"Het is tof, gezellig, lonend (niet in geld maar in lol) en je wordt er een beter mens van. Het is gewoon superrr vet!” aldus Eric, vrijwilliger bij muziekevenementen. | Foto: Iris Schaart Foto: Iris Schaart

De toegevoegde waarde van vrijwilligerswerk

idoe n Vrijwillige inzet doe je vanuit je hart. Je wilt iemand extra aandacht geven, je inzetten voor een bepaald doel of je talenten zo nuttig mogelijk inzetten. Vrijwilligerswerk levert veel op. Voor de organisatie, de samenleving en voor jezelf als vrijwilliger. Het heeft een toegevoegde waarde voor al deze partijen. iDOE vroeg vrijwilligers uit Leiderdorp over de toegevoegde waarde van vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers kunnen veel betekenen binnen een non-profit organisatie. Sommige organisaties bestaan volledig uit vrijwilligers of er ontstaan spontaan initiatieven bijvoorbeeld vanuit wijkbewoners.

Een vrijwilliger roept het beeld op van een grote persoonlijke betrokkenheid. Zonder materiële beloning is zij/hij er echt voor jou. Nabijheid is juist de kracht van vrijwilligers, terwijl beroepskrachten vaak een professionele afstand dienen te bewaren.

Voor de organisatie en de samenleving

Vrijwilligers zijn over het algemeen beter in het aangaan van betekenisvolle relaties dan beroepskrachten door deze persoonlijke betrokkenheid, het informele karakter, de toegankelijkheid en beschikbaarheid. Daarnaast het gevoel van gelijkwaardigheid: vrijwilligers delen vaak bepaalde kenmerken zoals leefomgeving of het zijn ervaringsdeskundigen. Ook hebben zij een neutrale kijk en brengen nieuwe ideeën in en er kunnen meer doelgroepen bereikt worden. Zo kunnen beroepskrachten en vrijwilligers een mooie combinatie zijn voor het dienen van de doelen van de organisatie. "Ik doe het voor de jeugd. Ik vind het belangrijk dat de jeugd lekker kan sporten en daarom ben ik vrijwilliger" aldus een vrijwilliger van voetbalvereniging RCL.

Voor jezef

Een (al 25 jaar) actieve Leiderdorpse vrijwilliger geeft aan dat vrijwilligerswerk een toegevoegde waarde is, doordat het de leegtes in de maatschappij opvult en het zeer dankbaar werk is. "Ik haal er veel voldoening uit als ik zie dat mijn maatje het naar het zin heeft en ik het leven daadwerkelijk aangenamer maak." Hij vindt het belangrijk omdat het hem een sociaal netwerk geeft. Af en toe een schouderklopje en een persoonlijke uitspraak van waardering is voor hem voldoende om dit vrijwilligerswerk met plezier te blijven doen.

Anderen spreken wij over de ervaring die zij opdoen met hun vrijwilligerswerk: "Juist even op een ander vlak bezig zijn dan je werk kan erg inspirerend zijn." "Ontmoeten van nieuwe mensen" wordt vaak genoemd als toegevoegde waarde. Voldoening, talentontplooiing, werkervaring, CV-opbouw, dagritme en extra plezier en erkenning kunnen hier nog aan worden toegevoegd.