Afbeelding
Foto: PR

Maand

Tja, wat moet je er eigenlijk precies mee. Er is immers altijd wat. Het Jaar van, de Maand van, de Week van, de Dag van. U wist het niet, dat het Wereld Nutelladag was op dinsdag 5 februari? Trouwens, voor u het vergeet: op zondag 10 februari is het Internationale Dag van het Huwelijk!

Hoe dan ook, februari is traditiegetrouw de Maand van de Gebitsverzorging. Of beter: voor het gebit en de gebitsverzorging van uw huisdier. Zeg: van uw hond. Zeker de moeite waard om de aandacht op te vestigen.

Het is nogal logisch dat een goede gebitsverzorging vooral van belang is voor de tanden en kiezen van Blacky en Bo, van Kaj en Kanjer. Dat zijn er nogal wat. Een jonge hond of pup heeft in totaal 28 tanden en kiezen. En het permanente gebit van een volwassen hond telt er zelfs 42 van! Die moeten allemaal stuk voor stuk schoon. Door goede voeding, door te poetsen en verdere verzorging, door misschien af en toe een schoonmaakbeurt bij de dierenkliniek. Een of twee keer per jaar vakkundig laten schoonmaken, dat is toch niet zoveel gevraagd.

Er is meer. Zoals we hopelijk niet uit eigen ervaring weten, blijven de gevolgen van een slecht, ongezond gebit niet beperkt tot de mond. De gevolgen gaan verder, veel verder, ook bij honden. Van tandplaque via tandsteen tot uiteindelijk hartklep-, nier- en leverontstekingen en de aantasting van andere vitale organen. Zo ver kan dat werkelijk gaan. Dat klinkt erg dramatisch - en dat is het ook.

Het is vooral onnodig. 't Is een open deur maar we trappen hem even zo goed hier stevig in: voorkomen is beter dan genezen! Een goede verzorging van uw hond, aan binnen- en buitenkant, is uiteindelijk natuurlijk verreweg het beste voor zowel de viervoeter als zijn of haar baasje. Als we daar met zijn allen even op letten, te beginnen in februari, dan heeft 1 maart net wat extra betekenis. Want? Oh, u wist dat nog niet: 1 maart is Nationale Complimentendag…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Een goede gebitsverzorging is ook voor honden belangrijk. | Foto: PR

Afbeelding