De kerststal in de Sint Josephkerk is de grootste van de regio. | Foto: PR
De kerststal in de Sint Josephkerk is de grootste van de regio. | Foto: PR Foto: PR

Grootste kerststal in Sint Josephkerk

tentoonstelling n In de Leidse Sint Josephkerk wordt ieder jaar de grootste kerststal van de hele regio opgebouwd. Op tweede en 'derde' kerstdag, woensdag 26 en donderdag 27 december, is die stal te bezichtigen tussen 13.00 en 15.00 uur. Rondom deze kerststal zijn dit jaar bovendien 25 kleinere kerststallen neergezet uit alle windstreken.

De grote stal is 6 meter hoog, 10 meter lang en 7 meter breed. De kameel van de drie koningen is zo groot dat die met drie volwassen personen op zijn plaats moet worden gezet. De stal wordt ondersteund door tientallen meters steigerpijp die vakkundig onder de versiering zijn weggewerkt. De 25 kleinere stallen zijn afkomstig van het Museum Greccio aan de Lange Mare (onder de Hartebrugkerk) en zeer divers qua herkomst, ouderdom en gebruikte materialen.

Tenslotte is de Sint Josephkerk ook de enige kerk in de regio die het Vredeslicht heeft ontvangen en die dit beschikbaar stelt tijdens de stalbezichtiging. Het Vredeslicht is een kaarsvlam die ontstoken is aan de altijdbrandende vlam bij de geboortegrot in Bethlehem waar Jezus geboren is. Door leden van scoutingverenigingen wordt deze vlam naar Europa gebracht.

De Sint Josephkerk bevindt zich aan de Herensingel 3 te Leiden. Tijdens de openstellingen op 26 en 27 december is voor kinderen een speciaal kinderprogramma samengesteld bestaande uit een speurtocht langs levende herders, koningen en engelen die eindigt bij de stal. Uiteraard is er koffie, thee en warme chocomel te krijgen.


'Verborgen' kinderopvang in Winkelhof

winkelen n Kinderopvang Be Happy biedt tijdens de kerstinkopen op zaterdag 22 december van 10.00 tot 14.00 uur een opvangservice aan in winkelcentrum Winkelhof. Het is de eerste keer dat inwoners van Leiderdorp Kinderopvang Be Happy kunnen ervaren.

Kinderopvang Be Happy is gevestigd in het gebouw Rhijnenburg aan de Van der Valk Boumanweg in Leiderdorp. Eigenaar K. Kirac: "Ons kinderdagverblijf onderscheidt zich met kleinschalige persoonlijke opvang, een natuurlijke tuin en het aanbieden van biologische voeding, maar is eigenlijk nauwelijks bekend. Dat is de reden dat wij onze naamsbekendheid willen vergroten en zo uiteindelijk meer kinderen hopen te verwelkomen."

Ouders hoeven zich vooraf 22 december niet aan te melden voor de opvang, maar kunnen terplekke hun kind (voor maximaal 45 minuten) naar de tijdelijk ingerichte kinderopvang bij het plein tegenover de ETOS brengen. Kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar zijn welkom om te spelen of een kersttekening te maken.

Er kunnen maximaal 12 kinderen tegelijk worden opgevangen. De opvang is geheel voor eigen risico van de ouders en/of verzorgers van de kinderen.


Succesvol sponsordiner brengt bouw Hundertwasser gebouw dichterbij

Door: Rutger Hondelink

swetterhage n Vrijdagavond 7 december hamerde een heuse 'drag queen' het ene na het andere item af tijdens het sponsordiner voor het Hundertwasser gebouw, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Doel van de avond was om op een ludieke manier zoveel mogelijk geld op te halen voor de realisering van dit karakteristieke gebouw in het park van Swetterhage, een locatie van de Gemiva SVG Groep in Zoeterwoude.

De Tuinzaal van Grand Café De Burcht in Leiden was afgeladen met ondernemers die dit bijzondere project een warm hart toedragen. Tussen de gangen van het diner (waarvan de helft van de opbrengst naar het project gaat), kon het publiek onder andere genieten van een modeshow van modeatelier Zip waarin cliënten eigengemaakte kleding lieten zien en een opvoering van theatergroep Domino, ook met cliënten. Jan Versteegh (TeekensKarstens), initiatiefnemer van de Club van Duizend, hield een vurig pleidooi om lid te worden en te schenken. Sommige ondernemers deden dit dan ook direct.

Om te starten met de bouw van het Hundertwasser gebouw is twee miljoen euro nodig. Aan het begin van de avond stond de teller op vijfhonderdduizend euro. Daar is na deze avond 34.000 euro bijgekomen. Meer informatie? Www.gemiva-svg.nl/hundertwasser.

Een modeshow met kleding van Atelier Zip. | Foto: John Brussel