Op de foto met Spiderman, Batman of Iron Man. | Foto: J.P. Kranendonk
Op de foto met Spiderman, Batman of Iron Man. | Foto: J.P. Kranendonk Foto: J.P.K

Je helden ontmoeten in Winkelhof Leiderdorp

fun n Op 23 februari stond winkelcentrum Winkelhof in het teken van Kids Heroes.

Tijdens Kids Heroes konden de Leiderdorpse kinderen en andere bezoekers van het winkelcentrum hun favoriete strip- tv-, film- en (social) mediahelden 'live'ontmoeten. Spiderman, Batman, Iron Man, Pikachu, The Minions, personages uit Frozen; ze waren er allemaal. Speciale gast was Kids Hero en vlogger Job van Grafhorst (16) uit Harderwijk, alias Dutchtuber, Hij is een grote bekende op YouTube en zeer populair bij kinderen van 8 tot 12 jaar. 's Middags was er bij een hoofdpodium een meet & greet met hem. Vanaf zijn 13e houdt Job zich al bezig met YouTube en heeft tot nu toe al meer dan 5000 video's gemaakt. Hij is in 2012 begonnen met 'DoeMaarGamen' en sinds 2016 is hij als Dutchtuber fulltime YouTuber. Een droom die veel jongeren hebben en die hij dus heeft kunnen waarmaken. Job van Grafhorst: "Door mijn filmpjes heb ik geleerd wat jongeren leuk vinden en daarom heb ik nu zoveel volgers. Iedere dag na schooltijd maak ik één of twee filmpjes en sinds ik me ervan bewust ben dat ik als rolmodel word gezien, heb ik mijn taalgebruik ook aangepast. Naast amusement wil ik de juiste boodschap overbrengen aan mijn volgers."


Collecte voor Amnesty International

collecte n Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2019 voor de zeventiende keer een landelijke collecte. Ook in Leiderdorp zullen van 11 tot en met 16 maart 2019 collectanten de straat op gaan. In 2018 gingen in heel Nederland 15 duizend collectanten langs de deuren. Ze haalden daarbij €1,25 miljoen op voor het werk van Amnesty.

"'Ik ben er absoluut van overtuigd dat jullie brieven tot mijn vrijlating hebben geleid." Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador werd ten onrechte beschuldigd van abortus, wat in haar land ten strengste verboden is. Amnesty voerde intensief actie voor haar vrijlating en in 2018 werd ze na 10 jaar weer met haar gezin herenigd. Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen profiteert van de mensenrechten. Om dat te bereiken doet Amnesty onderzoek naar schendingen van deze rechten en voert daar actie tegen. Amnesty neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie. Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Voor Teodora del Carmen Vásquez en voor vele anderen. Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.


Bomen Vossiuslaan gekapt

HERINRICHTING n Vorige week is aan de Vossiuslaan begonnen met het kappen van een aantal bomen. Ze moeten verdwijnen vanwege de komende herinrichting van de straat. Vorig jaar was bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen kap. Het project heeft daardoor vertraging opgelopen. Naar aanleiding van de behandeling in de bezwarencommissie heeft de gemeente de kapvergunning aangepast en konden de bomen worden omgezaagd. Het is de bedoeling dat in april met de andere werkzaamheden wordt gestart.

En daar gaat er weer één. | Foto: Nelleke Thissen