Wilma van Goozen bij haar meterkast die al is uitgebreid met een krachtgroep voor het koken op inductie. Onderin is genoeg plek voor een warmtewisselaar, mocht de aansluiting op de Warmterotonde er komen.
Wilma van Goozen bij haar meterkast die al is uitgebreid met een krachtgroep voor het koken op inductie. Onderin is genoeg plek voor een warmtewisselaar, mocht de aansluiting op de Warmterotonde er komen. Foto: Johan Kranenburg

Volop bezig met voorbereidingen op een gasvrije toekomst

. n Als de Oranjewijk straks als eerste wijk in Leiderdorp van het gas af gaat, is Wilma van Goozen (71) er klaar voor. Zij woont met haar echtgenoot in een hoekhuis in de Anna van Burenstraat. Het echtpaar is al hard op weg om hun jarenzestigwoning voor te bereiden op een gasvrije toekomst.

"Toen we hier 21 jaar geleden kwamen wonen, was het huis in heel slechte staat. We hebben stukje bij beetje al veel gedaan, zoals aanbrengen van dubbel glas en isoleren van de zolder. Momenteel zijn we bezig met het isoleren van de vloer", vertelt ze. "Twee jaar geleden hebben we een grote stap genomen door het gasfornuis de deur uit te doen en over te gaan op inductie."

Als straks de mogelijkheid wordt geboden de huizen in de Oranjewijk te verwarmen via de Warmterotonde, staat Wilma vooraan in de rij. "Ik vind het een prima idee want we weten allemaal dat we van het gas af moeten en dat we om onze aarde moeten denken."

Ze heeft zich al aardig ingelezen over de consequenties voor haar woning. Ook was ze bij de inspiratiebijeenkomst op 29 september waar de gemeente uitleg gaf over de mogelijkheden de Oranjewijk gasvrij te maken. Daar werd onder meer de warmtewisselaar getoond die in de meterkast geplaatst moet worden als de huizen worden aangesloten op de Warmterotonde. "Bij ons past hij gelukkig precies onder de elektriciteitsmeter", weet Wilma. Ze was ook blij te horen dat de radiatoren die ze nu heeft gewoon in gebruik kunnen blijven bij een overstap op het warmtenet. "Een hele geruststelling want er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan het geheel."

Of haar buurtgenoten haar enthousiasme over de energietransitie delen, weet ze niet. "Ik heb wel het idee dat mensen ermee bezig zijn, maar het kostenplaatje en de eventuele subsidiemogelijkheden moeten eerst duidelijk worden." De kosten ziet ze als een mogelijk struikelblok voor het draagvlak voor de energietransitie. Met het isoleren van de woning, de overstap op inductie en de aanschaf van de warmtewisselaar kunnen die immers aardig oplopen. "Het is ook niet duidelijk of we voor het warme douche- en kraanwater een elektrische boiler aan moet schaffen. Als dat zo is, betekent het een stevig bedrag. Maar ook als je het douchewater via het warmtenet kan verwarmen, moet je veel aanpassen. De warmwaterleiding naar de badkamer komt nu van boven, en zal dan van beneden komen."

Kortom, nog volop vragen, vooral over de financiƫle kant. Voor ouderen als Wilma en haar echtgenoot komt daarbij dat ze de investeringen die ze hebben gedaan en nog gaan doen om hun huis duurzamer te maken hoogstwaarschijnlijk niet meer terugverdienen.

Op zich zit Wilma daar niet mee. "Dat isoleren geeft ook een stuk meer comfort in huis", vindt ze. "En het milieu speelt voor ons toch ook wel een belangrijke rol."