Nieuws van de Volksuniversiteit Leiderdorp

leren n Bij de Volksuniversiteit Leiderdorp raak je nooit uitgeleerd!

Programma Moderne Architectuur 2019

Onder de titel 'Behoud, herstel en vernieuwing' nemen vooraanstaande architecten u mee naar oude Leidse gebouwen, die na een grondige verbouwing een nieuwe functie kregen. Het programma omvat vijf lezingen/excursies in twee blokken:

'De Kruitramp' met 3 onderdelen:
- donderdag 14 februari, 10.30 – 12.30, lezing en rondwandeling in het gebied van de kruitramp (1807)
- zaterdag 2 maart, 11.00 – 13.00, lezing en bezoek aan het Kamerlingh Onnesgebouw
- donderdag 14 maart, 10.30 – 12.30, lezing en bezoek aan het vml. Rijksmuseum Natuurlijke Historie

'Sterren en planten'
- vrijdag 29 maart, 14.00 – 16.00, lezing en bezoek aan P.J.Vethgebouw en de tropische kas in de Hortus
- vrijdag 12 april, 15.00 – 17.00, lezing en bezoek aan de oude Sterrewacht en Kaiserstraat.

Video bewerken met Hitfilm

Met het gratis te downloaden programma Hitfilm Express kunt u professionele videoproducties maken. Deze software is geschikt voor zowel de beginner als de gevorderde videobewerker. In de cursus Video bewerken met Hitfilm van 2 keer 2 uur leert u hoe u uit 'ruw' videobeeldmateriaal een goede film maakt door o.m. bijsnijden en samenvoegen van beelden, beeldovergangen, tekstanimaties en special effects, kleurcorrecties en geluidsbewerking. U neemt uw eigen laptop mee naar deze cursus, maar voor degenen voor wie dat bezwaarlijk is, zijn laptops beschikbaar. De twee workshops zijn op woensdag 20 februari en woensdag 6 maart, 19.30 tot 21.30 uur.

Maak zelf een vilten vaasje of kommetje

Vilten is een oud textielambacht waarbij je met je handen uit merinowol, warm water en zeep vilt maakt. De merinowol is er in vele kleuren; daarnaast kunt u met (gekleurde) schapenkrullen en zijden vezels en stoffen de wol versieren. U kunt van wol nagenoeg elke vilten vorm maken, plat en 3D. En de creaties zijn altijd verrassend. Beginners leren de basistechnieken en gevorderden gaan een stap verder.
Deze workshop (maandag 4 maart, 19.30 – 22.00 uur) is gewijd aan het maken van een vaas of kommetje.

Wat ná de Brexit?

De Britten worstelen met de Brexit en met de wijze waarop die op 29 maart tot stand moet komen. Europa-deskundige Walter Pfeil gaat in op de gevolgen en de kansen voor de Europese Unie en schetst de essentie van de Europese samenwerking. Wat maakt haar uniek? Wat is haar mondiale rol? Hoe pakt Europa de draad weer op en gaat zij de uitdagingen aan? Welke hervormingsvoorstellen komen op tafel? Wat zijn de standpunten van onze eigen Europarlementariërs? Wat is hun rol? Hoe hebben zij gepresteerd? Wat vertellen ze ons over de manier waarop wij zelf effectief invloed kunnen uitoefenen op de Brusselse besluitvorming? Een boeiend relaas met alle ruimte voor uw vragen. Woensdag 6 maart, 19.30 – 21.30 uur.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).


D66 Leiderdorp zoekt inspirerende vrouwen

politiek n Jaarlijks wordt op 8 maart internationale vrouwendag gevierd. Dit jaar wil D66 Leiderdorp voor deze gelegenheid de schijnwerpers richten op de vrouwen van Leiderdorp.

Daarbij roepen ze de hulp in van inwoners van elke wijk op zoek naar de vrouwen achter de inspirerende wijkverhalen. D66 roept alle inwoners van Leiderdorp op om vrouwen te nomineren die in hun wijk voor extra inspiratie zorgen. Kent u vrouwen die met hun inzet en energie het dagelijks leven in onze buurten en wijken aangenamer maken en voor sociale verbinding zorgen? Die ene buurvrouw die altijd klaar staat met een pan warme soep of kop koffie. Of de dame die ervoor heeft gezorgd dat er bij jullie in de buurt de mooiste bloemperkjes van Leiderdorp staan. Diegene die iedereen in de wijk in beweging heeft gekregen om samen een speeltuintje aan te leggen. De buurvrouw die heeft geholpen met de belastingaangifte. De meisjes die telkens weer het zwerfafval aanpakken of de dames die elk jaar weer een supergezellige straat-BBQ weten te organiseren. D66 is op zoek naar deze inspirerende verhalen. Kent u zulke vrouwen in uw omgeving? We horen graag van u. Stuur dan een email naar fractie@d66leiderdorp.nl met daarin de naam, adres en contactgegevens van de krachtvrouw in uw wijk die u wilt nomineren. Geef daarbij een korte uitleg – het verhaal – waarom u haar in het zonnetje wil laten zetten op internationale vrouwendag. D66 ontvangt de nominaties graag uiterlijk op 1 maart 2019.