Madieke Zaad passeert met een sleepbeweging sluitpost Jana Spieker en scoort de 3-0. | Foto: Gert Jan van Heyningen
Madieke Zaad passeert met een sleepbeweging sluitpost Jana Spieker en scoort de 3-0. | Foto: Gert Jan van Heyningen Foto: Gert Jan van Heyningen

Stijlvol RCL overtuigend langs Reiger Boys

VOETBAL n De vrouwen van RCL speelden zaterdag 6 april op eigen veld een uitstekende wedstrijd tegen Reiger Boys. RCL was op alle fronten de meest aansprekende ploeg. Scherp en initiatief tonend om met soms gracieus spel het verschil te duiden. Fraaie doelpunten werden gescoord en de winst met 5-0, na een 2-0 stand bij rust, was dan ook dik verdiend.

Door: Gert Jan van Heyningen

Minuut stilte

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte vanwege het overlijden van Johan van Velzen. Hij was lid van verdienste en jarenlang wedstrijdsecretaris van de RCL vrouwen. Daarnaast was hij lid van de beheer commissie en consul van de KNVB. In november 2018 werd hij bij de Leiderdorpse Sportverkiezingen uitgeroepen tot Sportvrijwilliger van het Jaar.

Initiatief

De ploeg van coach Janet Griffioen, spelend met rouwbanden, en trok het direct het initiatief naar zich toe. De gastvrouwen toonden prima combinatiespel met eensgezind in de linies die perfect in elkaar overliepen. Reiger Boys kwam er niet aan te pas. De druk op de vesting van de ploeg uit Heerhugowaard nam toe met mogelijkheden voor Madieke Zaad en Yara Haasnoot. In de 33e minuut kwam de Racing op voorsprong via Yara Haasnoot die met een simpele ogende beweging haar verdediger op het verkeerde been zette om vervolgens het leer in het doel te schieten. Twee minuten later gaf Samanta Stojanovic een schitterende crosspass op de slim versnellende Madieke Zaad die op fraaie wijze de 2-0 voor haar rekening nam.

Gracieus

In de tweede helft zocht RCL meteen de aanval. Een schitterende actie in de 51e minuut leidde de 3-0 in. Yara Haasnoot stuurde Madieke Zaad weg die met een sierlijke sleepbeweging sluitpost Jana Spieker omspeelde om vervolgens de bal tussen de palen schieten. De wedstrijd was gespeeld maar RCL bleef het tempo hoog houden en Reiger Boys was niet in staat daartegen een vuist te maken. De snelle Jill Sanrodji kreeg in de 74e minuut op rechts veel ruimte. Uit een bijkans onmogelijke hoek scoorde ze op grootse wijze de 4-0. Vier minuten later was het opnieuw raak voor de Racing. Een ingooi ter hoogte van de hoekvlag werd verkeerd beoordeeld door de uitgelopen sluitpost Jana Spieker. Yara Haasnoot kreeg het leer onder controle en schoot richting het lege doel. Op prachtige wijze bolde het net op en de 5-0 was een feit.

Heerlijk gevoel

Na afloop complimenteerde coach Janet Griffioen de gretige groep meiden die eensgezind en stijlvol voor de winst wilden strijden. "Een heerlijke overwinning met overtuiging in hoog tempo uitgevoerd. Bovendien op alle fronten de regie in handen houden en dat voelt echt heel erg goed", aldus een stralende Griffioen die komend seizoen de vrouwen van Maarssen onder haar hoede neemt.


Nieuwe trainer voor RCL vrouwen

voetbal n John van der Meer gaat het komende seizoen het eerste damesteam van RCL trainen. Zaterdag 6 april werd de verbintenis tussen Van der Meer en de voetbalclub bekrachtigd.

Door: Gert Jan van Heyningen

Het is een eenjarige overeenkomst met de intentie voor meerdere jaren bij de Leiderdorpse Racing aan de slag te gaan. Een van de vele doelen die de 55-jarige Hoofddorper stelt is de ingeslagen weg van de huidige coach Janet Griffioen te vervolgen en de organisatie van het meiden- en vrouwenvoetbal bij de rood-witte club verder te structureren. Daarnaast wil hij een stabiele Hoofdklasser neerzetten met de ambitie het hoogst mogelijke te bereiken.

Daarbij komt dat het bestuur van RCL heeft aangegeven dat het meiden- en vrouwenvoetbal in de verenigingsstructuur een prominente plaats moet gaan innemen met een landelijke uitstraling.

Met zijn meer dan 35 jarige ervaring als trainer van onder meer de vrouwen van DSS en Rijnvogels staat Van der Meer nu al te popelen om bij RCL aan de slag te gaan.

Spannend slot bij halve finale NK jeugddammen in Leiderdorp

Talentvolle jonge dammers uit het hele land kwamen zaterdag 6 april naar wijkgebouw Zijlkwartier in Leiderdorp voor de halve finale plaatsingstoernooien voor de Nederlandse kampioenschappen jeugddammen 2019 in de categorieën aspiranten (14 t/m 16 jaar) en welpen (t/m 10 jaar). De organisatie was in handen van de Leiderdorpsche Damclub in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Dambond.

Aspirant Ivar Smijers van damclub WSDV Wageningen wist zich met een fel bevochten remise in de voorlaatste speelronde al zeker van plaatsing voor de NK finale aspiranten algemeen. Met 13 punten uit 7 partijen werd hij soeverein winnaar van deze halve finale speelgroep. De aspiranten Emre Hageman (Van Stigt Thans Schiedam) en Luise Gabbert van WSDV Wageningen finishten met 10 punten op een gedeelde tweede plaats na 7 speelronden.In de noodzakelijke beslissingswedstrijden met versneld speeltempo van 5 minuten plus 5 seconden per zet per speler per partij versloeg Emre Hageman zijn rivale Luise Gabbert en plaatste ook hij zich voor de NK finale bij de aspiranten.

Bij de welpen eindigde Alex Poliakov van Brainsport Eindhoven met een totaal van 21 punten uit 11 partijen als groepswinnaar op de voet gevolgd door Vincent Maidman (HDC Den Helder) met 20 punten. Beide spelers plaatsten zich met hun royale scores overtuigend voor de NK finale welpen algemeen. Met 16 punten uit 11 partijen eindigden Joost Knoop (HDC Den Helder) en Jasmine Koopman (HDC Haarlem) op een gedeelde derde plek. In de barrage met versneld speeltempo won Jasmine Koopman de eerste beslissingspartij van Joost Knoop en hengelde met een remise in de tweede partij het brons en de resterende NK finaleplek bij de welpen binnen.

Aan het eind van een lange en enerverende dag vol spannende dampartijen werden onder toeziend oog van ouders, begeleiders en belangstellenden de bekers uitgereikt door de Leiderdorpse wethouder van sport Willem Joosten.

Op de foto van links naar rechts teammanager Bert Siera, voorzitter van RCL Dick van der Bijl, trainer John van der Meer en penningmeester Arnold Staal. | Foto: Gert Jan van Heyningen