De Zijlhead is traditiegetrou de opening van het roeiseizoen voor Asops De Vliet. | Foto: J.P. Kranenburg
De Zijlhead is traditiegetrou de opening van het roeiseizoen voor Asops De Vliet. | Foto: J.P. Kranenburg Foto:

Zijlhead 2019 goede oefening voor Asopos de Vliet

roeien n Zaterdag 2 februari werd door Asopos de Vliet de 49e editie van de Zijlhead georganiseerd. Dit was een mooi eerste meetmoment voordat het langebaanseizoen officieel van start gaat.

Deelnemende verenigingen waren Njord, die Leythe en natuurlijk Asopos zelf, die alle drie weer veel verschillende boottypen op het water legden. Vergeleken met de omstandigheden van vorig jaar, verliep de wedstrijd dit jaar relatief rustig: er stond nauwelijks wind en om veiligheidsredenen startten de ploegen dit jaar de achtervolgingsrace van snelst naar langzaamst. De ploegen gingen van start bij de Spanjaardsbrug en roeiden tot de Kaag, waarmee ze een afstand van 4,3 kilometer aflegden.

Hoewel het sturen voor sommigen nog wat onwennig ging en er daardoor onnodig extra meters werden gemaakt, zijn er goede races gevaren. De prestatie van een ploeg wordt berekend aan de hand van percentages, waardoor niet de absoluut maar relatief snelste boot wint. Dit jaar kwam de nog vrij onervaren lichte dame Elsemieke Hack van Asopos als winnaar uit de bus, op de hielen gezeten door de goed bemande dubbelvier van Njord/die Leythe en de lichte klassementswinnaars van Njord. Opvallend was dat over het algemeen de kleinere en meer ervaren boten het goed deden. De (eerstejaars) achten eindigden in of onderaan de middenmoot en hebben dus nog wat stappen te zetten voordat het seizoen begint!

Achteraf konden roeiers, coaches, ouders en andere supporters napraten over de race onder genot van het traditionele bord pasta of stuk appeltaart in de sociƫteit van Asopos. Het was een enerverende ochtend, waarmee de roeiers weten waar ze staan en waar nog aan gewerkt moet worden.


Kun je schaken, schaak dan mee!

schaken n Mede naar aanleiding van de drukbezochte schoolschaakkampioenschappen organiseert de jeugdafdeling van schaakvereniging Leiderdorp een korte kennismakingscursus.

Op de woensdagen 6, 13 en 20 februari zijn belangstellende kinderen welkom om deel te nemen aan de activiteiten van de schaakclub. 's Avonds kan van 18.45 tot 19.45 uur worden aangesloten bij de beginnersgroep.
Voor wie dit tijdstip niet gunstig is, bestaat er een tweede mogelijkheid: op dezelfde woensdagen 6, 13 en 20 februari is er een speciale beginnerscursus in de middaguren, van 16.30 tot 17.30 uur. Deze activiteiten vinden plaats op de eerste verdieping van het schoolgebouw van School Kastanjelaan, Kindcentrum De Brink, Kastanjelaan 6 te Leiderdorp. Enige bekendheid met de loop van de stukken is handig, maar niet strikt noodzakelijk. Schaakvereniging Leiderdorp biedt waar mogelijk een programma-op-maat!