De winnaars van de Leiderdorpse sportprijzen, sponsoren en presentatoren bij elkaar. | Foto: J.P. Kranenburg
De winnaars van de Leiderdorpse sportprijzen, sponsoren en presentatoren bij elkaar. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Sporters in het zonnetje

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Eén avond per jaar worden de Leiderdorpse sporters uitgebreid in het zonnetje gezet. Al bijna een kwart eeuw organiseert de Stichting Sport Promotie Leiderdorp (SSPL) in november de Leiderdorpse Sportverkiezingen, waarbij de lokale Sportvrouw, Sportman, Sporttalenten, Sportvereniging en Sportploeg van het Jaar bekend gemaakt worden. Ook wordt de Sportvrijwilliger van het Jaar gekozen.

De jury, bestaande uit Carolien van der Horst, Bionda van Overloop, Ron Hoogendam en Jan Vos, had het deels makkelijk dit jaar. In de categoriën Sportman, Sportvrouw en Sportalent Meisjes staken de drie winnaars van vorig jaar ook nu weer met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Niemand anders dan zitskiër Jeroen Kampschreur, wereldkampioen op de supercombinatie, de reuzenslalom en de slalom en goudenmedaillewinnaar bij de supercombinatie op de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea, kon natuurlijk Sportman van het Jaar worden.

Waterpoloster Rozanne Voorvelt, die uitkomt voor ZVL in Leiden, speelde zich vorig jaar in de kijker met haar selectie voor het nationale waterpoloteam. Dit jaar pakte ze met dat team de Europese titel wat haar meteen een prolongatie van haar titel als Sportvrouw van het Jaar in Leiderdorp opleverde.

Angel Daleman (11) blijft grossieren in gouden medailles bij het langsbaanschaatsen, shorttrack en skaten. Dit seizoen laat ze zich met name in het shorttrack ook gelden op het Europese strijdtoneel waardoor ze voor de tweede achtereenvolgende keer werd uitgeroepen tot Leiderdorps Sporttalent van het Jaar.

De prijs voor Sporttalent bij de jongens ging naar voetballer Twan van der Zeeuw. Hij begon bij RCL in Leiderdorp maar hoort nu bij de Feyenoord Academy en speelt daar in het team onder de 16. Met het Nederlands team onder de 16 speelde hij mee tegen Polen en in het vierlandentoernooi in de Verenigde Staten.

Het eerste team van korfbalvereniging Velocitas mocht de prijs voor Sportteam van het Jaar in ontvangst nemen. Het team werd afgelopen seizoen kampioen op het veld in de Eerste Klasse en promoveerde naar de Overgangsklasse. Niet eerder in de Leiderdorpse korfbalhistorie speelde een team op zo'n hoog niveau op het veld. Bovendien pakte Velocitas 1 ook nog het kampioenschap in de Tweede Klasse in de zaal.

Kanovereniging Rijnland werd uitgeroepen tot Sportvereniging van het Jaar. De vereniging heeft het even moeilijk gehad maar is na de verhuizing naar een nieuwe plek in de Munnikenpolder weer helemaal terug. Wat ook ten goede kwam aan de prestaties van de kanopoloteams: Team A promoveerde afgelopen seizoen naar de hoogste klasse en Team B werd ongeslagen kampioen en mag nu in de eerste klasse uitkomen.

De sportverenigingen zelf kozen de Sportvrijwilliger van het Jaar. Dat werd Johan van Velzen, een man die zich al heel veel jaren inzet voor zijn club, RCL. Hij was onder meer wedstrijdsecretaris, elftalbegeleider bij RCL 1, consul van de vereniging voor de gemeente Leiderdorp, zorgde voor de belijning van de velden en is één van de krachten bij de onderhoudsploeg.

De prijzen werden uitgereikt in de grote zaal van Zalen A4 aan de Elisabethhof in Leiderdorp. De organisatie had voor deze plek gekozen om alle sportlievende Leiderdorpers de gelegenheid te geven bij deze feestelijke avond aanwezig te zijn. Een goede zet; de zaal was gevuld met honderden belangstellenden. De presentatie was in de professionele handen van Rudo Slappendel en Joyce van Meurs van Unity.NU.

Enertainment

Tussen de uitreiken van de prijzen door waren er optredens van de ID Dance Factory, TGAL (These Girls Are Loud), en zangeres Meike van der Veer. Het publiek maakte daarnaast kennis met de Japanse dansstijl yosakoi en de Braziliaanse vechtdans capoeira via demonstraties van Raiden Yosakoi en Grilo Capoeira Leiden.


Een demonstratie van de vechtdans capoeira. | Foto: J.P. Kranenburg
De genomineerden talenten bij de meisjes, met in het midden de latere winnares Angel Daleman. | Foto: J.P. Kranenburg