Een 'tap' voor een mop. | Foto: PR
Een 'tap' voor een mop. | Foto: PR Foto: PR

Groenonderhoud kost gemeente vijf ton extra

onkruid n Over de jaren 2017 en 2018 heeft de gemeente Leiderdorp een half miljoen euro meer uitgegeven aan groenonderhoud dan vooraf was begroot.

Al jaren wordt er regelmatig geklaagd over de staat van het groenonderhoud in Leiderdorp. Dat hoeft wat de gemeente betreft niet perfect te zijn, maar moet wel voldoen aan 'beeldkwaliteit B'. Maar ook dat werd niet gehaald. Het blijkt vooral lastig om het onkruid tussen straat- en stoepstenen onder controle te houden. Daarom is voor de periode van 1 juni 2017 tot 1 juni 2019 een aannemingsbedrijf ingehuurd om extra werkzaamheden te doen naast het reguliere groenonderhoud. Hiervoor was een bedrag van bijna 210.000 euro gereserveerd, maar dat blijkt dus bij lange na niet genoeg te zijn.

In 2019 moet het allemaal anders aangepakt worden, zo schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Er komt een nieuw groenbeheerplan waarbij helder wordt vastgelegd welke onderhoudsmaatregelen waar en wanneer tegen welke kosten worden uitgevoerd. Inhuren van derden voor extra werkzaamheden is dan niet meer nodig en de controle op kwaliteit en uitgaven wordt sterk verbeterd, aldus het college.


Moppen 'tappen' met Wecycle in Winkelhof

campagne n Deze week, tot met zondag 13 januari, kan iedereen moppen 'tappen' op een interactieve Wecycle-reclamezuil in Winkelhof Leiderdorp. Door op het scherm te tikken (to tap (Engels) = tikken) vertellen energiezuinige lampen meerdere moppen.

De actie is onderdeel van de campagne om het inleveren te stimuleren van afgedankte energiezuinige lampen in de Wecycle-bak in de supermarkt. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen in Nederland.

Iedereen kan via de Facebook-pagina van Wecycle ook zelf een mop insturen. De leukste verschijnen op de Facebook-pagina.

Wecycle is de stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. De stichting heeft 10.000 inzamelpunten in Nederland. In 2017 zamelde Wecycle 107 miljoen kilo e-waste in dat is gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden.