V.l.n.r. Jacqueline Terlingen (penningmeester stichting MEC Leiderdorp),  Esther Siebert (Rabobank), Bert van Eijk (parkbeheerder) en Wouter Gerstel (voorzitter stichting MEC Leiderdorp). | Foto: J.P. Kranenburg
V.l.n.r. Jacqueline Terlingen (penningmeester stichting MEC Leiderdorp), Esther Siebert (Rabobank), Bert van Eijk (parkbeheerder) en Wouter Gerstel (voorzitter stichting MEC Leiderdorp). | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Cadeautje voor MEC op Vrijwilligersdag

afsluiting n Op vrijdag 7 december, de Nationale Vrijwillligersdag, kwamen de medewerkers en vrijwilligers van het Milieu Educatief Centrum (MEC) en de Houtkamp samen om het jaar af te sluiten. Gezellig samen borrelen en Syrische hapjes eten om te vieren dat zij dit jaar voor veel bewoners uit Leiderdorp, in het bijzonder de kinderen, een stukje natuurbeleving hebben mogen verzorgen. De vrijwilligers doen dit onder andere door activiteiten te begeleiden en de dieren van de kinderboerderij te verzorgen. Een deel van de vrijwilligers is actief via IVN natuureducatie. Buiten de ondersteuning voor het MEC organiseren zij bijvoorbeeld ook natuurwandelingen in de regio.

Cheque van Rabobank

Niet alleen medewerkers en vrijwilligers waren aanwezig bij deze bijeenkomst, ook de Leiderdorpse Esther Siebert kwam langs om namens de Rabobank Leiden-Katwijk een cheque uit te reiken. Esther maakt regelmatig een ommetje in het park De Houtkamp, ze vindt het waardevol dat dit kan in een mooi park zo dichtbij huis. Toen de mogelijkheid voorbij kwam bij de Rabobank om in haar eigen dorp een initiatief te kunnen sponsoren, heeft ze meteen contact opgenomen met het MEC. Zij herkent in de werkwijze van het MEC en de kinderboerderij de belofte die de Rabobank vorig jaar maakte: 'Growing a better world together'. De cheque van 250 euro zal worden besteed aan het vernieuwen van het lesaanbod op de kinderboerderij.

Marieke Weishaupt van het MEC is dankbaar voor dit soort donaties. "Zo kunnen we bovenop het basisaanbod, dat gefinancierd wordt door de gemeente, net dat beetje extra bieden." Ook geeft zij aan dat op deze manier de natuur- en duurzaamheidseducatie in Leiderdorp echt van iedereen is. Ze zou graag in contact komen met andere sponsoren in de regio. Dus wilt u bijdragen aan een duurzamer Leiderdorp, neem dan vooral contact op met Marieke (m.weishaupt@leiderdorp.nl)

Omdat het MEC en de kinderboerderij graag hun openingstijden en bereik willen vergroten zijn zij opzoek naar meer vrijwilligers. Lijkt het u leuk om lessen op de kinderboerderij te geven, te ondersteunen bij de verbouwing van het MEC of om mee te helpen een inspirerende buitenomgeving te maken? Kijk dan vooral even op www.natuureducatie.nl.

Tekst: Marieke van Leeuwen


Bijzondere lezingen bij de LVU

educatie n In de laatste weken van dit jaar biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) nog twee bijzondere lezingen:

Bachs Weihnachtsoratorium

Wat is de kerstperiode zonder het Weihnachtsoratorium van Bach? Aukelien van Hoytema geeft uitleg over het feestelijke Weihnachtsoratorium, waarin Bach in zes delen, voor de zes officiële feestdagen, van Eerste Kerstdag tot Driekoningen, de geboorte van Christus viert in een schitterend op elkaar afgestemd geheel.

Woensdag 19 december, 20.00 – 21.30 uur.

Archeologische vondsten

De archeologische opgravingen in Leiderdorp, de laatste in 2013 op het Samsonveldje, leverden vooral vondsten op uit de vroege Middeleeuwen. In samenwerking met het Leiderdorps Museum organiseert de LVU drie lezingen, waarin de onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ingaan op die vondsten en hun betekenis.

De eerste lezing, 'Nieuw licht op het vroegmiddeleeuwse Leithon' door Arno Verhoeven, biedt een inleiding op de tentoonstelling die het Leiderdorps Museum na de voorjaarsvakantie van 2019 organiseert. Deze lezing is woensdag 19 december van 19.30 tot 21.00 uur. De twee andere lezingen zijn op woensdag 30 januari en woensdag 13 maart 2019. Aanmelden kan voor de eerste lezing, of voor alle drie samen.

LVU-programma voorjaar 2019

Het team van de LVU legt op dit moment de laatste hand aan het programma voor het voorjaar 2019. Komend weekend maakt de LVU via de website bekend welke lezingen, workshops en cursussen in het voorjaar op het programma staan. Ook wordt een programmabrochure verspreid onder de cursisten en belangstellenden. Wie deze ook wil ontvangen kan zich melden bij de LVU.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Van Diepeningenlaan 110 (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).