De dames R.M. van der Meer en P.A.M. Suijten-van Velzen tijdens het bezoek aan de Intratuin in Ter Aar in 2017. | Foto: PR
De dames R.M. van der Meer en P.A.M. Suijten-van Velzen tijdens het bezoek aan de Intratuin in Ter Aar in 2017. | Foto: PR Foto:

Vrijwilligers gáán ervoor

Als u dit leest is het al weer een paar weken 2019. Dit wordt het eerste jaar waarin Pluspunt geen rol meer speelt in Leiderdorp.

Na eerst veel ongeloof is er alles aan gedaan om dat wat niet te accepteren is, te veranderen. Maar langzamerhand drong het tot ons vrijwilligers door dat wat niet te veranderen is, geaccepteerd moet worden. We krijgen een nieuwe paraplu in de vorm van Incluzio.

Op 13 december was de laatste 'dank je wel' bijeenkomst voor de vrijwilligers op de Splinterlaan. Toen heb ik de redacteur van dit blad aangesproken met de vraag; "Mag ik een artikel schrijven voor het Leiderdorps Weekblad over mijn onderdeel van Pluspunt, de Opstapbus?" Dat mocht, ik kreeg een kaartje, al besefte ik dat er geen belofte was gegeven om het ook te plaatsen (oeps).

Eind 2009 ging ik met pensioen als nachtzuster van verzorgingshuis Rijn &Vliet. In diezelfde tijd was er een wervingsactie van vrijwilligers voor alle instanties in Leiderdorp die om vrijwilligers zaten te springen. Voor mij sprong Pluspunt eruit. Als jonge zestiger ging ik boodschappen doen voor ouderen of pas geopereerde mensen die dat nodig hadden en ik werd begeleider op – toen nog - de Boodschappenbus. Met een busje van Radius Leiden gingen we iedere week op pad, de ene week naar een winkelcentrum (vanwege de subsidie) de andere week werd een ander leuk doel gevonden.

Maar de subsidiekraan ging dicht, er moesten kostendekkende uitjes gezocht worden. Dat lukte wel maar de prijs werd meer dan verdubbeld. De uren van Monique voor de administratie en de tegenvallers werden door Pluspunt gedragen.

Toen heeft ons vrijwilligersteam ook heel veel tijd besteed aan het zoeken naar het juiste en betaalbare vervoer. De laatste tijd was dat vaak een Huurmij busje (of hoe die nu ook mag heten) en de Roomburghbus. Het voordeel van die laatste is dat daar veel eenvoudiger is in te stappen, er is een lift dus ook een mogelijkheid voor rolstoelen.

Dat brengt meteen een nadeel mee: er zijn dan meer vrijwilligers nodig. Terwijl met 7 betalende deelnemers het nu al €12,- kost. Dit vind ik eigenlijk al vrij hoog want ik vraag me af of we de doelgroep nog wel bereiken.

Persoonlijk heb ik een kleine enquête gehouden onder de deelnemers op 25 oktober of ze inspraak of verandering willen en er is unaniem gekozen voor doorgaan zoals onder Pluspunt.

Nu verder onder paraplu Incluzio

Dat was even nostalgisch terugkijken, we gaan nu verder onder de paraplu van Incluzio. Er is al beloofd dat alle onderdelen van Pluspunt die door vrijwilligers worden aangedragen door hen gesteund gaan worden. Ondertussen ben ik een jonge zeventiger en ik vind dit best wel een grote verantwoording. Ook werd halvering van het aantal middagen, dus van tweemaal naar éénmaal per maand, niet uitgesloten.

In het oriënterende gesprek op 21 november hebben wij als vrijwilligersteam programmaleider Janine de Vries van Incluzio bedolven onder de ideeën en suggesties die ook allemaal zijn opgeschreven en op haalbaarheid onderzocht gaan worden.

En bij sommige – lieve Leiderdorpers – heb ik ook jullie nodig.

Ik zou fondsen willen werven, bijvoorbeeld meedoen met de statiegeld doneerpot van A.H Winkelhof. De manager - mijnheer Carlos - heeft veel liever een doel uit Leiderdorp dan een landelijk doel. Het enige dat ik daarvoor nodig heb is een bankrekening nummer voor de Opstapbus (steekzak- en strijkstokvrij, dat beloof ik).

Die is ook nodig als we misschien iets met leuk uitgevoerde cadeaubonnen willen gaan doen. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het soms is om te weten wat je voor je verjaardag wilt hebben. Lijkt dat geen leuke opdracht voor een I.T. klas van het voortgezet onderwijs?

Suggestie: 'De Leiderdorpse Zilveruitjes bon'.

Dan komen we ook chauffeurs tekort, mensen die met de eigen auto mee willen rijden. Wel graag niet verlaagd en met een inzittende verzekering. (€0.20 per km) De halve volwassen wereld is chauffeur toch? En we hebben er maar een paar nodig.

Dus iedereen een fantastisch 2019 gewenst, wij gaan er voor.

Jeanette van der Neut