De ster onder het altaar in de Geboortekerk in Bethlehem zou de plek aangeven waar Jezus geboren is. | Foto: PR
De ster onder het altaar in de Geboortekerk in Bethlehem zou de plek aangeven waar Jezus geboren is. | Foto: PR Foto: Dirk D. unixbook@mac.com

Kerstmis: de achtergrond, symboliek, betekenis en hedendaagse waarde

lezing n Dominee Stephan Kurtzahn geeft dinsdag 11 december bij Kunstkring Leiderdorp een lezing geven over de symboliek van Kerstmis.

Kerstmis is het meest bekende en geaccepteerde christelijke feest in de Nederlandse samenleving. Bijna elke Nederlander viert in de tijd van 24 tot en met 26 december feest. Kerstbomen, kerstmarkten, familiebijeenkomsten, lekker eten en de kerkgang zijn uitdrukkingen van feestvreugde rondom deze dagen.

Rond Kerstmis leven daarnaast vele vragen. Klopt dit verhaal zoals het ons is overgeleverd? Kunnen wij vandaag de dag nog in Kerstmis geloven? Hoe zit het met de historiciteit van Kerstmis? Is Jezus daadwerkelijk 2018 jaar geleden in een grot in Bethlehem geboren? Wat moeten wij met de maagdelijkheid van Maria? Hoe verhoudt zich natuurwetenschappelijke kennis met Kerstmis?

In de lezing zal theoloog Stephan Kurtzahn ingaan op de historische achtergronden en de universele betekenis van Kerstmis: Wanneer werd het eerste kerstfeest gevierd? Wat is de symboliek die erachter zit? Hoe heeft het christendom die overgenomen en wat is de hedendaagse waarde van dit feest?

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2 te Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Leden van de Kunstkring hebben gratis toegang, niet-leden betalen 8 euro.


Gratis concert gospelkoor FireChoir

scheppingskerk n Het belooft een bijzonder spektakel te worden: FireChoir, een van de grootste black gospel-koren in Nederland, geeft zondagavond 9 december in de Leiderdorpse Scheppingskerk een concert met als titel: I'm dreaming of a Black Gospel Christmas.

FireChoir is een groot(s) multicultureel black gospel-gemeenschapskoor van professionele amateurs uit meer dan dertig verschillende landen. Bij de oprichting in 2008 door dirigent Doug Raught uit New York telde het koor 32 stemmen. Tegenwoordig staan er gemiddeld meer dan honderd mensen van zes continenten bij elkaar op het podium. Enthousiaste mensen die er plezier aan beleven om wekelijks met een groep mannen en vrouwen meerstemmig te zingen.

Het repertoire is 'American style black gospel'-muziek, een wereldwijd populair genre. Het koor heeft twee keer opgetreden met Barbra Streisand in de Ziggo Dome, maar ook in het Amsterdamse Concertgebouw, de Westerkerk en over de grens in Duitsland en België. In 2016 stonden zij wederom voor 1500 man in de RAI en afgelopen juni vierden zij hun 10-jarig jubileum met gastsolist Dwight Dissels in het Zaantheater.

De liedkeuze is afwisselend: van ingetogen tot uitbundig, van vermakelijk tot ontroerend. Iedereen is welkom zondag om mee te swingen en zingen op de klanken van wereldberoemde kerstliedjes en andere bekende en minder bekende gospelliederen. Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.firechoir.com.


Vox Humana slaat handen ineen met Varia Vocaal

Kerstconcert n Vrijdagavond 14 december geef Mannenkoor Vox Humana zijn traditionele kerstconcert. Onder leiding van dirigent Jos Mans worden bekende kerstliederen ten gehore gebracht, soms met een moderne twist. Dit keer heeft Vox Humana de samenwerking gezocht met het eveneens Leidse popkoor Varia Vocaal, dat in de kersttijd optreedt onder de naam Candles. Onder leiding van dirigent Willem Overduin zingt het popkoor haar eigen moderne liederen. Natuurlijk worden ook enkele stukken gezamenlijk uitgevoerd. De zang van beide koren wordt begeleid door orgel, piano en hobo.

Het concert vindt plaats in de Vredeskerk aan de Van Vollenhovenkade 24 in Leiden. Aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De toegang is € 15,- p.p., reserveren via info@mannekoorvoxhumana.nl. Zie ook www.mannenkoorvoxhumana.nl.

Vocaal Ensemble Allegria

winterconcert n Vocaal Ensemble Allegria geeft op zaterdagavond 8 december een concert in de Dorpskerk te Leiderdorp.

De Kerstdagen zijn in aantocht en om zijn publiek alvast in de stemming te brengen, presenteert Vocaal Ensemble Allegria een sfeervol en gevarieerd concertprogramma. Naast wereldberoemde Christmas Carols en traditionele kerstliederen bestaat het programma uit musicalmelodieën (o.a. uit Cabaret en Les Misérables), klassieke liederen (o.a. Mozart en Fauré), operawerken (o.a. Verdi en Puccini) en operettemelodieën (o.a. der Zigeunerbaron). Zelfs populaire liederen zoals bijvoorbeeld Bohemian Rhapsody staan op het programma.

De muzikale leiding is in handen van Marta Leda. Medewerking wordt verleend door Maarten Hillenius op piano en presentator en solist Martin van Os.

De Dorpskerk ligt aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. Het concert begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) . Kaarten kosten € 15,- inclusief koffie of thee in de pauze. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten: www.allegria.nu, e-mail info@allegria.nu of tel. 06 41650659.

Vox Humana tijdens een optreden in de Hooglandse Kerk. | Foto: PR