Piet en Ans Bloemendaal op hun huwelijksdag, 28 maart 1969.
Piet en Ans Bloemendaal op hun huwelijksdag, 28 maart 1969. Foto: PR

Verbonden in liefde en bloemen

huwelijksjubileum n Bloemen zijn het middelpunt in het huwelijksleven van Piet en Ans Bloemendaal. Piet groeide op in de bloemen. Zijn vader had een kwekerij in het Doeskwartier. Samen met Ans zette hij het werk voort. Op 28 maart waren ze vijftig jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Driessen om hen wederom in de bloemetjes te zetten.

Door: Nelleke Thissen

De kwekerij van vader Gerard en het geboortehuis van Piet (1938) waren oorspronkelijk gevestigd aan de Hoofdstraat 61. Een weggetje, het laantje van Bloemendaal, liep van het huis naar de hoofdweg. Door de komst van het Hubrechtsplein verdween deze verbinding. Het huis – Piet bleef er wonen - kreeg als adres Tuinstraat 1. En dat werd weer nr. 3 toen zijn ouders ernaast een nieuwe woning lieten bouwen dat nummer 1 werd. "Ik ben drie keer van adres maar niet van huis veranderd', lacht Piet.

Na de lagere school, de Kastanjelaanschool, bezocht Piet de ambachtschool. Maar al gauw wist hij dat zijn hart toch bij de bloemen lag en haalde op de tuinbouwschool zijn einddiploma. Hij ging permanent werken in zijn vader's bedrijf waar hij als kind al vaak had meegeholpen.

Ans Schoonderwoerd (1944) is in Rotterdam geboren en getogen. Na haar schoolopleiding vertrok ze naar Katwijk waar ze een baan kreeg in verzorgingshuis De Wilbert. Ze woonde er op kamers. Eén van haar collega's nam haar voor de gezelligheid mee naar haar huis in Leiderdorp. De collega bleek een zus van Piet Bloemendaal. Het klikte meteen tussen de twee. Al heel gauw belde Piet Ans op voor een afspraakje. Dat was in 1968 en op 28 maart 1969 trouwden ze in het gemeentehuis van IJsselmonde (Rotterdam).

Het stel trok in bij Piet's ouders. Ans ging meehelpen in de snijbloemenkwekerij. Na het overlijden in 1972 van vader Gerard zette het echtpaar het bedrijf samen voort. "Het was elke dag hard werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat", vertelt Ans. Daarnaast had zij ook nog de zorg voor haar gezin met drie dochters en een zoon. "We hadden het reuze gezellig met elkaar. Alles kon en mocht. Vriendjes en vriendinnetjes kwamen spelen, eten en logeren. Het was hier altijd de zoete inval." Ans en Piet kijken tevreden terug op deze periode. "Tijd voor vakanties was er niet, maar dat hebben we niet gemist. De kinderen ook niet. Die gingen op kamp en logeren", vertelt Ans.

Genieten van vrije tijd

In 1985 deden ze hun bedrijf over aan Van Egmond. De naam wijzigde in handelskwekerij Vegmo Plant BV. Ans en Piet hebben er nog een tijdje gewerkt. Piet stopte toen het bedrijf in 1997 naar Rijsenhout vertrok, maar Ans bleef er nog een paar jaar actief. Sinds haar zestigste genieten ze samen van hun vrije tijd en hebben een aantal trips gemaakt. Zo reisden ze naar Kroatië, Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en naar Canada waar een broer woont. Piet is tevens een enthousiast postzegelverzamelaar. "Van jongs af aan, maar ik doe het nog steeds graag". Ans biedt daar waar nodig hulp aan mensen in haar omgeving. Het geeft haar veel voldoening. Ook hun hond Bikkel vraagt de nodige zorg. "Je moet met hem naar buiten. Weer of geen weer. Maar dat is heel gezond", weet ze. Verder besteden ze samen de nodige tijd aan hun kinderen en acht kleinkinderen.

Hun gouden bruiloft hebben Piet en Ans Bloemendaal gevierd in Brasserie Park. Niet alleen waren hun kinderen en kleinkinderen waren van de partij, maar ook verdere familie en vrienden. "Het was reuze gezellig. We kijken er met veel plezier op terug", glunderen ze allebei.

Burgemeester Driessen kwam het gouden paar namens de gemeente Leiderdorp in de bloemetjes zetten. | Foto: Nelleke Thissen