Wethouder Gardeniers zet het pompsysteem aan de Hoogmadeseweg in werking. Rechts staan Dennis Scheper van NTP Milieu. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Gardeniers zet het pompsysteem aan de Hoogmadeseweg in werking. Rechts staan Dennis Scheper van NTP Milieu. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Foto:

Bacteriën eten grondwater schoon

Met een druk op de knop zette milieuwethouder Jeff Gardeniers op 12 oktober een pompsysteem aan waarmee een oplossing met daarin speciale bacteriën tientallen meters diep onder de grond van de Kerkwijk wordt gebracht. De bacteriën zijn in staat de vluchtige chloorkoolwaterstoffen af te breken waarmee het grondwater onder de woonwijk vervuild is. De giftige stoffen zijn een erfenis van een chemische wasserij die in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw gevestigd was aan het Van Leeuwenpark. De vervuiling vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid maar verspreidt zich wel steeds verder in het grondwater. En dat maakt sanering noodzakelijk. De hele operatie gaat een kleine miljoen euro kosten, wat wordt betaald door de provincie.