Wethouder Willem Joosten spreekt de eerste groep van ruim 150 bewoners toe. Rechts staat Maya van der Steenhoven van het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland.
Wethouder Willem Joosten spreekt de eerste groep van ruim 150 bewoners toe. Rechts staat Maya van der Steenhoven van het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland. Foto: Johan Kranenburg

Nadenken over gasvrije wijk

Ruim driehonderd bewoners van de Oranjewijk en het westelijke deel van het Doeskwartier kwamen zaterdag 29 september naar het gemeentehuis om zich te laten bijpraten over de mogelijkheden om hun wijk aardgasvrij te maken. De riolering in dit deel van Leiderdorp moet binnen enkele jaren worden vervangen en dat biedt mogelijkheden om meteen leidingen te leggen om de woningen aan te sluiten op de Warmterotonde, een pijplijn die water dat kokend heet gemaakt is met industriële restwarmte vanuit het Rotterdamse havengebied naar Leiden vervoert. Het zou een start zijn richting een geheel aardgasvrije gemeente. Dat doel moet Leiderdorp, net als alle andere gemeenten in Nederland, in 2050 hebben bereikt.