Nieuws van de Volksuniversiteit Leiderdorp

Het Kamerlingh Onnesgebouw

In 1859 werd het huidige Kamerlingh Onnesgebouw neergezet in het gebied van de Kruitramp van 1807 als laboratorium van de universiteit. Later in de 19e eeuw werkte daar prof. Kamerlingh Onnes, die het in 1908 tot het koudste plekje op aarde maakte. In 1932 werd het naar hem vernoemd. Eind vorige eeuw verliet de afdeling natuurkunde het gebouw en later werd het betrokken door de Faculteit Rechten, de tegenwoordige gebruiker. In 2004 is het gebouw geheel gerenoveerd door architect Hans Ruijssenaars en won het de Nationale Renovatieprijs. Op zaterdag 2 maart, 11.00 – 13.00, verzorgt Hans Ruijssenaars een lezing over en een bezoek aan het Kamerlingh Onnesgebouw.

Maak zelf een vilten vaasje of kommetje

Vilten is een oud textielambacht waarbij je met je handen uit merinowol, warm water en zeep vilt maakt. De merinowol is er in vele kleuren; daarnaast kunt u met (gekleurde) schapenkrullen en zijden vezels en stoffen de wol versieren. U kunt van wol nagenoeg elke vilten vorm maken, plat en 3D. En de creaties zijn altijd verrassend. Beginners leren de basistechnieken en gevorderden gaan een stap verder.
Deze workshop (maandag 4 maart, 19.30 – 22.00 uur) is gewijd aan het maken van een vaas of kommetje.

Omgaan met je ex: je kind(eren) centraal

Een scheiding kan erg pijnlijk zijn voor al de betrokkenen, en brengt een hele verandering teweeg.
Een scheiding brengt veel emoties met zich. Het kost tijd om ieder zijn nieuwe plek weer te laten vinden. Soms is er over en weer nog onbegrip voor, dat de ex-partner zaken vanuit een ander perspectief bekijkt, dat harmonie ver te zoeken is. Vanuit de praktijk zien Margarita Bernal en Lorien de Roode vaak, hoe ouders worstelen met het omgaan met hun ex. Zij nemen u mee bij de bespreking van dit thema op dinsdag 5 maart, 19.00 – 21.30 uur.

Wat ná de Brexit?

De Britten worstelen met de Brexit en met de wijze waarop die op 29 maart tot stand moet komen. Europa-deskundige Walter Pfeil gaat in op de gevolgen en de kansen voor de Europese Unie en schetst de essentie van de Europese samenwerking. Wat maakt haar uniek? Wat is haar mondiale rol? Hoe pakt Europa de draad weer op en gaat zij de uitdagingen aan? Welke hervormingsvoorstellen komen op tafel? Wat zijn de standpunten van onze eigen Europarlementariërs? Wat is hun rol? Hoe hebben zij gepresteerd? Wat vertellen ze ons over de manier waarop wij zelf effectief invloed kunnen uitoefenen op de Brusselse besluitvorming? Een boeiend relaas met alle ruimte voor uw vragen. Woensdag 6 maart, 19.30 – 21.30 uur.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

'Moeilijke film' in Scheppingskerk

film n De film Incendies draait donderdag 28 februari in Leiderdorp. In de Kapelzaal van de Scheppingskerk begint om 19.30 uur de vertelling over het conflict tussen moslims en christenen in de regio en de wanhopige pogingen om los te komen van het verleden.

Als de twintiger-tweelingen Jeanne en Simon Marwan na het overlijden van hun moeder Nawal bij de notaris zijn om haar testament te openen, zitten er twee verrassingen in: een brief te bezorgen aan hun vader - van wie ze dachten dat hij dood was - en een brief voor hun broer van wiens bestaan ze niets wisten. Zo begint de tocht terug naar hun geboortegrond in het Midden-Oosten en een onderzoek naar het verleden van hun moeder, die daarover altijd heeft gezwegen. De Canadese regisseur Denis Villeneuve wisselt in zijn vierde speelfilm Incendies (letterlijk 'verbrand') hun speurtocht in het heden af met het dramatische verhaal van moeder Nawal in het verleden. Incendies is geen gemakkelijke kost, maar wel een film die je bijblijft en tot nadenken stemt. De film is voor € 5 (inclusief consumpties) per persoon te zien in het kerkgebouw aan de Van Poelgeestlaan 2.


Bingo in het Zijlkwartier

bingo n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert op vrijdagavond 22 februari om 20.00 uur een bingo in het clubhuis aan de v.d. Marckstraat 19.

In totaal speelt u 10 rondes voor een totaal bedrag van € 15,00. Bij 9 rondes speelt u om drie prijzen per ronde.
De laatste ronde is een superronde met waardebonnen. U kunt ook loten kopen voor mooie prijzen.
Aan het eind van de avond is de trekking.
Hebt u met het bingo niets gewonnen, dan gaat u misschien toch naar huis met een troostprijsje. Aan het eind van de avond trekt de organisatie uit een aantal opgehaalde bingokaarten nog wat leuke prijsjes. De bingo duurt tot ca. 23.00 uur.