"Het is zaliger te geven dan te ontvangen." | Foto: J.P. Kranendonk Foto:

Stichting Vrienden G.S.V. "De Sleutels" deelt cheques uit

Goed-doel n De Stichting Vrienden van de Gehandicaptenvereniging De Sleutels zet zich in voor de gehandicapte mens.

Door Frans Brocken

Drijvende krachten achter deze organisatie zijn Henk Koster en Cees Zwanenburg. Vorige week was er een bijeenkomst op de kinderafdeling van het Alrijne Ziekenhuis waar patiëntjes die nierdialyse nodig hebben worden verpleegd.

Prachtig initiatief

Koster en Zwanenburg waren niet met lege handen gekomen. Voor de Fietswerkgroep Dialyseafdeling Alrijne overhandigden zij een bedrag van € 500,00. "Het is beter te geven dan te ontvangen" sprak Zwanenburg.
Een zelfde bedrag hadden zij voor de Stichting Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp. Vrijwilligers zorgen er voor, dat gehandicapten op aangepaste fietsen en fantastische dag beleven.
Prominent lid van Fietsmaatjes is Laila Driessen, de burgermeester Leiderdorp. 'Wij vinden dit zo'n prachtig initiatief en het past volledig binnen ons welzijns-, ouderen- en gezondheidsbeleid. Daarom wilden we niet alleen in woord en beleid, maar ook in daad, dus zélf actief als vrijwilliger gaan deelnemen. Natuurlijk hopen we dat goed voorbeeld goed doet volgen'.


Werk aan de weg

verkeer n Door werkzaamheden aan de A44 is de snelweg drie nachten lang slecht tot niet bereikbaar. Vanuit Leiden naar Den Haag is de weg zelfs twee nachten helemaal dicht.

Rijkswaterstaat repareert onder meer schades aan de openbare verlichting. Tevens wordt in de middenberm een haag gesnoeid. De werkzaamheden vinden plaats tussen Transferium 't Schouw en de kruising met de N14. Maandagnacht 4 maart worden twee rijstroken afgesloten. Dinsdagnacht 5 maart en woensdagnacht 6 maart zijn alle rijstroken afgesloten. De afsluitingen zijn van 21.00 uur tot 05.00 uur. Weggebruikers richting Den Haag worden omgeleid en moeten rekening houden met een extra reistijd van 10 tot 30 minuten.

Omleidingsroutes
Van 4 tot 7 maart wordt het verkeer van 21.00 uur tot 05.00 uur als volgt omgeleid:
Verkeer richting Wassenaar wordt omgeleid via de N206 en de N441.
Verkeer richting Den Haag wordt omgeleid via de N206, door de gemeente Leiden, via toerit Hoogmade, naar de A4.
Verkeer vanuit Wassenaar wordt omgeleid via de N448, de N447, de N206, via toerit Zoeterwoude Dorp, naar de A4.
Gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg geven de omleidingsroutes aan.


Actie BuurtAED voor de Herenhof

health n Opnieuw een actie voor een buurtAED (automatische externe defibrillator). Al eerder werden er in diverse buurten in Leiderdorp acties opgezet. Nu zetten Charlotte Hensing en gaar vriend Ruben zich in voor een buurtAED voor de Herenhof. De actie loopt nog ruim 20 dagen.

De 28-jarige Charlotte en haar vriend Ruben zijn allebei werkzaam in de medische zorg. "Ik als verpleegkundige op de thorax-chirurgie in het LUMC. En Ruben als anesthesist in opleiding zijn deze actie gestart omdat we uit ons professionele oogpunt weten hoe belangrijk het is om bij levensbedreigende situaties juist te handelen. Er zijn nog steeds te weinig AED's beschikbaar en het aantal mensen met hart en vaatziekte stijgt nog altijd elk jaar. Daarom willen wij de buurt een stukje veiliger maken met een AED. En hoe mooi is het om dit met behulp van een burgerinitiatief te kunnen bekostigen."

Een AED redt levens. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving aan iemand met een hartstilstand. Jaarlijks kunnen hierdoor zo 2500 levens worden gered. "Het grote voordeel van een AED is dat iedereen deze kan bedienen, ook al heb je helemaal geen kennis over reanimeren of het bedienen van een AED. Het apparaat zegt zelf wat je moet doen." Hoewel een reanimatie- of AED cursus natuurlijk altijd aan te raden is...

Het streefbedrag voor een AED in de Herenhof is 2735 euro. Daarvoor is nu nog zo'n 1200 euro nodig. Wil je doneren? Dat kan via https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-herenhof-2353-leiderdorp. Zelf een buurtAED actie starten? Op deze site vindt je alle informatie.

Afbeelding