Angel Daleman op het hoogste podium met medaille en certificaat voor het baanrecord.
Angel Daleman op het hoogste podium met medaille en certificaat voor het baanrecord. Foto: PR

Angel Daleman snelste pupil van Zuid-Holland

schaatsen n De Leiderdorpse schaatsster Angel Daleman (11) heeft zondag 13 januari tijdens de Zuid-Hollandse Kampioenschappen op de Uithof in Den Haag een baanrecord gereden op de 500 meter. Daarmee werd ze als pupil B eerste van alle pupillen; ze liet ook de pupillen A achter zich.

Na de halve kilometer stond het ZHK massastart op het programma. Ook hier was Angel succesvol, ze pakte de eerste plek in de categorie pupil B en jonger.

Komend weekend moet Angel weer aan de bak. Ze komt dan in Groningen uit op het nationaal pupillen toernooi, het officieuze NK voor pupillen. Vorig jaar, als pupil C, won ze het toernooi met twee baanrecords, dus de verwachtingen zijn hoog.

Selectiewedstrijden

Ook voor andere VIJL schaatsers wordt het weekend van 19 en 20 januari spannend. Floortje Janssen (junior C) , Stan Springer (junior B) en Matthijs Janssen (junior A) doen alle drie mee aan landelijke selectiewedstrijden voor het NK in hun leeftijdscategorie. Floortje rijdt in Enschede de 500 en 1500 meter, Stan komt in Dronten uit op de 500, 1500 en 3000 meter en Matthijs rijdt de 500, 1500 en 3000 meter in Enschede.

Bij alle junioren gaan de beste tien door naar het NK.


Velocitas start nieuwe jaar met overwinning

zaalkorfbal n Velocitas 1 is het nieuwe jaar gestart met een overtuigende overwinning op DES. In Delft werd het 13 - 23.

Direct na het fluitsignaal werd duidelijk dat twee teams tegenover elkaar stonden die voor de overwinning gingen. De ploeg uit Delft speelde erg fysiek en gaf weinig weg in de verdediging. Velocitas lijkt geleerd te hebben van voorgaande wedstrijden want er bleef rustig gezocht worden naar de kansen. Met onder andere een mooie 'one-hander' van Max Verschoor kwam Velocitas op een 3 - 0 voorsprong.

Na de openingsfase begon DES aan te dringen. Zo nu en dan zagen de Leiderdorpers de voorsprong slinken naar één punt. Een sterke rebound van onder andere Simone Laman zorgde ervoor dat het aantal doelpogingen per Delftse aanval beperkt bleef. De teams gingen rusten met een stand van 9 - 12.

Leo van den Bos hamerde er in de rust nog maar eens op: niet verslappen in de beginfase van de tweede helft. De coach van Velocitas kon zich nog wel een aantal wedstrijden voor de geest halen waarin dit mis ging. Gelukkig bleek ervaring ook nu weer een wijze les te zijn. DES probeerde van alles in aanvallend en verdedigend opzicht maar Velocitas bleef ongekend scherp en rustig . Debby Halvemaan benutte haar kansen en speelde af wanneer het moest, waardoor Velocitas uitliep naar een verschil van 6. Ook Nick van der Zee speelde een ijzersterke wedstrijd. De Leiderdorpse verdediger kreeg maar liefst 3 tegenstanders tegenover zich maar kwam telkens als winnaar uit de bus. Het stelde spelers als Ivar van Driel en Christel Zwanenburg in staat om veel punten te maken, waardoor het verschil flink uitliep. De wedstrijd werd dik verdiend én overtuigend gewonnen door Velocitas met 13 - 23.

Eén van de laatste treffers was een mooi afstandsschot van Joachim Jägel, waarmee de routinier zijn laatste doelpunt in een uitwedstrijd gemaakt heeft. Volgende week neemt hij in de thuiswedstrijd tegen Telstar afscheid van het hoogste team van de Leiderdorpers.