Ruud van der Meer (r.) en Leo van Leeuwen programmeren een Arduino. | Foto: J.P. Kranenburg
Ruud van der Meer (r.) en Leo van Leeuwen programmeren een Arduino. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Kennismaken met Arduino

n Open dag bij de LVU op 16 maart van 11.00 tot 15.00 uur

technisch n Een wekker die je 's ochtends wakker maakt met een zelf ingesproken tekst, een plantbewateringssysteem, een robot die voor je stofzuigt, een lichtkrant. Met Arduino kan je het allemaal zelf maken. Wat Arduino precies is en hoe het werkt, legt Ruud van der Meer zaterdag 16 maart, op Wereld Arduino Dag, uit bij de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU).

Op Wikipedia wordt Arduino beschreven als "een opensource-computerplatform bedoeld om microcontrollers eenvoudig te maken. Dit platform is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten." Van der Meer legt het wat eenvoudiger uit. In feite bestaat de Arduino uit een microprocessor, een usb-kabel en programmeersoftware om onderdelen aan te sturen. Die microprocessor is vastgesoldeerd op een zogeheten board waar ook een aantal andere standaardcomponenten op zitten. Aan de zijkanten van het board zitten in- en uitgangen zodat je er sensors, motors, ledlampjes en andere electronica aan kunt koppelen. "Je geeft de Arduino input en programmeert wat er met die input moet gebeuren. Een heel basic voorbeeld: je kan een lampje laten knipperen als een temperatuursensor aangeeft dat het in een ruimte kouder wordt dan 18 graden." Het mooie aan Arduino, zegt Van der Meer, is dat alle benodigde software gratis online is te vinden. De Arduino zelf kost maar een paar tientjes en de bouwblokjes die je eraan kan koppelen zijn als regel ook niet meer dan een paar euro per stuk. "De programmeertaal moet je even onder de knie krijgen, maar dankzij de vele voorbeeldprogramma's valt dat ook wel mee."

De Arduino Dag bij de LVU is aanstaande zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp. Iedereen is welkom om binnen te lopen. Er zullen verschillende Arduino opstellingen staan en Van der Meer en cursusorganisator Leo van Leeuwen zijn aanwezig om uitleg te geven. Daarnaast geeft Van der Meer presentaties van 20 minuten om 12.00, 13.00 en 14.00 uur. Ook is er informatie te krijgen over de Arduino cursussen die de LVU aanbiedt.


Buurt wijst GroenLinks op lijst van pijnpunten rond Kwikstaartplein

wijkactie n Flatbewoners hebben een delegatie van GroenLinks Leiderdorp zaterdag 9 maart een reeks onvolkomenheden rond het Kwikstaartplein laten zien. Fractievoorzitter Bob Vastenhoud beloofde hen werk te maken van hun zorgen over sigarettenpeuken, boomwortels en fietsers op het voetpad.

Van allerlei kanten kregen de raadsleden van GroenLinks tijdens hun wijkactie uitleg over de dagelijkse ergernissen. Zo wees bewoonster Miranda Sjouke de politici op een ongewenste rookhoek onder haar flat in de buurt van het schoolplein. Niet zozeer het roken als wel de lukraak weggegooide peuken zijn haar en andere bewoners een doorn in het oog. Spreekt Sjouke rokers aan op hun gedrag, dan krijgt zij soms een grote mond op de koop toe. "Misschien biedt het nieuwe rookverbod in de buurt van scholen soelaas", oppert GroenLinks-raadslid Jeannette Hofman-Züter. De buurt twijfelt, want de politie is nog nooit langsgekomen bij zulke meldingen.

Andere zorgen betreffen de veiligheid op het plein voor de veelal oudere omwonenden. Op bepaalde punten drukken boomwortels straatklinkers omhoog. Volgens een bewoner, die tevens pleit voor een snoeibeurt voor de bomen, heeft al iemand zijn arm gebroken door oneffenheden in het wegdek.

Verder zou de gemeente iets moeten bedenken om oneigenlijk gebruik van plantsoen en voetpad te verhinderen, drukken buurtbewoners de GroenLinks-fractie op het hart. Zo zouden hekken fietsers kunnen ontmoedigen om het voetpad langs de Van Poelgeestlaan te berijden.

Na de inventarisatie van de diverse pijnpunten gaan de buurtbewoners weer over tot de orde van de zaterdag. De afvaardiging van GroenLinks vist eerst nog wat rommel uit de struiken en beraadt zich dan op politieke actie, te weten: raadsvragen over het Kwikstaartplein en omgeving.

Wie een woonwijk wil voordragen kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning van GroenLinks Leiderdorp (tim.brouwerdekoning@raadleiderdorp.nl of telefoon 06-38030152).

De opruimploeg van GroenLinks Leiderdorp. | Foto: PR