Kaarsen aansteken tijdens de Kerstnachtviering in 2015. | Foto: J.P. Kranenburg
Kaarsen aansteken tijdens de Kerstnachtviering in 2015. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Kerstnachtviering in de Houtkamp: een traditie om naar uit te kijken

verbinding n Het is voor veel Leiderdorpers inmiddels traditie: Kerstnacht in de Houtkamp. Dit jaar organiseert de Protestantse Gemeente Leiderdorp voor de vierde keer een openluchtviering in het park, in samenwerking met muziekvereniging Tamarco. Een sfeervolle manier om op kerstavond bij elkaar te komen en samen kerst te vieren.

Net als vorig jaar wordt de viering op het grote veld gehouden. Daar is plek voor veel mensen en dat is nodig, want de kerstnachtviering wordt steeds drukker bezocht. In het eerste jaar, 2015, kwamen er naar schatting duizend mensen op af. Een jaar later was het iets rustiger, omdat de organisatie vanwege verwacht slecht weer moest uitwijken naar de Scheppingskerk. Vorig jaar kwamen zo'n veertienhonderd Leiderdorpers bij elkaar om de geboorte van Jezus te herdenken.

boodschap van hoop

"Veel mensen blijken er behoefte aan te hebben om met kerst samen te komen rondom het bijbelse kerstverhaal", zegt voorganger Esther de Paauw. Zij nam drie jaar geleden het initiatief voor deze viering en leidt de dienst ook dit jaar. "Niet alle bezoekers zullen van zichzelf zeggen dat ze gelovig zijn. Dat hoeft ook niet. Waar het ons om gaat, is dat we op die avond de boodschap van hoop met elkaar delen. Hoop op een betere wereld, op vrede tussen de mensen en vrede voor onszelf. We merken keer op keer dat die boodschap mensen aanspreekt en inspireert. Tijdens de viering zijn Leiderdorpers echt verbonden met elkaar."

Dat Kerstnacht in de Houtkamp gewaardeerd wordt, blijkt ook uit het grote aantal mensen dat vorig jaar na afloop van de dienst een vrijwillige bijdrage overmaakte naar de Protestantse Gemeente Leiderdorp. Dit geld wordt gebruikt voor de organisatie, samen met bijdragen van Leiderdorpse ondernemers, diverse fondsen, de gemeente Leiderdorp en de kerk zelf.

De viering op maandagavond 24 december begint om 21.30 uur. Er komt een overdekt podium in het park te staan zodat de muzikanten en de voorganger goed te zien zijn. Muziekvereniging Tamarco zorgt voor de muziek. De blazers begeleiden zowel de samenzang als het Christmas Choir. Vooraf wordt warme chocolademelk en glühwein geschonken. Mocht er slecht weer op komst zijn, dan vindt de dienst plaats in de Leiderdorpse sporthal De Does. Dit wordt een dag van tevoren online bekend gemaakt via www.facebook.com/kerstnachtindehoutkamp en via www.pgleiderdorp.nl.


Hans van Hartevelt toont een andere kant van Franciscus van Assisi

boek n De Leiderdorpse schrijver Hans van Hartevelt (foto) heeft alweer zijn negende boek geschreven, dit keer een roman waarin Franciscus van Assisi centraal staat.

De schrijver heeft veel bronnen onderzocht. In 'Amandelen voor Franciscus' toont hij ons ook een andere kant van zijn hoofdpersoon, een beeld dat voor velen onbekend zal zijn. De heilige leefde namelijk niet altijd als een heilig boontje…

Met bacchanalen maakt Franciscus – excentrieke zoon van een rijke lakenhandelaar – vrienden in Assisi, het vrouwenlichaam koopt hij met dure stoffen. Hij is ambitieus, wil ridder worden, maar belandt als krijgsgevangene in de kerkers van Perugia. Hij wordt vrijgekocht en pakt zijn oude leventje op. Weer trekt hij ten strijde om zijn adellijke titel te bemachtigen totdat een stem hem vraagt een kapel te restaureren. Zijn vader accepteert niet dat zijn geld hiervoor gebruikt wordt en sleept hem voor het gerecht. Franciscus bekeert zich, breekt met zijn vader en trekt bedelend rond om het Woord te verkondigen. De orde die hij sticht groeit snel, ondanks de strenge leefregels.

Franciscus gaat op missie en tijdens de vijfde kruistocht probeert hij in het hol van de leeuw de koning van Egypte te bekeren en strijd te voorkomen. Er groeit iets bijzonders tussen de twee mannen. De kruisvaarders richten uiteindelijk een bloedbad aan. Franciscus ziet zijn vredesmissie mislukken en verdwijnt.

Wanneer Franciscus na bijna een jaar weer opduikt in het Heilige Land verneemt hij dat zijn orde uiteenvalt. Verzwakt maar vastberaden keert hij terug naar Italië om iedereen in het gareel te krijgen. Gemakkelijk gaat dat niet in het wespennest van de kerk en de orde. Aan de roep de leefregel te versoepelen geeft hij geen gehoor, ook niet wanneer Rome hem onder druk zet. Hij eist van zijn volgelingen volledige overgave, vecht conflicten uit.

De roman roept veel vragen op. Waarom is Franciscus zo verbeten? Wat heeft hij meegemaakt en waar? Welk geheim sleept hij met zich mee? En wie is toch die 'broeder' Jacoba?

Hans van Hartevelt

Amandelen voor Franciscus

Uitgeverij In de Knipscheer

ISBN 978-90-6265-617-2


Midwinterdromen met LKO

concert n Tijdens het midwinterconcert van het Leiderdorps Kamerorkest (LKO) op zaterdagavond 15 december kan het publiek wegdromen in winterse sferen of verlangen naar de zomerse taferelen die weer komen gaan.

Het LKO onder leiding van Dick van Gasteren speelt een afwisselend programma met muziek van Poulenc, Elgar, Barber en Saint-Saëns. Solisten zijn sopraan Wendy Roobol, die regelmatig in het land te zien is als operazangeres, en jong talent Valentine Blangé op de viool.

Het concert begint met enkele chansons voor orkest van Edward Elgar.

Sopraan Wendy Roobol zingt hierna over de herinneringen van dichter James Agee aan een zomeravond in 1915 in Knoxville, het late uur waarop mensen op hun veranda's zitten, rustig wiegend en pratend, kijkend naar de straat. Componist Samuel Barber herkende zich in het gedicht en zette het heel beeldend op muziek.

Na de pauze speelt de jonge getalenteerde violiste Valentine Blangé het gloedvolle en virtuoze Introduction et Rondo Capriccioso van Saint-Saëns. Het concert eindigt met het Sinfonietta van Francis Poulenc, een stuk vol droog sarcasme, een mix van zoete melodieën en platvloersheid.

Info en kaarten

Het concert begint om 20.15 uur in de Vredeskerk in Leiden, aan de Van Vollenhovekade 24. Toegang: € 17,50 aan de zaal, € 15,00 in de voorverkoop, € 5,00 voor kinderen.

Meer info en kaarten: www.leiderdorpskamerorkest.nl.

Hans van Hartevelt. | Foto: PR