Een van de kramen op de kerstmarkt van vorig jaar. | Archieffoto: J.P. Kranenburg
Een van de kramen op de kerstmarkt van vorig jaar. | Archieffoto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

'Kerstmarkt steeds professioneler'

n Ds. Stephan Kurtzahn garandeert gastvrij onthaal in en om Dorpskerk

evenement n De authentieke Kerstmarkt is niet meer weg te denken uit Leiderdorp. Dat stelt ds. Stephan Kurtzahn, één van de voortrekkers van het evenement dat op vrijdag 14 en zaterdag 15 december voor sfeer en verbondenheid moet zorgen in en om de Dorpskerk. "Onze markt wordt steeds professioneler.''

Dit jaar wordt de Kerstmarkt vooral in culinair opzicht bijzonder, voorspelt de Leiderdorpse predikant. Bijgestaan door een stevige organisatiecommissie en zo'n honderd vrijwilligers wil hij de bezoekers allerlei lekkers voorzetten. Van warme worst tot poffertjes, van glühwein tot warme chocola. "Wij willen voorkomen dat mensen halverwege het programma naar huis moeten om eten te koken. Dat zou jammer zijn. Er is hier zo veel te beleven: een mooi cultureel getint programma, gezelligheid, betaalbare kerstartikelen en een grabbelton voor de kinderen. Wie naar de Kerstmarkt komt voor een goed gesprek, is ook op de juiste plaats. Er loopt altijd wel een dominee rond of iemand anders van de kerk die daarvoor beschikbaar is."

Stephan Kurtzahn merkt al enkele jaren dat de Kerstmarkt mensen met elkaar verbindt. "De drempel is laag, ook voor bezoekers die nooit naar de kerk gaan. Als Protestantse Gemeente Leiderdorp draaien wij bewust mee in de Kerstafette, met maatschappelijke en culturele instellingen in het dorp. Onze samenwerking reikt nog verder, want ook de Vrienden van het Oude Dorp, de Oranjevereniging, de Gading en Amnesty International hebben een aandeel in onze authentieke Kerstmarkt."

Door een mengeling van enthousiasme en routine kan de organisatie zorgen voor een welhaast romantische sfeer, beweert Kurtzahn. Zo loopt er een kerstman rond en zijn de zangeressen Jolanda en Jelleke op zaterdag regelmatig te beluisteren. Met een beetje geluk zorgt sneeuw voor een extra sfeervol plaatje. Ook fijnproevers kunnen hun lol op. "Leden van onze gemeente bakken heerlijke taarten. Zelf heb ik chocola van hoge kwaliteit uit Duitsland gehaald, het land met een rijke kerstmarkttraditie."

Net als andere jaren verwacht de organisatie dat het op zaterdagmiddag om 17.00 uur spitsuur is voor de kerk aan de Hoofdstraat. Dan arriveert de lichtjesoptocht bij de grote kerstboom in de kerktuin en gaan de lichtjes in de boom aan. Honderden mensen tegelijk zijn er dan rond de Dorpskerk, waar dit jaar een tentendorpje verrijst. Als het aan Stephan Kurtzahn ligt, blijven zij allemaal hangen tot het avondprogramma in de Dorpskerk begint.

De opbrengst van de Kerstmarkt is bestemd voor een betere buitenverlichting. "Indirect komt dat ook de sfeer van deze Kerstmarkt weer ten goede'', besluit de dominee, "want kerst en licht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden."