Marijke en Pim Verberg-Haamke op hun huwelijksdag, 9 december 1968.
Marijke en Pim Verberg-Haamke op hun huwelijksdag, 9 december 1968. Foto: PR

Gouden echtpaar Verberg-Haamke geniet volop van het leven

Huwelijksjubileum n Hij stond achter de bar in het Leidse partycentrum Antonius Clubhuis, zij was daar op een feest van de NS, de werkgever van haar vader. Zo zagen Pim Verberg en Marijke Haamke elkaar in 1965 voor de eerste keer. Zij was pas 15, hij tien jaar ouder maar het klikte meteen. Ze hebben elkaar nooit meer losgelaten en stapten op 9 december 1968 in het huwelijksbootje. Vorige week maandag kwam burgemeester Laila Driessen het paar, dat sinds enkele jaren in Leiderdorp woont, namens de gemeente feliciteren met hun gouden huwelijksjubileum.

Door: Corrie van der Laan

Pim en Marijke Verberg zijn allebei geboren en getogen Leidenaren. Zijn vader had een café op de Herenstraat dus hij heeft het werken in de horeca met de paplepel meegekregen. Zijn droom was altijd om een eigen zaak te beginnen. Hij deed een koksopleiding, haalde na zijn militaire dienst zijn vestigingsdiploma en werkte daarnaast veel als kelner om ook die kant van het werk goed onder de knie te krijgen.

Mevrouw Verberg heeft vanwege gezondheidsproblemen alleen de lagere school doorlopen en ging daarna aan de slag bij het Chinese restaurant van de familie Fu. Enkele jaren later nam ze een baan aan in de huishouding bij een Leidse professor.

Meteen de dag na die eerste ontmoeting gingen ze samen naar de bioscoop en daarop volgden vele afspraakjes. "Mijn moeder was het er eigenlijk niet mee eens, maar ik heb het volgehouden', lacht mevrouw Verberg. "Toen een buurvrouw op een dag zei 'Wat heb jij een leuke vriend!', wist ik dat het goed zou komen."

Ze hadden al enige tijd verkering toen mijnheer Verberg ontdekte dat op het 5 Meiplein in Leiden een cafetaria te huur stond. Samen zijn ze daar hun eigen bedrijf gestart en het was meteen een succes. Wel was het keihard en heel veel uren werken. "Hij bracht me 's nachts om 3 uur thuis en stond 's ochtends stond hij om half 9 weer voor de deur", kijkt mevrouw Verberg terug. "Toen vroeg mijn moeder: 'Waarom gaan jullie niet trouwen?' Dat hebben we gedaan en we zijn nog steeds gelukkig samen."

Het was een prachtige trouwdag met de kerkelijke inzegening in de Petruskerk en het burgelijk jawoord in het stadhuis van Leiden. Er waren ruim twintig daggasten en meer dan honderd genodigden op het feest waarvoor ze zelf de catering hadden verzorgd.

De eerste vier jaar van hun huwelijk woonden ze in de bedrijfswoning boven de zaak. Daarna kochten ze het ouderlijk huis van mijnheer Verberg aan de Franchimontlaan in de Leidse Professorenwijk waar ze 42 jaar hebben gewoond.

Ze kregen vier kinderen, twee zoons en twee dochters. Omdat ze allebei in de zaak werkten, waren ze dolblij met de hulp van de oma en tante van mevrouw Verburg die vaak oppasten.

Ondanks de vliegende start van hun cafetaria hebben ze moeilijke tijden gehad. In 1980, toen de rente plotseling torenhoog werd, hadden ze grote problemen om de eindjes aan elkaar te knopen. "Ik haalde in die tijd overgooiertjes voor mijn dochters bij C en A, die maakte ik na en bracht ze terug. Dan waren ze voor een paar gulden toch leuk gekleed", herinnert mevrouw Verberg zich.

Maar al die tijd hebben ze het kruisertje van zeven meter, dat ze een jaar of twee na hun huwelijk kochten, gehouden. "We konden jarenlang niet echt met vakantie door de zaak en waren ook in het weekend open. Alleen op maandag waren we vrij. Het was dan heerlijk een dagje te gaan varen met de kinderen. Toen die in de schoolgaande leeftijd kwamen, hebben we tot verdriet van veel klanten besloten om toch te sluiten op zondag", vertelt mijnheer Verburg.

Toen hij 63 was, hebben ze de zaak verkocht. "Konden we eindelijk wat vrije tijd inhalen", zegt de gouden bruidegom. Enkele jaren eerder hadden ze een huis in Spanje gekocht waar ze een hoop van die vrije tijd doorbrachten en waar ze nog steeds vaak te vinden zijn.

Enkele jaren geleden gingen ze op zoek naar een comfortabelere woning, zonder trappen. Bij voorkeur in Leiderdorp waar hun twee dochters wonen. Tot hun geluk vonden ze in 2015 een fraaie, ruime flat aan de Poldertocht waar ze het enorm naar hun zin hebben. "Eindelijk een grote woonkamer", zegt mevrouw Verberg enthousiast. Ze genieten volop van het leven en van hun kinderen en zes, binnenkort zeven, kleinkinderen.

Hun gouden bruilofstfeest hebben ze gegeven in een restaurant aan het Vennemeer. Een heel bewuste locatiekeuze. "We gingen met de boot ook vaak naar het Vennemeer en hebben daar heel wat mooie dagen doorgebracht.

Burgemeester Driessen (links) kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan