Alle bezoekers moesten het zwembad verlaten.
Alle bezoekers moesten het zwembad verlaten. Foto: Koen Jongen

Zwembad De Does ontruimd wegens vreemde lucht

Zaterdagochtend 6 april tegen 11 uur is het Leiderdorpse zwembad De Does ontruimd omdat een vreemde lucht werd waargenomen. Het bleek later vals alarm te zijn.

Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. Een vijftigtal bezoekers, waaronder veel kinderen die zwemles hadden en hun ouders, moesten het zwembad verlaten. Ten minste één kindje is gecontroleerd door ambulancepersoneel.

De metingen door de brandweer gaven geen afwijkende waarden aan, waarna het zwembad rond het middaguur weer werd vrijgegeven en 's middags weer gewoon open kon. | Foto: Koen Jongen


Regionale samenwerking is lonend voor Leiderdorp maar het kan beter

onderzoeksrapport n De huidige lichte regionale samenwerking levert de gemeente Leiderdorp meer op dan het haar kost. Leiderdorp is ook gewend om samen te werken; het gaat de gemeente goed af en in de regio wordt ze gezien als een loyale partner. Aan de andere kant lukt het maar niet een aantal hardnekkige gemeentegrensoverschrijdende vraagstukken op te lossen. Waarmee je vraagtekens kan zetten bij de toekomstbestendigheid van deze lichte vorm van regionale samenwerking.

Door: Corrie van der Laan

Die conclusies trekt onderzoeksbureau Twynstra Gudde in een rapport over samenwerking in de regio dat is gemaakt in opdracht van het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders. Hiermee wordt de helft vervuld van een wens van de gemeenteraad. Die vroeg in mei 2017 unaniem om onderzoek te doen naar twee scenario's: het voorzetten van de huidige regionale samenwerking en een fusie met de regiogemeenten.

Veel verrassends komt er niet uit dit eerste onderzoek dat maandag werd gepresenteerd. Dat Leiderdorp veel en constructief samenwerkt op verschillende schaalniveaus was al bekend. En dat daadkracht in uitvoering de achilleshiel van de regionale samenwerking is, staat al jaren als een paal boven water. Vooral als het gaat om vraagstukken op gebied van wonen, mobiliteit en duurzaamheid kan Leiderdorp het niet alleen. En hoewel binnen de Leidse regio overeenstemming is over de ambities, blijkt het juist op deze terreinen moeilijk om daadwerkelijk samen aan de slag te gaan.

Het rapport geeft ook aanbevelingen om het beter te doen. 'Stel samen met de Leidse Regio een strategische uitvoeringsagenda op', is er één van. Andere zijn: 'Bepaal per opgave en taak het schaalniveau dat daarbij het beste past' en 'Wees je ervan bewust dat (regionale) samenwerking een andere houding, ander gedrag en een andere manier van werken vraagt'. Ook zou de regiowerkgroep in de gemeenteraad zich meer pro-actief moet opstellen.

Hoewel in het coalitieakkoord van LPL, VVD en CDA expliciet staat dat in deze raadsperiode – die loopt tot maart 2022 – geen onomkeerbare stappen richting een fusie gedaan worden, zal het college ook laten onderzoeken wat de kansen en bedreigingen van een gemeentelijke herindeling zijn voor Leiderdorp. Twynstra Gudde adviseert om dat zo snel mogelijk te doen, voordat naar aanleiding van dit eerste rapport vervolgacties worden gepland. Want het is mogelijk dat het tweede onderzoek ertoe leidt dat "de aanbevelingen en vervolgstappen er anders uit zouden kunnen zien".

In het Politiek Forum van 13 mei bespreekt de Leiderdorpse politiek het rapport van Twynstra Gudde.


Flyers en stickers om te wijzen op belang van vrijhouden geleidelijnen

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Wethouder Anglique Beekhuizen (LPL) onthulde maandag de eerste bestickerde tegel bij de bushalte aan de Englendaal ter hoogte van winkelcentrum Winkelhof en trapte daarmee de campagne 'Houd de lijn vrij!" af in Leiderdorp. Een campagne die hard nodig is, realiseert ze zich "De meeste mensen staan er niet bij stil hoe belangrijk de geleidelijnen zijn voor blinden en slechtzienden."

Maar al te vaak komt het voor dat obstakels als fietsen, reclameborden, koffers en ook mensen op de lijnen staan, vertelde Paul Lucardi, een van de organisatoren van de campagne in Leiderdorp. "Dat is echt een probleem voor mensen met een visuele beperking. Het maakt het voor hen extra lastig om over straat te lopen."

Hij liet zien hoe de geleidelijnen een route vormen vanaf de stoep over het fietspad naar de bushalte. Tegels met noppen geven aan waar de entree van de bushokje is en op welke plek je de bus kan instappen. Bij dertig bushaltes in Leiderdorp liggen nu geleidelijnen maar ook op andere plekken zou het prettig zijn als ze er kwamen, gaf Lucardi aan. "Bijvoorbeeld langs de Laan van Berendrecht, tussen de winkelcentra Winkelhof en Santhorst."

De campagne 'Houd de lijn vrij!' wordt georganiseerd door een aantal belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking. Vorig jaar gebeurde dat voor de eerste keer. Toen deden alleen Utrecht, Amsterdam en Den Haag mee. Dit jaar staat de teller op maar liefst 23 gemeenten, waar Leiderdorp er dus één van is.

Flyers

De campagne duurt nog tot en met 13 april. Morgen, donderdag 11 april, kunnen bezoekers van winkelcentrum Santhorst verwachten dat ze een flyer in de hand gedrukt krijgen met uitleg over de campagne 'Houd de lijn vrij!', vrijdag 12 en zaterdag 13 april wordt geflyerd bij winkelcentrum Winkelhof en op de Baanderij. Zodat over een paar dagen een heel groot gedeelte van Leiderdorp begrijpt waarom het zo belangrijk is om de geleidelijnen vrij te houden.