Afbeelding
Foto: Prodemos

Zeven Leiderdorpse kandidaten bij verkiezingen provincie en waterschap

stemmen n Het is u vast niet ontgaan: volgende week woensdag, 20 maart, zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland en voor het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Op kieslijsten met de honderden namen prijken ook zeven kandidaten die uit Leiderdorp komen. We laten ze hieronder de revue passeren.

Geert Schipaanboord is raadslid van de eenmansfractie van de ChristenUnie SGP in de Leiderdorpse gemeenteraad. Hij is op 20 maart verkiesbaar voor zowel een plek in de Provinciale Staten van Zuid-Holland als in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Rijnland. Op de kandidatenlijst voor provinciale verkiezingen staat hij op plek 11 bij de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Voor de waterschapsverkiezingen staat hij als nummer 11 op de kieslijst van de ChristenUnie-SGP.

Momenteel maken drie SGP-ers deel uit van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. In het Hoogheemraadschap van Rijnland bezet de fractie van de ChristenUnie-SGP twee zetels.

Geert Schipaanboord: "Het waterschap is het oudste bestuursorgaan in Nederland.Het waterschap zorgt ervoor dat we droge voeten houden en dat er voldoende water blijft als het heel droog is. Daar moeten we zuinig op zijn! De provincie is belangrijk om in het drukbewoonde Zuid-Holland groen, landbouw, woningbouw en ruimte voor duurzame energieopwekking slim te combineren. Ik sta voor provincie en waterschap graag op de lijst om het belang van Leiderdorp en de Leidse regio te vertegenwoordigen."

Ook Bernard Revet komen we tegen op zowel de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten als op die voor het Hoogheemraadschap. Hij is verkiesbaar voor de ouderenpartij 50PLUS. Op de kieslijst voor de Provinciale Staten, waarin 50PLUS momenteel één zetel heeft, staat hij op 4. In het Hoogheemraadschap Rijnland is 50PLUS nu vertegenwoordigd met één zetel. Revet staat op plek 2, wat in principe een verkiesbare plaats is.

In Leiderdorp kennen veel mensen Revet als de voormalige voorzitter van de ANBO, een functie die hij bekleedde van 2012 tot 2016. Vier jaar geleden is hij actief geworden voor 50PLUS waar hij bestuurlid is van de afdeling Zuid-Holland.

Bernard Revet: "Ik wil me gaan inzetten om de belangen van de bewoners binnen de provincie te behartigen met het accent bij de mensen van middelbare leeftijd en ouder. Ik ben ervan overtuigd dat de belangen van deze doelgroep zijn gebaat met een krachtige politieke partij die voor hen opkomt."

VVD-er Herbert Zilverentant maakt met zijn 12e plek op de kieslijst kans op een zetel in de Provinciale Staten van Zuid-Holland; de VVD bezet nu 10 van de 55 zetels. Zilverentant is een oude bekende in de Leiderdorpse politiek. Hij was raadslid van 1990 tot 2002 en van 2010 tot 2014 wethouder van onder meer Economische Zaken, Onderwijs en Volkshuisvesting. Daarnaast is hij bij veel Leiderdorpers bekend als bestuurslid van de Vrienden van het Oude Dorp.

Herbert Zilverentant: "Mijn politieke en bestuurlijke ervaring wil ik inzetten om te zorgen dat de provincie als verbinder tussen de Rijksoverheid en de gemeente werk kan maken van de grote opgaven die er liggen op het terrein van wonen, werken, duurzaamheid en bereikbaarheid. Zuid-Holland is de motor van de Nederlandse economie. Ik wil meehelpen om die motor optimaal te laten draaien."

Nino van Moorsel is met zijn 20 jaar de jongste VVD kandidaat op de provinciale lijst. Hij staat op plek 36. Van Moorsel studeert in Leiden en was het afgelopen jaar burgerraadslid voor de VVD in Leiderdorp.

Nino van Moorsel: "Ik wil eraan bijdragen om onze provinciale politiek dichterbij de inwoners van Zuid-Holland te brengen. Op leiderdorp.vvd.nl/nieuws is te lezen hoe ik dat wil doen."

Bij de provinciale kieslijst van de nieuwe partij Code Oranje vinden we Henri Verheggen op plek 11. Verheggen was van 2014 tot 2018 raadslid in Leiderdorp D66. Hij is overgestapt naar Code Oranje omdat hij zich beter thuisvoelt bij de ideeën van deze partij. Code Oranje streeft naar een democratie van nieuwe vormen, waarin de samenwerking met inwoners centraal staat.

Henri Verheggen: "Ik geloof in een andere vorm van democratie, waarbij burgers meer betrokken worden bij het nemen van beslissingen. Code Oranje wil daarna op zoek gaan en heeft spannende nieuwe ideeën."

Mirjam van der Stelt is sinds 2009 actief voor de Leiderdorpse afdeling van het CDA en sinds 2014 raadslid en fractievoorzitter. Ze heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Hoogheemraadschap van Rijnland en staat op plek 31. Het CDA heeft momenteel drie zetels in het algemeen bestuur van het waterschap.

Mirjam van der Stelt: "Ook voor ons dorp zijn waterveiligheid en schoon water heel belangrijk, en daarom ben ik kandidaat voor het Hoogheemraadschap van Rijnland."

Olaf McDaniel was van 2002 tot oktober 2016 raadslid in Leiderdorp voor de Partij van de Arbeid, waarvan laatste zes jaar fractievoorzitter. Van november 2016 tot mei 2018 was hij wethouder van onder meer Duurzaamheid en sinds vorig jaar mei opnieuw voorzitter van de PvdA raadsfractie. Op de PvdA kieslijst voor het Hoogheemraadschap van Rijnland staat hij op plek 9. De PvdA heeft momenteel twee zetels.

Olaf McDaniel: "Als raadslid en wethouder in Leiderdorp heb ik ervaren hoe belangrijk ons waterschap is voor het waterbeheer (droge voeten en schoon water) en duurzaamheid. Daar wil ik graag vanuit de PvdA een progressief en duurzaam steentje aan bijdragen."


Hulp bij het kiezen

stemwijzers n Veel mensen vinden het best lastig om te besluiten op welke partij ze moeten stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezingen voor het waterschap. Gelukkig zijn er de stemwijzers.

Voor de provinciale verkiezingen is er de StemWijzer, ontwikkeld door ProDemos – Huis voor democratie en rechtstaat. Door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden kunnen kiezers hun standpunten vergelijken met die van politieke partijen. In die stellingen komen de belangrijkste zaken die bij de verkiezingen in uw provincie spelen aan de orde. Bij elke stelling vindt u achtergrondinformatie over de standpunten van de partijen, en u kunt in de tool makkelijk specifieke partijen met elkaar vergelijken op onderwerpen die voor hen extra belangrijk zijn. De stemwijzer is te vinden op www.stemwijzer.nl.

Speciaal voor jongeren is er de Jongerenkieswijzer, te vinden op jongerenkieswijzer.nl. Deze werd op 5 maart werd gelanceerd door dat in samenwerking met de LSVb (Landelijke Studentenvakbond) en de JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Ook voor de verkiezingen van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland is een stemwijzer beschikbaar. Deze is te vinden op rijnland.mijnstem.nl. Door aan te geven in welke mate u het eens bent met 23 stellingen, wordt helder met welke partij uw standpunten het meest overeen komt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding