Ruim € 2500 voor Hersenstichting

collecte n De inwoners van Leiderdorp hebben tijdens de collecteweek € 2501,22 gegeven aan de Hersenstichting. De opbrengst wordt besteed aan hersenonderzoek, het geven van voorlichting aan patiënten en hun omgeving en de ontwikkeling van de juiste patiëntenzorg.

De collecteweek liep van 28 januari tot en met zaterdag 2 februari 2019. Ruim 18.000 vrijwilligers gingen door heel Nederland langs de deuren om geld in te zamelen voor al die mensen die te maken hebben met hersenaandoeningen. Door twintig collectanten uit Leiderdorp werd € 2501,22 opgehaald. "Dit is een enorm mooi bedrag en we zijn ontzettend trots op alle vrijwilligers die zich voor ons hebben ingezet", zegt Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting. Het geld is hard nodig, benadrukt hij. "Eén op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening. Vroeg of laat raakt het ons allemaal."

Bij hersenaandoeningen moet er onder andere gedacht worden aan dementie, depressie, migraine, beroerte, de ziekte van Parkinson en hersenletsel ten gevolge van een ongeluk. Voor de meeste hersenaandoeningen bestaan nog geen behandelingen die de aandoening kunnen vertragen of stoppen. Hersenpatiënten moeten dus leren omgaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen van hun aandoening. In het dagelijkse leven heeft de omgeving vaak onvoldoende kennis van en aandacht en begrip voor deze gevolgen. Het is voor mensen met een hersenaandoening daardoor moeilijk, in sommige gevallen zelfs onmogelijk, om volwaardig te participeren in de maatschappij.

Geen collectant gezien? Giften kunnen ook overgemaakt worden op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag of via de online collectebus op www.hersenstichting.digicollect.nl.


Sam's Kledingactie

inzameling n Sam's Kledingactie houdt zaterdag 16 maart een inzameling in Leiderdorp. Van 9.00 tot 11.30 uur kan schone en nog goed draagbare kleding ingeleverd worden bij de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp en de Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk. Ook beddengoed en gordijnen zijn welkom. De opbrengst is voor Mensen in Nood, in het bijzonder voor de wederopbouw na de tsunami op Sulawesi. De organisatie is in handen van de gezamenlijke diaconieën van de Protestantse Gemeente Leiderdorp en de Katholieke Parochie de Goede Herder.


Aanvullingen en verbeteringen

In het artikel over de uitreiking van cheques door de Vrienden G.S.V. 'De Sleutels' (LW 27 februari, pag 3) in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp was sprake van de kinderafdeling voor nierdialyse. Het Alrijne Ziekenhuis heeft echter alleen een algemene nierdialyse-afdeling.