Wethouder McDaniel (links) heeft de eerst set minicontainers overhandigd aan bewoner Rob Mohanlal. De groene container is voor GTF, de blauwe voor papier en een oranje voor PMD.
Wethouder McDaniel (links) heeft de eerst set minicontainers overhandigd aan bewoner Rob Mohanlal. De groene container is voor GTF, de blauwe voor papier en een oranje voor PMD. Foto: Corrie van der Laan

Drie containers voor elk huis

Maandag 15 januari kreeg elke laagbouwwoning in de wijk 't Heerlijk Recht drie minicontainers: één voor GFT, één voor PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) en één voor papier. Het markeerde de start van de pilot 'omgekeerd inzamelen' waarbij herbruikbaar afval aan huis worden opgehaald. Het onbruikbare restafval moeten de bewoners zelf wegbrengen naar verzamelcontainers in de wijk. 't Heerlijk Recht was de eerste wijk in de gemeente waar het omgekeerd inzamelen ingevoerd werd. In de zomer startte een pilot bij een aantal flatgebouwen in de hoogbouwwijk Schansen en Dreven. Het omgekeerd inzamelen moet ertoe leiden dat Leiderdorpers veel meer afval gaan scheiden en in 2020 het landelijke streefpercentage van 75 procent behalen.