Jeff Gardeniers. | Archieffoto: Frans Brocken
Jeff Gardeniers. | Archieffoto: Frans Brocken Foto: Corrie van der Laan

Wethouder Gardeniers struikelde over doorsturen e-mail aan fractie

politiek nDe 'inschattingsfout' die voor wethouder Jeff Gardeniers (CDA) reden was maandag 26 november per direct af te treden, was het doorsturen van een e-mail van projectontwikkelaar Pluis Participatie Groep BV aan de CDA-fractie.

Door: Corrie van der Laan

In die mail van 19 oktober laat bestuurder Sven Pieters van Pluis weten dat het bedrijf per 7 januari onherroepelijk eigenaar is van het voormalige kerkgebouw De Menswording en dat er op de locatie aan het Heelblaadjespad 1 sowieso gebouwd gaat worden, of dat nu woningen wordt of iets anders (zie ook het artikel 'Hoe dan ook nieuwbouw op Menswordinglocatie' hieronder).

Gardeniers stuurde de mail door om zijn partijgenoten te laten weten dat de verkoop definitief was. Met het idee dat dit enige rust zou brengen; eerder waren er geruchten dat als de gemeente de bestemming van de Menswordinglocatie niet zou wijzigen van 'maatschappelijk' in 'woningbouw', Pluis het koopcontract wellicht zou ontbinden.

vrije kwestie

De CDA wethouder was als enige in het college van burgemeester en wethouders geen voorstander van het schetsplan van de projectontwikkelaar voor een appartementengebouw aan het Heelblaadjespad 1, maar dat was geen punt voor zijn collega's. "Dit was een vrije kwestie in het college", zegt wethouder Willem Joosten (VVD) van onder meer Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen.

Het zonder overleg doorsturen van de mail van Pluis vonden ze wèl een probleem. "Dat was een intern stuk aan het college met privacygevoelige gegevens. Dat hoor je niet te delen. "

Gardeniers wil er verder niet veel over kwijt, behalve dat er voor hem een onwerkbare situatie ontstond zodat opstappen onvermijdelijk was.

Het CDA blijft wel deel uitmaken van de coalitie. CDA fractievoorzitter Mirjam van der Stelt meldt dat momenteel hard gezocht wordt naar een vervanger voor Gardeniers. Wat wellicht even zal duren want "We hebben niemand in de coulissen staan".


Hoe dan ook nieuwbouw op Menswordinglocatie

bouwplannen n Projectontwikkelaar Pluis Participatie Groep BV wil hoe dan ook bouwen op de Menswordinglocatie in Leiderdorp. Als woningbouw op de plek van de voormalige kerk aan het Heelblaadjespad 1 onmogelijk is doordat de gemeente niet meewerkt aan een bestemmingsplanwijziging, dan kiest Pluis voor een gebouw dat wèl past in het huidige bestemmingsplan. Bijvoorbeeld een drie verdiepingen hoog praktijkgebouw voor zorgverleners. "Een bouwvergunning kan dan niet geweigerd worden", zegt bestuurder Sven Pieters van Pluis.

Door: Corrie van der Laan

Pieters stuurde op 19 oktober een e-mail naar het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders waarin hij aangaf dat De Menswording per 7 januari onherroepelijk eigendom van Pluis is. De bepaling dat de koop ontbonden kon worden als de projectontwikkelaar geen toestemming zou krijgen op de locatie woningen te bouwen, is geschrapt. Op deze manier hoopt Pluis een eind te maken aan de publieke discussie over de verkoop van het gebouw, geeft Pieters aan.

In diezelfde mail maakt hij klip en klaar dat de voormalige kerk sowieso gesloopt wordt om plaats te maken voor nieuwbouw. Bij voorkeur wordt dat een gebouw van deels twee, deels drie en deels vier lagen hoog met 21 appartementen en op de begane vloer een buurtkamer van zo'n 80 vierkante meter. Het schetsplan daarvoor ligt klaar.

Maar het kan ook anders. "Als de gemeente niet meewerkt aan onze plannen komt er op de plek van de kerk geen buurthuis en geen woningbouw. Het alternatief is een 3 laagse tandartspraktijk, fysio en dokter passend binnen het bestemmingplan zonder openbaar karakter", zo schreef Pieters in de mail aan B en W. Dat klinkt nogal dreigend, maar zo is het absoluut niet bedoeld, verzekert de bestuurder. "Ik schetste alleen de mogelijkheden in het bestemmingsplan. Al denk ik niemand erbij gebaat is als we op dat alternatief moeten terugvallen."

Hij zegt dat er zeker nog overleg komt met de omwonenden. "Je kan geen bouwplan maken zonder participatietraject. Eigenlijk hadden we dat al eerder willen doen. De normale volgorde is dat je eerst in overleg met de ambtenaren een plan opstelt, vervolgens in gesprek gaat met de buurt en daarna pas het plan aan de gemeenteraad voorlegt. In dit geval kon dat niet omdat aan het eind van de vorige collegeperiode wethouder Wassenaar heeft beloofd de raad vanaf het allereerste begin bij de ontwikkeling van het bouwplan te betrekken."

Het voormalige kerkgebouw van De Menswording. | Foto: C. v.d. Laan