Amito Haarhuis neemt het erfgoed in ontvangst van Wiel Rousseau. | Foto: PR
Amito Haarhuis neemt het erfgoed in ontvangst van Wiel Rousseau. | Foto: PR Foto:

Themabijeenkomst voor Samengestelde gezinnen

gezin n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiden organiseert op 7 februari 2019 een themabijeenkomst over samengestelde gezinnen.

In een tijd waarin een op drie relaties eerder eindigt dan gehoopt, is het logisch dat er steeds meer samengestelde gezinnen zijn. De kans om opnieuw gelukkig te worden is er één die we met beide handen aangrijpen. Hoe kun je je daarop voorbereiden, hoe vind je daarin je weg en hoe kun je in je nieuwe gezin de rust en harmonie krijgen waar je naar op zoek bent?
Margarita Bernal, stiefcoach/relatietherapeut bij Stiefgoed Leiden, laat tijdens de themabijeenkomst zien hoe je je goed kan voorbereiden op het vormen van een samengesteld gezin. Ze legt uit wat de fases van een samengesteld gezin zijn, je rol binnen het gezin, en hoe je het beste om kan gaan met je stiefkinderen en met je ex-partners, en hoe je elkaar als partners kunnen steunen.

Deze bijeenkomst is voor stellen die binnenkort gaan samenwonen of inmiddels samenwonen, maar verbetering willen in de wijze waarop het gezin functioneert. Als je zonder partner wilt komen, dan ben je ook van harte welkom. Het heeft alleen een groter effect als je samen komt. Deze gratis themabijeenkomst vindt plaats op donderdag 7 februari 2019 van 19.30-21.30 uur in Het Gebouw te aan het Arubapad 2 in Leiden.

Voor aanmelden of meer informatie ga naar www.cjgcursus.nl


Gratis spreekuur voor ondernemers

advies n Wil je een bedrijf starten of met een ervaren oud-ondernemer sparren over je bestaande bedrijf, maak dan kennis met één van de adviseurs van Stichting Ondernemersklankbord.

Vrijdag 8 februari kun je tussen 14.00 uur en 16.00 uur zo binnenlopen bij het gratis spreekuur voor ondernemers in het Leids Handelshuis, boven de VVV, Stationsweg 26-28 in Leiden. Afspraak maken is niet nodig.

Adviseurs van Stichting Ondernemersklankbord werken op basis van vrijwilligheid. Zij geven advies op allerlei terrein: bij de start van een bedrijf, marketing, hoe meer omzet, financieel advies, opvolging, bedrijfsbeëindiging of het voorkomen van een faillissement.

Meer informatie: www.ondernemersklankbord.nl


Erfgoed van een Nobelprijswinnaar

erfgoed n Rijksmuseum Boerhaave heeft een persoonlijke schenking archiefstukken ontvangen rondom Nobelprijswinnaar Peter Debye. Het erfgoed van Peter Debye werpt licht op de weg die hij als jonge scholier en student aflegde. Dankzij deze schenking kan Rijksmuseum Boerhaave, als enige museum, een bijna compleet overzicht tonen van alle Nederlandse Nobelprijswinnaars tot nu toe.

Peter Debye (1884-1966) groeide op in een eenvoudig Maastrichts milieu. In 1936 ontving hij de Nobelprijs voor de scheikunde. Op diverse terreinen deed hij baanbrekende ontdekkingen. Vaak had zijn veelzijdige onderzoek betrekking op de wisselwerking tussen straling en materie. Van groot belang was zijn methode om met de inzet van röntgenstraling kristalstructuren te bestuderen. Dergelijke kennis is van groot belang bij materiaalonderzoek. Aan de hand van de recente schenking is in het museum een mini-expositie rondom Debye ingericht. In de expositie is onder ander de brief waarin vader Debye het gemeentebestuur vraagt om vrijstelling van het HBS-schoolgeld. Deze vrijstelling was één van de hobbels die Debye te nemen had op weg naar de wetenschappelijke top. Ook andere objecten zoals een ansichtkaart aan zijn ouders, schoolrapport en bidprentje tonen de weg die deze zoon van een eenvoudige smid had te gaan. De grote fysicus Arnold Sommerfeld had het goed gezien toen hij Debye 'zijn grootste ontdekking ooit' noemde. Debye overleed in 1966.

Schenking

De jonge chemisch analist Wiel Rousseau werd in 1963 bij een feestelijke aangelegenheid ingezet als chauffeur voor een prominente passagier: de natuurkundige Peter Debye . Het gesprek dat Rousseau met de Limburgse Nobelprijswinnaar voerde, maakte grote indruk. Jaren later legde Rousseau bij toeval zijn hand op diverse goederen uit de jeugdjaren van Debye. . Op woensdag 30 januari, schonk Rousseau tijdens een feestelijke bijeenkomst met familie van Debye dit erfgoed aan Rijksmuseum Boerhaave.
De mini-expositie rondom Debye is tot 1 mei te zien. Daarna wordt een deel van het erfgoed toegevoegd aan de vaste presentatie van Nederlandse Nobelprijswinnaars in het museum.
www.rijksmuseumboerhaave.nl.