beeld van Willem I, de keurige koopman-koning, maar ook absoluut regeerder. Ze gaat in op het belang voor de geschiedschrijving van het persoonlijk leven van koningen en koninginnen. Willem I was de enige absolutistisch regerend Oranje-koning. Hij is bekend als koopman-koning, maar hij verspeelde wel op bloedige wijze België; zonder hem waren we misschien nog één Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Dorine Hermans heeft vele spraakmakende getuigenverslagen over Willem I en gaat in op de enorme kloof die er was tussen 'voor en achter de schermen' en hoe deze te verklaren was. Daarnaast zal haar verhaal de nodige opmerkelijke anekdotes kennen.

De lezing begint om 20.15 uur en eindigt ca. 21.15 uur en wordt gehouden in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2. De entree is gratis, koffie en thee voorafgaand aan de lezing is tegen betaling verkrijgbaar.