Afbeelding
Foto:

Stichting Job Buddy is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse onder-

nemers. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden sneller aan een baan te helpen en vacatures lokaal te vervullen. Sinds 2016 maakt Job Buddy van werkzoekers werkvinders. Job Buddy kan bestaan door sponsoring van lokale ondernemers.

Astrid Selier van Stimulanszz, bedenker en coördinator van Stichting Job Buddy, praat u iedere maand bij over wat gaande is en actueel is. Deze maand vertelt ze over haar werkzaamheden voor de sponsors en werkzoekenden.

Handen uit de mouwen

Januari is alweer voorbij en we kunnen stellen dat bij Job Buddy dit jaar allerminst rustig begonnen is. We zijn actief op zoek gegaan naar regionale werkgevers die te maken hebben met personeelstekorten. Horeca, zorg, onderwijs, vervoer en techniek in de brede zin van het woord, daar zijn de tekorten nijpend. Het gaat dan met name over functies waarvoor mensen nodig zijn die met de handjes willen werken.

De afgelopen weken ben ik in gesprek geweest met Brasserie Park, Activiteitencentrum Gading van Gemiva, Horesca Horecavo, Sportcentrum van Houdt, IJscafé Danice en Rufo Clean. Dit heeft ertoe geleid dat drie vacatures bij Job Buddy zijn uitgezet door Van Houdt, IJscafe Danice en Horesca Horecavo. Voor die laatste zoeken we twee magazijnmedewerkers, voor Danice een ijsmaker en voor Roger van Sportcentrum van Houdt sportinstructeurs die kunnen invallen op momenten dat er uren vrij vallen.

Vooral mensen die met de handjes willen werken zijn hard nodig

Ik herken het probleem van tekorten. Als ik zes jaar geleden als personeelsmanager een vacature plaatste, had ik zomaar tientallen reacties in de mailbox. Soms waren het er zoveel dat ik genoodzaakt was ze buiten werktijd nog door te nemen. Hoe anders is dat nu, de vlag gaat uit als er een reactie binnenkomt.

Job Buddy is in 2019 begonnen met het leveren van werving- en selectiediensten voor haar sponsors. Hiervoor maken wij gebruik van de achterliggende HR expertise en het grote netwerk van Job Buddy. Creatief zijn, zowel in de vacatureteksten en in ze zoektocht naar de omgeving waar de kandidaten zich bevinden die we willen bereiken. Dat is onze kracht en zorgt ervoor dat er reacties komen op de vacatures. Het zijn er geen tientallen, maar de reacties komen wel.

Sponsors sluiten een abonnement af bij Job Buddy. Zij kunnen tegen bijbetaling gebruik maken van werving voor een vacature maar ook voor het selecteren van kandidaten. Stichting Job Buddy begeeft zich bewust niet op de commerciële markt en rekent betaalbare prijzen voor deze diensten. Meer informatie is verkrijgbaar via de website.

Doordat Job Buddy intensiever gaat samenwerken met haar sponsors worden verbindingen gerealiseerd die ertoe leiden dat vacatures sneller worden ingevuld en werkzoekenden sneller een baan vinden in de regio. Dat is een mooie win-win situatie.

Het solliciteren anno nu werkt heel anders dan 20 jaar geleden

Tegelijkertijd starten we op 1 februari aanstaande met een groep werkzoekenden aan de twee daagse sollicitatietrainingen bij Area071. De werkzoekenden krijgen een buddy en samen gaan we op zoek naar een passende baan. Ook in een periode van personeelstekorten blijven er altijd werkzoekenden die een steuntje in de rug nodig hebben.

Job Buddy is er vooral voor mensen die geen grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt, met name voor diegenen die onverwachts hun baan kwijt raken. Stel je hebt twintig jaren trouwe dienst bij je werkgever, maar op een onverwachts moment raak je toch door een reorganisatie of faillissement je baan kwijt. Een cv heb je nooit gemaakt, LinkedIn heb je ooit wel eens aangemaakt maar je hebt geen idee hoe het werkt. Een sollicitatiebrief schrijven is wel erg lang geleden. Bovendien, het solliciteren anno nu werkt heel anders dan twintig jaar geleden. Dan is het erg prettig als je hierin tips krijgt en iemand over je schouder meekijkt.

Werkzoekenden die zich bij Job Buddy aansluiten hebben het voordeel dat zij gebruik kunnen maken van het netwerk van Job Buddy. Iedere tweede donderdag van de maand organiseren we Job@Park. Van 17.00 tot 18.30 uur ontmoeten alle deelnemers en buddy's elkaar in Brasserie Park aan de Van Diepeningenlaan 2 in Leiderdorp. Iedereen is welkom en het is leuk om te zien dat deelnemers van het eerste uur in 2016 die allang een nieuwe baan hebben gevonden deze netwerkborrels nog steeds enthousiast bezoeken. Zo helpen en ondersteunen we elkaar.

Wil je meer informatie over Job Buddy? Wil je weten wat Job Buddy voor jou kan betekenen? Wil je graag buddy worden? Kijk dan eens op de website www.jobbuddy.org of stuur een mail naar astrid@jobbuddy.org en zij neemt dan contact met je op.

Afbeelding