Afbeelding
Foto: PR

Samen met bewoners nadenken over energietransitie in Oranjewijk

. n Binnen het Leiderdorpse college van B en W is wethouder Willem Joosten (VVD) verantwoordelijk voor de portefeuille Duurzaamheid. Hij legt uit waarom de gemeente op weg wil naar een gasloze toekomst en welke rol de Oranjewijk daarbij kan gaan spelen.

De Leiderdorpse gemeenteraad heeft in maart 2017 de Duurzaamheidsagenda vastgesteld. Daarin is afgesproken dat de gemeente in 2050 energieneutraal is. Als tussenstap moet in 2025, dus al over iets meer dan zes jaar, de CO2 uitstoot 30 procent minder zijn dan in 2013. "Dat zijn stevige doelstellingen", zegt Joosten, "en er wordt hard gezocht naar maatregelen om die te realiseren."

Een van die maatregelen kan zijn om de woningen in de gemeente zoveel mogelijk aardgasvrij te maken, geeft hij aan. Een behoorlijk ingrijpende operatie want er zijn veel aanpassingen nodig, zowel in de woningen als in de openbare ruimte. Iets om goed over na te denken, samen met de bewoners, benadrukt de wethouder.

De eerste wijk waar de gemeente expliciet met de bewoners in overleg gaat over de energietransitie, is de Oranjewijk. Die wijk is niet zomaar toevallig gekozen. Joosten: "De riolering moet daar vervangen worden, die is zestig jaar oud en voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. Daarvoor moeten alle wegen open. Ook de gasleidingen zijn aan het eind van hun levensduur, daar willen we dan meteen wat aan doen. Dat betekent dat we een besluit moeten nemen: gaan we nieuwe leidingen aanleggen of gaan het met elkaar op een andere manier organiseren."

De Warmterotonde die straks door Leiderdorp komt te lopen (zie ook het artikel 'Warmterotonde in het kort') , betekent dat er een alternatieve energiebron voor de verwarming van de woningen binnen handbereik komt. Maar, benadrukt Joosten, dat betekent niet automatisch dat de gemeente daarvoor wil kiezen. "Zover zijn we nog niet. Eerst moet je de situatie goed in kaart hebben: om wat voor soort woningen gaat het, wat kan er technisch gezien wel en niet, wat zijn de kosten en wie gaat welke kosten dragen. En heel belangrijk ook: wat willen de bewoners. Er zijn nog heel veel vragen en ook wij als gemeente hebben niet alle antwoorden. Daar moeten we met elkaar naar op zoek, vandaar dat we met alle partijen om de tafel gaan zitten."

De gemeente zit wat de energietransitie in de Oranjewijk betreft nog in de inventariserende fase. Wat niet wegneemt dat er op niet al te lange termijn een besluit genomen moet worden. Joosten: "Volgend jaar moeten we de knoop doorhakken: gaan we verder op de oude manier (dus met aardgas, red.), maken we nog een tussenstap of gaan we helemaal om naar gasvrij." Wat het gaat worden, hangt vooral af van wat de bewoners willen. "Om daadwerkelijk van het gas af te gaan, heb je wel voldoende draagvlak nodig. Een exact percentage hebben we niet bepaald maar ik kan me voorstellen dat je 60 tot 70 procent van de bewoners mee moet hebben om met een comfortabel gevoel serieus verder te praten met elkaar. "

Eind september dit jaar heeft de gemeente een drukbezochte 'inspiratiebijeenkomst' georganiseerd om de bewoners van de Oranjewijk en het westelijk deel van het Doeskwartier uitleg te geven over nut en noodzaak om van het gas af te gaan en de mogelijkheden daarvoor in hun wijk. "Je zag dat er een positieve grondhouding was, maar ook heel veel vragen," kijkt Joosten daarop terug.

Een tiental van de ruim driehonderd aanwezigen op die bijeenkomst heeft zich opgegeven om een actieve rol te spelen in het betrekken van alle bewoners bij de gesprekken over alternatieve warmtelevering. "In eerste instantie gaan we met hen het proces verder vormgeven, en natuurlijk met de energieambassadeurs in de wijk. Maar daar laten we het niet bij. We willen met elke bewoner in het projectgebied in gesprek gaan over hun individuele situatie om daar een heel duidelijk beeld van te krijgen. Desnoods gaan we langs de deuren. Dus uiteindelijk is het aan de bewoners om een intentie uit te spreken over welke kant ze uit willen."        

Wethouder Willem Joosten: 'Uiteindelijk is het aan de bewoners om een intentie uit te spreken over welke kant ze uit willen'.