Ook dit jaar zorgt Tamarco voor de muzikale begeleiding bij de Kerstnachtviering. | Archieffoto: J.P. Kranenburg
Ook dit jaar zorgt Tamarco voor de muzikale begeleiding bij de Kerstnachtviering. | Archieffoto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Kerstnacht: in park of in sporthal?

viering n Wordt het park De Houtkamp of sporthal De Does? Ook dit jaar blijft het tot op het laatste moment spannend waar de Leiderdorpse kerstnachtdienst wordt gehouden.

De organisatie hoopt dat het een openluchtviering wordt, maar bij harde wind of regen is de sporthal een mooi alternatief. Bezoekers wordt aangeraden om zondag 23 december de berichten in de gaten te houden, op www.pgleiderdorp.nl of www.facebook.com/kerstnachtindehoutkamp.

De dienst begint om 21.30 uur. Trek bij een buitenviering warme schoenen aan. het kan drassig zijn in het park. Mocht de viering in De Does gehouden worden: mensen met puntige hakken mogen de sporthal helaas niet in. Bij de sporthal en het park is weinig parkeerplek omdat de parkeerterreinen worden afgezet voor hulpdiensten; kom dus lopend of met de fiets.

Voorafgaand aan de viering speelt muziekvereniging Tamarco en wordt er warme drank met wat lekkers geserveerd. Herders en engelen delen programmaboekjes uit. Een paar dagen voor de viering is het programmaboekje tevens te downloaden vanaf bovengenoemde websites, zodat mensen kunnen meelezen via hun telefoon. Net als de drie voorgaande jaren begeleidt Tamarco de zangers van het Christmas Choir en de samenzang. Dominee Esther de Paauw gaat voor. Kerstnacht in De Houtkamp wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Leiderdorp en is mede mogelijk door een groot aantal donateurs. Na afloop is er een collecte, bestemd voor kinderen die op de vlucht zijn.


Dienst met knipoog naar Top2000

muziek n De komende weken zijn velen in de ban van de Top2000, de muziekmarathon op Radio 2 waarin de beste nummers ooit aan ons voorbij trekken. Ook de Scheppingskerk doet mee aan de Top2000. Op zondagmiddag 6 januari om 16.00 uur wordt in deze kerk voor de tweede keer een Top2000-kerkdienst gehouden. De vorige editie was een groot succes: veel bezoekers en enthousiaste reacties.

Het thema van de speciale dienst, waarin dominee Hester Smits voorgaat, is 'Muziek verbindt'. De eigen huisband Creative & Friends speelt en zingt de nummers live en iedereen mag natuurlijk meezingen. De muziek staat centraal, mensen kunnen met elkaar delen wat muziek voor hen betekent en er is ruimte voor bezinning. Dominee Hester Smits: ,,Wij hopen dat deze dienst ook mensen aanspreekt die anders niet naar de kerk gaan. We willen laten zien dat of je gelovig bent of niet, muziek ons allemaal verbindt en inspiratie geeft.''

Creative & Friends

Met de Top2000-dienst sluit de Protestantse Gemeente Leiderdorp aan bij een landelijke trend: in veel kerken wordt in de week van oud en nieuw zo'n dienst gehouden. In Leiderdorp worden dit jaar onder andere de nummers Angels van Robbie Williams, Avond van Boudewijn de Groot, Hey Brother van Avicii en Stil in mij van Van Dik Hout gespeeld. En natuurlijk mag Happy New Year van Abba niet ontbreken. Creative & Friends haalt ook in 2019 alles uit de kast om de liedjes zo origineel mogelijk neer te zetten.

Bezoekers kunnen voorafgaand aan de dienst koffie komen drinken in de kerk. Na afloop is er tijd om na te praten met een drankje, broodje en erwtensoep.


'Niemand hoeft met kerst alleen thuis te zitten'

kerst-inn n Met kerst alleen thuis zitten? Dat is niet nodig! Op Eerste Kerstdag is iedereen die op zoek is naar gezelligheid welkom bij de Kerst-Inn in de Scheppingskerk, voor een praatje en een lekkere maaltijd.

Zeker honderd mensen weten elk jaar de weg naar de Kerst-Inn te vinden. ,,We kregen dit jaar in november al de vraag of het wel doorgaat'', zegt Anneke van der Sluis namens de organisatie. "Mensen waarderen het." De bezoekers zijn vooral ouderen, veel alleenstaanden maar ook echtparen. De Kerst-Inn is een initiatief van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. "Maar er komen ook veel mensen van buiten de kerk", aldus Van der Sluis. "Sommige mensen blijven de hele tijd, anderen lopen even binnen voor een kop koffie en gaan daarna weer naar huis. Het is mooi dat we dit aan mensen kunnen aanbieden. Niemand hoeft met kerst alleen thuis te zitten."

Elkaar ontmoeten

Tijdens de Kerst-Inn is er veel ruimte om elkaar te ontmoeten. Daarnaast wordt het kerstevangelie gelezen en worden er kerstliederen gezongen. ,,Dat vinden de mensen geweldig. Sommige mensen komen daar speciaal voor.'' Hoogtepunt vormt het buffet. Wie wil mee-eten, doet er goed aan zich van tevoren op te geven. Meestal schuiven er zo'n zeventig mensen aan. "We maken salades en er is vaak allerlei lekkers bij, zoals ham en vis. We krijgen van alles van ondernemers uit de buurt", vertelt Van der Sluis. Dankzij deze vorm van sponsoring is de toegang gratis. Wie toch iets wil geven kan na afloop een gift kwijt.

De Kerst-Inn op dinsdag 25 december duurt van 16.00 tot 20.30 uur. Aanmelden kan bij Coby Ottenhof (071-5890212 of ottenhofzaal@ziggo.nl) of bij Anneke van der Sluis (071-5415271 of awvandersluis@kpnplanet.nl).

Creative & Friends zet de liedjes zo origineel mogelijk neer. | Foto: PR