De grote regenboogvlag bij de Dorpskerk. | Foto: J.P. Kranenburg
De grote regenboogvlag bij de Dorpskerk. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Regenboogvlag bij kerken PGL

VERVOLG VAN VOORPAGINA

In beide kerken werd bewust het lied 'Ongestraft mag liefde bloeien' gezongen, een soort Regenbooglied met als beginregels:

'Ongestraft mag liefde bloeien,
vrijuit zoeken naar de zon.
liefdes loop verdraagt geen boeien,
laat haar stromen als een bron!'

In een maandag 14 januari verzonden open brief geven de drie dominee's van de PGL, Esther de Paauw, Hester Smit en Stephan Kurzanhn, een reactie op de Nashville-verklaring. Zij stellen dat de ondertekenaars van het pamflet de bijbel lezen "op een manier die vele andere christenen en onze kerkgemeenschap van Leiderdorp niet delen". De kerkgemeenschap van de PGL bestaat al jaren uit mensen met diverse geaardheden en relatievormen, aldus de dominee's. "Wij voelen ons dan ook verbonden met ieder die zich door deze verklaring voelt gekwetst of uitgesloten. Tegelijkertijd zien we ook dat behoudende christenen met onbegrip en vijandigheid worden geconfronteerd. Het maakt zichtbaar hoe groot de uitdaging is om als samenleving divers te zijn en elkaar als andersdenkend te accepteren."

Lees de hele open brief hieronder.


n Open brief dominee's PGL

In onze kerk is iedereen welkom

De Nashville-verklaring heeft veel onrust veroorzaakt in de samenleving, en ook in de kerken. Een groep behoudende christenen heeft een verklaring ondertekend dat het huwelijk enkel geldt tussen man en vrouw en seksualiteit alleen daarbinnen is toegestaan. Dat standpunt ervaren velen in de samenleving, maar ook in de kerken, als kwetsend en onbegrijpelijk.

De ondertekenaars van de Nashville-verklaring beroepen zich op de Bijbel en het christelijk geloof, maar lezen de Bijbel daarbij op een manier die vele andere christenen en onze kerkgemeenschap van Leiderdorp niet delen. De Bijbel is een veelzijdig en eeuwenoud boek dat in een heel andere cultuur is ontstaan dan de onze. Teksten uit die tijd kun je niet zomaar even toepassen op onze tijd. Het lastige van de Bijbel is ook dat je daar heel verschillende standpunten op kunt baseren. Tegelijkertijd is dat ook het mooie: juist de Bijbel laat ons zien dat er niet één perspectief op de werkelijkheid is en dat niemand kan claimen God of het gelijk aan zijn kant te hebben, maar dat je met elkaar in gesprek moet, luisteren naar elkaars waarden en dat wijsheid en gemeenschap groeit als je bereid bent om je eigen meningen ter discussie te stellen.

Onze kerkgemeenschap bestaat al jaren uit mensen met diverse geaardheden en relatievormen. Wij geloven dat Gods liefde de richtlijn is en dat liefde in vele relatievormen onder mensen aanwezig is. Wij voelen ons dan ook verbonden met ieder die zich door deze verklaring voelt gekwetst of uitgesloten. Tegelijkertijd zien we ook dat behoudende christenen met onbegrip en vijandigheid worden geconfronteerd. Het maakt zichtbaar hoe groot de uitdaging is om als samenleving divers te zijn en elkaar als andersdenkend te accepteren. Liefde als richtsnoer vraagt om de sensitiviteit, zowel op te komen voor de rechten van de LHBT-gemeenschap als het voorkomen van de uitsluiting van behoudend gelovigen.

Als Protestantse Gemeente proberen wij in Leiderdorp een gemeenschap te zijn waar ieder welkom is, ongeacht ras, geaardheid, relatievorm of mening. Een plek waar we met elkaar in gesprek gaan, luisteren naar elkaars waarden en waar wijsheid, gemeenschap en liefde groeit.

Weet u van harte welkom in onze kerk!

Namens de Protestantse Gemeente Leiderdorp,

ds. Stephan Kurtzahn, ds. Hester Smits, ds. Esther de Paauw


In Memoriam Aad Pleij

Leiderdorper Aad Pleij (90) is woensdagavond 9 januari na een kort ziekbed overleden.

Aad Pleij was een bekende in Leiderdorp en omstreken. Als Indië-veteraan heeft hij zich begin jaren vijftig van de vorige eeuw aangesloten bij veteranenorganisaties. Hij was vice-voorzitter van de Bond van Wapenbroeders en was steevast bij de Leiderdorpse Dodenherdenking op 4 mei om namens de bond een krans te leggen.

Pleij was een zeer sportief man en heeft zich ingezet voor verschillende Leiderdorpse sportverenigingen. Hij was bestuurslid van Schietvereniging De Vrijheid, de Leiderdorpse Reddingsbrigade en de Parabowls. Van die laatste club was hij medeoprichter. In 1996 werd hij vanwege zijn vele vrijwilligerswerk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In Leiderdorp ontving hij de Zilveren Promo, een onderscheiding voor sportvrijwilligers.

Naast bowlen, zwemmen en schieten was hardlopen altijd een grote hobby van Pleij. Hij heeft heel wat marathons op zijn naam staan. Enkele jaren geleden is hij gestopt met hardlopen maar bleef wel wandelen. Hij was sinds jaar en dag deelnemer aan de Leiderdorpse Avond4daagse maar ook de Nijmeegse Vierdaagse stond tot twee jaar geleden op zijn lijst. Vorig jaar wandelde hij nog de 21 kilometer tijdens de Leiden Marathon.

Aad Pleij laat zijn vrouw Corrie, acht kinderen en vele klein- en achterkleinkinderen na.

Teveel bassen bij Vriendenfeesten

geluidsoverlast n De bassen van de versterkers stonden veel te hard afgesteld bij de Vriendenfeesten in park het Leiderdorpse De Houtkamp op 7, 8 en 9 september vorig jaar, vindt de huurdersbelangenvereniging Laan van Berendrecht. Het bestuur van de vereniging vraagt het college van burgemeester en wethouders voortaan in de vergunningverlening voor muziekfeesten in het park op te nemen dat met name de bas-beat geluiden een stuk zachter moeten.

De vereniging heeft een enquête gehouden onder de haar leden, bewoners van drie van de woontorens die grenzen aan het park. Daaruit bleek dat dertig procent veel hinder had ondervonden van de harde muziek. "We zijn niet kinderachtig maar dit was te erg", liet een van de leden weten.

Voorzitter Jos Mulder had zijn klachtenbrief al begin oktober naar het college verstuurd maar heeft daar nooit antwoord op gekregen. Daarom stuurde hij begin januari nog een brief met het verzoek om een reactie, zodat het verenigingsbestuur haar leden daarover kan informeren tijdens de algemene ledenvergadering op 21 februari.

Naar aanleiding van die tweede brief vraagt fractievoorzitter Hugo Langenberg van de Lokale Partij Leiderdorp het college waarom de vereniging nog geen antwoord heeft gehad, en wat dat antwoord gaat worden.


Afbeelding