Bestuursleden Robert Laan (tweede van links) en Jaap Timmermans (geheel rechts) genieten van een ijsje op het verjaarsfeest van 't Buurthuis. | Foto: J.P. Kranenburg
Bestuursleden Robert Laan (tweede van links) en Jaap Timmermans (geheel rechts) genieten van een ijsje op het verjaarsfeest van 't Buurthuis. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

n 't Buurthuis Oranjewijk had succesvol eerste jaar

'Bezoekersaantal bewijst ons bestaansrecht'

interview n Stichting Buurtactief 'Het Oude Dorp' is tevreden. 't Buurthuis, geopend op 14 april 2018, is een succes. Jong en oud weten het te vinden. In het eerste jaar kwamen er zo'n 2000 bezoekers. "Ons bestaansrecht is bewezen", stellen bestuursleden Jaap Timmermans en Robert Laan vast.

Door: Nelleke Thissen

De totstandkoming vorig jaar van 't Buurthuis was een sprong in het diepe, zo erkent voorzitter Jaap Timmermans. De stichting wist dat onder wijkbewoners behoefte bestond aan meer onderling contact. En zelf wilde Buurtactief meer zijn dan alleen een belangenbehartiger voor bewoners. Opeens werden beide wensen mogelijk toen in winkelcentrum Oranje Galerij een ruimte beschikbaar kwam en de gemeente dat voor Buurtactief wilde huren. In twee weken moest de stichting 't Buurthuis op poten zetten en zichzelf omvormen. "Van wijkwerkgroep met signaalfunctie op het gebied van bijvoorbeeld bestrating en groenonderhoud tot uitvoeringsorganisatie. We moesten snel doelgroepen vinden en openingstijden, activiteiten en koffie regelen. Maar het is gelukt", aldus Timmermans.

koffieochtenden

Als eerste kwamen in 't buurthuis de koffieochtenden voor ouderen van de grond. Per ochtend komen zo'n 15 tot 20 mensen puzzelen, handwerken en/of gezellig praten met anderen. Ook is er maandelijks een tekenles. "Een initiatief van één van de bezoekers, een voormalig tekenlerares. Na aanvankelijke scepsis is iedereen enthousiast en komen fraaie kunstwerken tot stand", heeft Robert Laan geconstateerd. Maar 't Buurthuis biedt ook leerzame momenten met uitleg over computer, smartphone of tablet. En de wijkagente stapt geregeld binnen voor een luisterend oor en om voorlichting te geven, zoals onlangs over het voorkómen van diefstal via de babbeltruc. Enkele wijkbewoners bleken daarvan slachtoffer te zijn.

chillmiddag

Jeugdactiviteiten zijn er ook. Zo kunnen kinderen tot 12 jaar op woensdagmiddag spelletjes doen of voorgelezen worden. Voor de jeugd van 9 tot 16 is op dinsdag een chillmiddag om er te gamen, sjoelen en dammen. "Ook praten ze soms ook over het wereldgebeuren", merkt Timmermans. Hij is blij met de van een sponsor gekregen game-installatie waarmee de jongeren voetballen en andere digitale spelletjes doen. De chillmiddag is op de rails gezet door de jongerenwerker van Dwars, het jongerencentrum van het opgeheven Sociaal Cultureel werk Leiderdorp en overgenomen door Incluzio. Laan hoopt dat de huidige jongerenwerker vaker langs komt. "Als professional is hij een betere begeleider. Wij faciliteren de ruimte".

Uitbreiding

't Buurthuis is ook met Incluzio in gesprek over het houden van een spreekuur. Timmermans: "Veel oudere nog zelfstandig wonende wijkbewoners gaan niet naar het Incluzio kantoor in gebouw De Sterrentuin. Ze vinden het te ver weg. Wel hebben ze soms behoefte aan een persoonlijk gesprek over hun situatie. Een spreekuur hier zou de oplossing zijn". Voor een mogelijke samenwerking voert 't Buurthuis ook gesprekken met de Stichting Impregno. Deze organisatie zoekt de juiste hulpverlening voor mensen en gezinnen met psychische, emotionele of geldproblemen.

Wel een al gerealiseerde programma-uitbreiding is de komst van de Leiderdorpse Damclub. Deze zocht en vond in 't Buurthuis een nieuw onderkomen voor zijn vaste speelavond op maandag.

Overigens zou 't Buurthuis in het oude dorp meer bezoekers willen verwelkomen uit Kerkwijk, Doeskwartier, Doesplant en Heerlijk recht. "Nu zien we vooral Oranjewijkbewoners", aldus Robert Laan.

Vrijwilligers

Maar voor een verdere uitbreiding van activiteiten zijn meer vrijwilligers nodig, zo betoogt Timmermans. "Wij hebben een fantastische groep enthousiaste vrijwilligers. Daar voor zijn we heel dankbaar. Zonder hen is het reilen en zeilen van 't Buurthuis niet mogelijk. Maar daaraan hebben ze bijna een dagtaak. Dus meer hulp is zeer welkom. Mensen die een uurtje over hebben willen we heel graag ontmoeten", zo nodigt de voorzitter nieuwe mensen uit.

Meer informatie op de website www.buurtactiefleiderdorp.nl


De Leiderdorpsche Damclub was zaterdag ook present en gaf iedereen de gelegenheid een spelletje te dammen. | Foto: J.P. Kranenburg