Tineke Zantingh voor de laatste keer op haar vertrouwde plek in de raadszaal.
Tineke Zantingh voor de laatste keer op haar vertrouwde plek in de raadszaal. Foto: Johan Kranenburg

Afscheid van raadsgriffier


Raadsgriffier Tineke Zantingh stelde haar pensioen een jaar uit om nog éénmaal de gemeenteraadsverkiezingen meemaken en nog éénmaal de nieuwe gemeenteraad op weg helpen. Maar sinds 18 oktober moeten de 21 raadsleden het zonder haar doen. Toen nam ze officieel afscheid.

Dualisme

De functie van raadsgriffier bestaat sinds in maart 2002 het dualisme werd ingevoerd, waarbij er een duidelijke scheiding kwam tussen de functies en bevoegdheden van de gemeenteraad en die van het college van burgemeester en wethouders. De griffier is het eerste aanspreekpunt en de eerste adviseur van de raad, fungeert als secretaris en geeft, samen met de ambtenaren van de griffie, de nodige ondersteuning. Ook is de griffier een tussenpersoon tussen de raad en het college, de ambtelijke organisatie en de buitenwereld.

Zantingh, die al sinds 1990 werkte voor de gemeente Leiderdorp, trad aan op 14 maart 2002 als tijdelijke griffier en werd op in september van dat jaar officieel benoemd tot allereerste raadsgriffier in Leiderdorp.

smeerolie

Vooral in het begin heeft ze aardig wat pionierswerk verzet in de nieuwe functie van raadsgriffier. "Heel veel dingen die je doet vallen in de categorie 'smeerolie", zei ze donderdag in haar toespraak tijdens de receptie. Ze heeft zich ook volop ingespannen voor een goede samenwerking in de regio. "Daar lag mijn hart."

Hoezeer ze ook genoten heeft van haar werk, ze kijkt ook met plezier uit naar de volgende fase van haar leven. Want, zo zei ze, "Er is nog zo veel te zien en te ontdekken."

Wie de opvolger wordt van Tineke Zantingh is nog niet bekend.