Kees Jansen en Leonie Vermeulen op de dag van hun huwelijk, 15 november 1968.
Kees Jansen en Leonie Vermeulen op de dag van hun huwelijk, 15 november 1968. Foto: PR

Van vakantieliefde tot gouden huwelijk

n Kees en Leonie Jansen-Vermeulen vijftig jaar getrouwd

huwelijksjubileum n Het begon in de zomer van 1963. Leonie Vermeulen uit Rotterdam en Kees Jansen uit Overveen hadden zich allebei ingeschreven voor een tiendaagse jongerengroepsreis naar Italië. Zij ging met haar zus, hij met zijn beste vriend. Het werd een dubbele klik: Leonie kreeg verkering met Kees, haar zus met zijn vriend. De vakantieliefde beklijfde en op 15 november waren Kees en Leonie Jansen vijftig jaar getrouwd. De dag daarvoor kwam burgemeester Laila Driessen het gouden paar, dat sinds 1972 in Leiderdorp woont, feliciteren namens de gemeente.

Tijdens die gedenkwaardige zomer van '63 waren Kees en Leonie allebei 18 jaar oud. "Toen ik die twee mannen aan zag komen, vond ik hen al meteen leuk", bekent mevrouw Jansen. Voor haar man kwam de pijl van Cupido wat later. "Mijn vriend en ik hadden eerst oog voor wat anders." Maar op de dansvloer in de Robikeller onder hun hotel in San Valentino sloeg de vonk toch over.

Weer terug in Nederland moesten ze het doen met een weekendverkering. Ze woonden een eind bij elkaar vandaan en hadden het druk met hun werk. Zij had een administratieve baan, eerst bij een notarissen- en advocatenkantoor en later bij een houthandel, en zong daarnaast in een band waarmee ze heel Nederland doortrok. "We stonden regelmatig op toneel met bekende artiesten als Anneke Grönloh, Peter Koelewijn en de Blue Diamonds." Hij was sinds zijn 16e in dienst van een Rotterdams bouwbedrijf waar hij zich via allerlei cursussen opwerkte tot hoofd renovatie en verbouw.

In de zomer van 1968 hoorden ze dat ze via het werk van mijnheer Jansen in aanmerking kwamen voor een flat in Heemskerk. Dat was de directe aanleiding om de trouwerij te plannen. Op 15 november van dat jaar gaven ze elkaar het jawoord in Bloemendaal, waarna een groot feest in Haarlem volgde.

Ze woonden vier jaar in Heemskerk waar hun oudste dochter werd geboren. Na enige tijd werd mijnheer Jansen overgeplaatst naar Capelle aan den IJssel wat een reistijd van twee uur met het openbaar vervoer betekende. Ze gingen op zoek naar woonruimte in de omgeving van Leiden en vonden een huis in de Baljuwstraat in Leiderdorp. Daar zag hun jongste dochter het levenslicht. Elf jaar later kochten ze een woning in de Fluitekruidzoom waar ze bijna 25 jaar gewoond hebben.

Mijnheer Jansen maakte ondertussen flink carrière in de bouw- en aannemerswereld. Via NBM in Rotterdam en ERA Bouw in Zoetermeer kwam hij terecht bij bouwbedrijf Versloot in Bodegraven waar hij directeur werd. De volgende stap was directeur bij Heijmans Bouw in Zoetermeer en de laatste jaren van zijn werkende leven leidde hij mede de toenmalige Leiderdorpse vestiging van Heijmans.

In Leiderdorp was hij ook maatschappelijk zeer actief. Zo zat hij een tijd in het bestuur van zwembad De Does en was een aantal jaar bestuurslid van de Algemene Woningbouwvereniging. Als directeur van Heijmans Leiderdorp was hij lid van de Leiderdorpse Ondernemers Vereniging waar hij ook een aantal jaren het bestuur versterkte. Daarnaast was hij lid van het landelijk bestuur van de Lighthouse Club Nederland, een vereniging voor directieleden in de bouwsector.

Zijn echtgenote was thuis kapitein op het schip en deed daarna vrijwilligerswerk bij IROL, de omroep van verpleeghuis Leythenrode, waar ze op de donderdagochtend haar eigen radioprogramma had.

Een jaar of elf geleden, toen de pensioenleeftijd in zicht kwam, verhuisde het echtpaar naar een fraai appartement in een van de torenflats aan de Laan van Berendrecht. Bijna alle huurders in het gebouw waar zij zelf wonen, zijn lid van de Vereniging De Ouderzorg, een heel sociale club waarin het echtpaar Jansen zeer actief is. Mijnheer Jansen is sinds enige tijd voorzitter.

Mevrouw Jansen heeft een jaar of vijf geleden het zingen weer opgepakt in het seniorenpopkoor Young@Heart. Daarnaast zwemt ze al veertig jaar elke woensdagochtend met een vriendin in zwembad De Does. Haar echtgenoot is na zijn pensioen mee gaan zwemmen, samen met de man van haar vriendin. Verder is hij gek op golf en gaat samen met een golfmaatje alle banen in de regio af.

Hun vijftigjarig huwelijksfeest hebben ze vrijdag 16 november gevierd in Brasserie Park, met de kinderen, de vier kleinkinderen, familie en heel veel vrienden. Mede dankzij het optreden van het bekende duo René Shuman & Angel-Eye werd het een geweldig swingend feest dat het gouden paar en hun gasten niet snel zullen vergeten.

Burgemeester Laila Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg