Films in februari

film n In februari draaien de volgende films in Leiderdorp:

Donderdag, 7 februari, 20.00 uur
The 15:17 to Paris

Op 21 augustus 2015 was de wereld in de ban van een verijdelde terroristische aanslag op Thalys-trein 9364 naar Parijs. Een aanslag die werd voorkomen door drie dappere Amerikanen. Regisseur Clint Eastwood brengt de levens van deze drie in beeld.

Donderdag, 21 februari,
14.00 uur
Me Before You

Louisa Clark woont in een afgelegen dorpje op het Engelse platteland. Zonder een duidelijke richting in haar leven, hopt de eigenzinnige creatieve 26-jarige van baan naar baan. Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld als ze weer switcht van baan.

Plaats: De Sterrentuin, Theater Toverlei, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp

Toegang: € 7,50 pp. Donateur € 5,00 pp.

Reserveren: info@filmhuisleiderdorp.nl of aan de zaal.

Betaling contant en gepast aan de zaal.


Nieuws van de Volks-universiteit Leiderdorp

leren n Er zijn weer allerlei interessante lezingen en cursussen bij de Volksuniversiteit Leiderdorp

Feiten over gezondheid zoeken en vinden op Internet

Hoe zorg je ervoor niet te verdwalen in het enorme aanbod van informatie over gezondheid op Internet? Hoe vind je niet te veel en niet te weinig? En: klopt alles wel wat op Internet staat? In deze lezing worden de stappen behandeld voor het vinden van goede informatie. Ieder kan bij deze lezing meedenken en meedoen, je hoeft niet gestudeerd te hebben of handig te zijn met Internet. Maandag 4 februari, 14.00 – 16.00 uur.

Chopin, Liszt en hun liefdes

Chopin en Liszt waren beide briljante pianisten en schreven heel veel pianomuziek. Chopin heeft vergeleken met Liszt maar weinig pianorecitals gegeven. Liszt was, wat men nu zou noemen, een "popster" achter de piano. Dat ze allebei op reis zijn gegaan met hun minnaressen, verbindt beide heren. De dames hebben allebei, nadat de verbintenis met hun componisten voorbij was, een sleutelroman geschreven. George Sand over Chopin en Marie d'Agoult over Liszt. Uit de laatste romance zijn kinderen geboren, o.a. Cosima, de latere echtgenote van Richard Wagner. Aukeline van Hoytema vertelt in haar lezing over beide musici en hun romances en brengt bijpassende muziek ten gehore. Woensdag 6 februari, 20.00 – 21.30 uur.

Heeft u een schilderij dat toe is aan een opknapbeurt?

Kom dan naar de lezing 'Verf en vernis, verval en herstel – over de restauratie van schilderijen'. Professioneel restaurateur Ellen Arkema vertelt over de praktijk van het restaureren. Schilderijen zijn een dierbaar en kostbaar bezit, maar staan bloot aan de tand des tijds. Vergelende vernis, verslappend doek, lacunes door craquelé .... De restaurateur staat voor vele opgaven, maar heeft gelukkig ook vele technieken ter beschikking.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot vragen stellen over uw eigen bezit, waarbij u desgewenst het betreffende schilderij kunt meenemen.

Programma Moderne Architectuur 2019

De LVU biedt dit jaar, na het succesvolle programma van vorig jaar, opnieuw een Programma Moderne Architectuur aan. Onder de titel 'Behoud, herstel en vernieuwing' nemen vooraanstaande architecten u mee naar oude Leidse gebouwen, die na een grondige verbouwing een nieuwe functie kregen. Het programma omvat vijf lezingen/excursies in twee blokken:

De Kruitramp met 3 onderdelen:
- donderdag 14 februari, 10.30 – 12.30, lezing en rondwandeling in het gebied van de kruitramp van 1807
- zaterdag 2 maart, 11.00 – 13.00, lezing en bezoek aan het Kamerlingh Onnesgebouw
- donderdag 14 maart, 10.30 – 12.30, lezing en bezoek aan het vml. Rijksmuseum Natuurlijke Historie

Sterren en planten
- vrijdag 29 maart, 14.00 – 16.00, lezing en bezoek aan P.J.Vethgebouw en de tropische kas van de Hortus
- vrijdag 12 april, 15.00 – 17.00, lezing en bezoek aan de oude Sterrewacht en Kaiserstraat.


Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).