Jeroen van der Burg, met op de achtergrond de Oranjewijk.
Jeroen van der Burg, met op de achtergrond de Oranjewijk. Foto: Corrie van der Laan

'Praten over duurzaamheid werkt ook nog verbindend in de wijk'

. n Leiderdorp heeft twintig EnergieAmbassadeurs, die zich op vrijwillige basis inzetten om hun dorpsgenoten te informeren over en te enthousiasmeren voor energiebesparing en duurzame energieopwekking. Oranjewijkbewoner Jeroen van der Burg (42) is een van hen.

Hoe ben je ertoe gekomen je op te geven als EnergieAmbassadeur?

"Sinds kort ben ik huismeester van het appartementencomplex aan de Julianastraat, waar ik woon. Op internet zag ik een artikel over energiescans voor VvE's (Verenigingen van Eigenaren, red.). Het leek me interessant te weten hoe duurzaam ons gebouw is en wat je zou kunnen doen om die duurzaamheid te verbeteren. Ik ben me er steeds meer in gaan verdiepen en hoorde toen ook over de komst van de Warmterotonde naar Leiderdorp. Mijn interesse was gewekt en toen ik de oproep voor energieambassadeurs zag, was het een logische stap om me aan te melden."

Hoe pak jij je rol als energieambassadeur op?

"Ik praat met bewoners om ze bewust te maken van hun energiegebruik en hoe ze dat kunnen verminderen. Met name door isolatie is in deze wijk nog een wereld te winnen. En ik probeer een netwerk op te bouwen waarbinnen mensen kennis kunnen uitwisselen. Want er is al heel veel kennis onder de mensen. Wat ik zie is dat particuliere initiatieven vaak een stuk sneller gaan dan wat de gemeente kan bijbenen. Veel mensen zijn al volop bezig met het verduurzamen van hun woning, hebben er uitgebreid over nagedacht. Ik vind het boeiend en inspirerend daarvan te leren. Het mooie is dat het samen praten over duurzaamheid, het van elkaar leren, ook nog verbindend werkt in de wijk."

Je noemde net al de Warmterotonde. Wat vind je van het idee om de Oranjewijk van het gas af te halen en voor de verwarming van woningen aan te sluiten op dat warmtenet?

"Voor ons gebouw zou het fantastisch zijn. We verstoken nu veel gas voor de blokverwarming en betalen daar een flink bedrag voor. Dat kan met het warmtenet veel goedkoper en efficiënter. Er zijn wel nog heel veel vragen: wat gaat het kosten, wie betaalt wat en hoe wordt dat berekend, kan mijn huidige leidingwerk de druk aan of moet er een apparaat tussen, wat is de termijn waarop het allemaal gaat gebeuren? Zolang die vragen niet beantwoord zijn, blijft het allemaal een beetje ongrijpbaar.

De bereidheid om de overstap naar gasloos aan te gaan, is er bij mij heel sterk en ik voel die ook wel bij een aantal medebewoners - al kan ik natuurlijk niet voor anderen spreken. Maar een cruciale factor blijven de kosten; als die omlaag gaan door aansluiting op het warmtenet, zullen de meesten zeker enthousiast zijn. Dat het duurzaam is, is dan mooi meegenomen.


Warmterotonde in het kort

De Warmterotonde is een netwerk van leidingen waarmee 'afvalwarmte' van de industrieën in het Rotterdamse havengebied getransporteerd wordt naar woningen, glastuinbouw en bedrijven elders in de provincie Zuid-Holland.

Met de overtollige industriële warmte wordt water verhit tot een temperatuur van ruim 100 graden Celcius. Een dubbele pijpleiding vervoert het hete water naar waar het nodig is en brengt het afgekoelde water weer terug.

Rond Rotterdam is al een deel van de Warmterotonde gerealiseerd. Momenteel wordt gewerkt aan een aftakking naar Leiden. Die moet voor 1 januari 2020 klaar zijn. Dan sluit namelijk de aardgasgestookte energiecentrale aan de Langegracht in Leiden, waarmee nu water verhit wordt voor de stadsverwarming.

Het tracé naar Leiden gaat via de Heineken brouwerij in Zoeterwoude. Vandaar loopt het een eindje over Leiderdorps grondgebied. De pijplijn gaat onder de Achthovenerpolder, de Munnikkenpolder en de A4 door tot aan het Alrijne Ziekenhuis en steekt dan de Persant Snoepweg over naar de Engelendaal. Vervolgens wordt een route gevolgd via de fietspaden langs de Engelendaal en de Oude Spoorbaan naar de Willem de Zwijgerlaan.

Het is sowieso de bedoeling dat in Leiderdorp de nieuwbouwprojecten op de locaties Driemaster en Brittenstein op de Warmterotonde worden aangesloten. Wellicht komen daar dus ook de Oranjewijk en het westelijk deel van het Doeskwartier bij.

Afbeelding